Política

Paluzie, reforçada per les bases com a líder de l’ANC

Creix en suport respecte a fa dos anys i guanya clarament la candidatura impulsada pel president de la Cambra de Barcelona

Els 76 secretaris electes hauran de triar dissabte els càrrecs de direcció

Elisenda Paluzie guanya clarament les eleccions al secretariat nacional de l’Assemblea (ANC), recull més suports que fa dos anys i posa difícil la presentació d’un candidat alternatiu per rellevar-la de la presidència. Paluzie supera en uns 1.400 vots Montserrat Soler, que queda en tercer lloc com a candidata per substituir-la del president de la Cambra de Barcelona i exsecretari nacional de l’ANC, Joan Canadell.

Però la revàlida de Paluzie com a presidenta no està assegurada tenint en compte que seran els 76 secretaris electes segons els resultats coneguts ahir els que hauran de triar les persones que ocuparan la presidència, la vicepresidència, la secretaria i la tresoreria. Tanmateix, la presidenta en funcions de l’entitat surt reforçada per les bases en aquestes eleccions. Tot i que fa dos anys que lidera l’ANC amb una estratègia unilateral que ha allunyat l’entitat de la posició contemporitzadora de govern i partits independentistes, Paluzie obté 1.000 vots més que en les eleccions del 2018, quan va ser vista pels socis com una candidata independent dels partits, que anava per lliure i que no tenia al darrere cap dels grupuscles que, elecció rere elecció de l’ANC, fan campanya soterrada a favor i en contra d’algú. Fa dos anys, Paluzie va ser la sortida de consens entre candidats com ara l’oficialista Adrià Alsina i l’alternativa del president del Ciemen, David Minoves.

L’aparició de Baños

Aquest cop és l’exdiputat de la CUP Antonio Baños qui viu una situació semblant a la de Paluzie fa dos anys. Aconsegueix ser el segon secretari més votat després que va ser exclòs de la cursa el 2018 i tot que ha anunciat que no aspirava a cap càrrec. Ser el segon més votat per les bases, però, el podria convertir també en una solució de consens en cas de manca de quòrum.

Per contra, no surt enfortida la llista que tenia el suport de Canadell i d’exsecretaris històrics que prenen posició a cada elecció com ara Jaume Marfany. Soler queda tercera i només el també vocal de la Cambra, Xavier Sunyer, surt escollit en el bloc nacional. Tot i que el grup també demanava el vot per a membres del Centre Català de Negocis com ara David Fernàndez i Jordi Fité o per Jordi Roset, aquests electes han treballat aquest mandat al costat de Paluzie i algun, fins i tot, ha mostrat malestar per la campanya contra la presidenta.

Ha pujat la participació, fet que mostra la necessitat d’una ANC potent i independent
Adrià Alsina
secretari nacional electe
Em comprometo a continuar treballant incansablement amb determinació i plena independència dels partits
L’ANC disposa d’un secretariat fort que combina experiència i renovació per reprendre el camí
Elisenda Paluzie
presidenta en funcions de l’anc

Més participació que fa dos anys

El quart secretari més votat al bloc nacional és Fernàndez, encarregat de la comissió Fem República i un dels col·laboradors de Paluzie. També torna al secretariat Adrià Alsina, excandidat oficialista fa dos anys i excap de comunicació de l’ANC. Obté la cinquena posició davant del membre de Mossos per la República, Albert Donaire. De dimecres a dissabte ha tingut lloc la votació telemàtica que ha escollit 76 secretaris –a la territorial de la Catalunya del Nord ha quedat un lloc vacant que s’haurà de triar més endavant. Seran aquests els que triaran els càrrecs dissabte però també els responsables de cada comissió en un ple posterior del secretariat. En aquests comicis han votat 8.876 socis, 1.700 més dels que ho van fer fa dos anys. Amb tot la participació només s’ha incrementat un parell de dècimes respecte al 2018 perquè, en aquests dos anys, el cens de l’entitat ha crescut en unes 7.000 persones amb dret a vot en aquests comicis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.