Política

Ultimàtum dels EUA a l’OMS perquè es distanciï de Pequín

Li donen 30 dies per “millorar” la gestió de la crisi sanitària sota l’amenaça de tallar-li els fons i sortir de l’organisme

L’assemblea anual aprova la revisió “imparcial” de la resposta internacional

Donald Trump va intensificar ahir la seva croada contra l’Organització Mundial de la Salut (OMS) amb una carta de quatre pàgines dirigida al seu director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en què amenaça de tallar de manera permanent els fons que destina a aquest organisme dependent de l’ONU –actualment suspesos– i amb una possible sortida dels EUA “si no es compromet a importants millores substantives durant els pròxims 30 dies”.

En la missiva, Trump anuncia que el seu govern i Tedros “ja han iniciat converses sobre com es pot reformar l’organització”, i hi afegeix que “no hi ha temps a perdre” i que “cal actuar ràpidament”.

El president republicà va censurar el que, segons ell, suposa “una alarmant falta d’independència de l’OMS respecte a la Xina” i va explicar que les reformes que exigeix Washington impliquen que es desvinculi de Pequín. En la carta, hi recull una llista de greuges atribuïts al govern xinès i a Tedros per la seva gestió de la pandèmia del coronavirus.

El 14 d’abril passat, Trump va ordenar congelar els fons que els EUA, com a principals donants, aporten a l’OMS, i revisava el paper de l’organisme en la “mala gestió i greu encobriment de l’expansió del coronavirus”.

En la carta d’ahir, dona per acabada aquesta “revisió”, amb què els EUA “van confirmar molts dels greus problemes” que havia denunciat. El president nord-americà intensificava així la pressió a l’OMS el mateix dia que els EUA superaven la barrera dels 90.000 morts per coronavirus i més d’1,5 milions de casos confirmats, un balanç que els situa, de molt, com el país més afectat per la Covid-19.

Les amenaces de Trump arriben després que l’assemblea anual de l’OMS –celebrada per videoconferència– finalitzés ahir amb el compromís que la seva gestió de la pandèmia de Covid-19 sigui examinada quan remeti la crisi sanitària.

Els 194 estats membres de l’OMS van aprovar una resolució que demana una avaluació “imparcial, independent i completa” de la resposta internacional. “Volem més que ningú que es retin comptes”, va declarar Tedros. “Continuarem amb el nostre lideratge estratègic per coordinar la resposta global a la pandèmia”, hi afegia.

La UE defuig els atacs

La UE, que havia promogut la resolució, es va desmarcar de les crítiques de l’administració nord-americana assegurant que ara no és el moment d’“assenyalar amb el dit” i va defensar una solució multilateral a la pandèmia. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va destacar el treball conjunt del sistema multilateral davant l’expansió de la Covid-19, però alhora va instar a obrir, un cop vençut el virus, una “reflexió sobre com es pot modernitzar” l’OMS.

Rússia rebrà aviat respiradors dels EUA

Els EUA van confirmar ahir que iniciaran, aquesta setmana, l’entrega de 200 ventiladors mèdics a Rússia, país que té el segon nombre més alt de casos confirmats de coronavirus.

Desenes de nadons bloquejats a Ucraïna pel virus

Desenes de nadons nascuts a Ucraïna per gestació subrogada esperen que els seus pares legals els recullin després que el país hagi tancat fronteres per evitar l’expansió del coronavirus.

Pla econòmic alternatiu al de Merkel i Macron

El govern austríac va anunciar ahir que presentarà un pla alternatiu al fons de reconstrucció europeu de mig bilió d’euros proposat dilluns per Merkel i Macron. Viena vol que les ajudes siguin préstecs reemborsables i no transferències. El pla austríac tindria el suport dels Països Baixos, Dinamarca i Suècia, estats oposats a propostes com ara la mutualització del deute dels estats membres.

Caiguda dràstica de les emissions globals de CO2

Les emissions de CO2 podrien baixar enguany fins a un 7% respecte al 2019, la caiguda anual més important des de la Segona Guerra Mundial, segons un estudi publicat a Nature Climate Change.

Trump pren un fàrmac en estudi

Redacció

Trump va revelar ahir que, tot i tenir “zero símptomes” de coronavirus, pren hidroxicloroquina cada dia des de fa més d’una setmana perquè ha sentit a dir “moltes coses bones” sobre el seu efecte contra la Covid-19. Des de fa més d’un mes, el president lloa les virtuts d’aquest fàrmac, utilitzat contra la malària, que s’ha receptat a molts pacients de coronavirus arreu del món, però que encara forma part d’assajos clínics. La presidenta de la cambra baixa dels EUA, la demòcrata Nancy Pelosi, va desaconsellar al líder republicà prendre un medicament que no ha estat aprovat pels científics, tenint en compte, a més, la seva edat i la seva constitució d’“obesitat mòrbida”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.