Política

Els fiscals s’escuden en el Suprem per castigar Trapero

Carballo sosté que els tres caps de l’excúpula policial han de ser condemnats per no haver evitat el referèndum

Rubira, que erra i diu “policia basca” quatre cops, admet la dificultat de la sedició

El tinent fiscal Miguel Ángel Carballo va argumentar ahir la petició alta de presó per als excaps dels Mossos –el major Josep Lluís Trapero, l’exdirector Pere Soler, i l’ex-secretari general d’Interior Cèsar Puig– amb un posat desmenjat i llegint durant més de vint minuts la sentència del Tribunal Suprem que condemna els líders polítics i socials independentistes. El fiscal Pedro Rubira va rematar l’informe final titllant Trapero de tenir excés d’“ego i vanitat”, es va equivocar fins a quatre cops dient “policia autònoma basca” en lloc de “catalana”, i que sol·liciten alternativament la condemna per desobediència, que no implica presó, perquè “en defensa de la legalitat” admeten les dificultats que sigui per sedició.

Sedició per “omissió” o desobediència també per “omissió” són els dos delictes amb aquesta excepcional figura amb la qual els fiscals reiteren que Trapero, Soler i Puig han de ser condemnats a deu anys de presó, rebaixats a quatre anys de presó per a la intendenta Teresa Laplana. Tots quatre processats escoltaven els informes finals dels fiscals, en seients del públic, i respectant la distància de seguretat, en una de les sales de vistes de l’Audiencia Nacional a la seu de San Fernando de Henares. Trapero, com sempre en aquest judici, prenia apunts.

“Mai ha estat un judici contra els Mossos, sinó contra el seu comandament. Els fets són els mateixos que en el Suprem, i aquí calibrem què han fet aquestes persones”, va començar el tinent fiscal Carballo per marcar els límits del judici. “Els tres acusats són autors del delicte de sedició perquè van posar el cos dels Mossos al servei del pla secessionista”, va insistir el tinent fiscal. Per justificar-ho es va recolzar en la seva interpretació del que van afirmar testimonis i dels correus que enviava el major als responsables polítics d’Interior, com ara els del fiscal superior de Catalunya per aturar l’1-O, però sense detallar que ho feia per demanar-los material. També va reinterpretar la carta que el major va enviar als agents passat l’1-O en què els agraïa el seu esforç, i que estava “orgullós d’ells”. Amb ‘Ells ens diuen el què i nosaltres el com’, Trapero diu clarament que va permetre el referèndum il·legal. És esgarrifós quan diu que s’han de revisar vídeos i actes”, va manifestar.

En aquesta interpretació esbiaixada de la realitat, al parer de les defenses, el tinent fiscal es va exclamar que Trapero en la votació de l’1-O “va enviar un binomi d’agents, però no la Brimo!” També va sostenir que en els escorcolls de la seu d’Economia el 20 de setembre del 2017 no es va atendre la petició de la Guàrdia Civil de fer un cordó policial. I va afegir que la intendenta Laplana primer era la responsable del dispositiu als atestats i en venir a declarar se’n desdiu. “Sànchez era l’organitzador de la revolta i alhora el mediador per als Mossos”, sostenia incrèdul Carballo, que es va remuntar a les declaracions del llavors líder de l’ANC en les Diades del 2015 i següents, de la voluntat de votar sobre la independència del país. Un cas aïllat de mala praxi de Mossos a Lleida, arxivat, o que el nomenament del major a Trapero mesos abans era per garantir el procés d’independència, van farcir les acusacions del tinent fiscal, que com el seu company va tenir un lapsus en dir: “Hi va haver trets, ai no van treure la megafonia”, en un incident. Tampoc es va creure el pla de la prefectura per detenir el president Puigdemont, distorsionant-la i acusant el major de “deslleialtat” amb la magistrada del cas de l’1-O, quan en realitat un agent va anar-ho a comunicar al TSJC.

De los Cobos, lloat

Tots dos fiscals van agrair les formes i educació d’acusats i defenses, però sobretot van lloar la tasca del coordinador contra el referèndum, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, imposat pel govern espanyol al fiscal superior de Catalunya, tot i que la lectura dels fiscals d’ahir va ser perquè Trapero “no feia cas al fiscal superior”.

El fiscal Rubira va apujar el to de paraules gruixudes contra el cap policial. “Va intentar servir dos senyors, i quan es té responsabilitats mai es pot fer. Batlle i Jané van marxar”, retreia a Trapero, de qui va afegir: “Un càrrec no s’enfada i no assisteix més a reunions”, per la mala maror amb De los Cobos. El fiscal va confessar que una de les dificultats per no poder-los condemnar per sedició és que “la seva inacció no era suficient per dominar-ho tot”, i per això proposen l’alternativa de la desobediència, amb penes d’inhabilitació perquè “desobeir una resolució judicial no pot quedar impune”.

Rubira, que va tenir un atac de tos, es va equivocar amb “la policia basca”, perquè al final va citar-la correctament per explicar que primer no es volia que actuessin contra ETA i després ho van fer i brillantment, “com els Mossos salvant vides i en casos de gihadisme”. Amb les cites el fiscal semblava que comparava la mobilització ciutadana catalana amb terrorisme, però és que a l’Audiencia Nacional no se solen jutjar protestes sinó casos d’atemptats i d’organitzacions criminals. Avui toca el torn de les defenses. La penalista Olga Tubau exposarà el seu informe per demanar l’absolució del major Trapero i la intendenta Laplana.

LES FRASES

Són autors directes de sedició, en no impedir el 20-S i el referèndum il·legal. Van fer un desistiment de l’ordre públic
Els Suprem va deixar clars els fets. I Trapero va fer un cínic compliment de la resolució del TSJC
Miguel Ángel Carballo
fiscal Audiencia Nacional
Han intentat servir dos senyors, i això amb responsabilitats no es pot fer. Hi va haver ego i vanitat
Pedro Rubira
fiscal Audiencia Nacional


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.