Administracions

Ports esborra el ‘Glòria’ a Palamós i Sant Feliu

Reparen el dic al port guixolenc, amb 424 blocs de formigó, i les destrosses a Palamós

Hi inverteixen 2,6 milions

La restitució dels greus estralls als ports gironins com a conseqüència del temporal Glòria ha estat encara més complicada per les restriccions administratives i d’obres imposades per l’epidèmia. Però, amb caràcter d’urgència i tot extremant mesures de sanitat laboral, Ports ha prioritzat reparacions d’infraestructura per valor de 2,6 milions a Sant Feliu de Guíxols i Palamós.

El director general de Ports, Joan Pere Gómez, va visitar ahir els treballs als dos municipis. A Sant Feliu, amb un pressupost d’1,7 milions, el projecte se centra en el reforç del dic de recer del port, amb la col·locació de 424 nous blocs de formigó que s’estan preparant a l’esplanada de davant del Tinglado.

La major part, 284 de 40 tones cadascun, s’adossaran a l’extrem més pròxim de la bocana. I la resta, 140 més de 18 tones la unitat, en els punts més afeblits de l’escullera. L’obra es conclourà al setembre, i Gómez va argumentar que és necessària perquè el dic havia quedat afeblit i en previsió de nous temporals violents com a conseqüència del canvi climàtic.

“Un port 100% segur”

Gómez va avançar que més endavant també es reforçarà el dic exempt de Sant Feliu de Guíxols amb nous calaixos. Seran entre sis i vuit, “i suposarà una inversió important, perquè cadascun tindrà un cost aproximat de mig milió d’euros”. Això, però, s’inclourà en el pròxim pla d’inversions de Ports de Generalitat, que s’estendrà més enllà de l’any 2022.

L’estació de Palamós

El director de Ports també es va desplaçar a Palamós, on el govern també ha destinat 867.000 euros més per reparar les destrosses de l’estació marítima i els murs de contenció trencats a la zona de la Pedrera. L’edifici de viatgers estarà a punt la setmana vinent, per bé que bona part de la temporada creuerística perilla per les restriccions de circulació i l’escenari de cancel·lacions i anul·lacions de reserves que afecta a les companyies. A banda, Gómez també va visitar el reforç del dic de recer del port de Palamós –obra que ja es feia independentment de les reparacions del Glòria–. Ja hi han reposat blocs de formigó a la part exterior del dic i s’està fent l’espatller i el passeig adjacent. Aquesta actuació implica 3,6 milions extres i es preveu acabar-la a l’octubre.

Altres reparacions

A Palamós, Marina Palamós també està refent el dic de recer i les passarel·les malmeses pel temporal Glòria, al gener. La gerent, Mercè Palat, diu que la factura inicial ja ha estat de 2 milions d’euros, pendents encara de l’assegurança., i també veuen perillar la xifra de 1.300 escales d’embarcacions externes que havien consolidat els darrers anys. En canvi, al Port d’Aro, el president, Vicenç Arqués, diu que la crisi els ha enganxat en obres que tot i el retard per l’estat d’alarma miraran d’enllestir a final de juny. Però per aquest motiu han hagut de reduir capacitat i encara tenen llista d’espera. Ho notaran menys, però molts dels socis encara no poden fer servir les embarcacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.