Societat

Álvarez (UGT): “Som partidaris que els ERTO tinguin la mateixa finalització que els efectes de la covid-19”

El dirigent sindical aposta per la creació d’una banca pública

Defensa el control de l’Estat sobre sectors estratègics

El secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, s’ha mostrat partidari que els ERTO tinguin una vigència equivalent a la durada de l’impacte econòmic de la pandèmia del coronavirus. “Som partidaris que els ERTO tinguin la mateixa finalització que els efectes que té la covid-19”, ha comentat Álvarez durant la seva intervenció a la Comissió de la Reconstrucció Social i Econòmica al Congrés dels Diputats. Posteriorment, ha concretat que caldria mantenir-los fins almenys a finals d’any i amb un major control del seu desenvolupament “empresa per empresa i sector per sector”. El secretari general d’UGT també ha apostat per la creació d’una banca pública i ha defensat el control de l’Estat sobre sectors estratègics.

El dirigent sindicat ha situat aquest aspecte com el principal punt de debat amb el govern per negociar la pròrroga dels expedients, que a priori acaben d’aquí dues setmanes, pocs dies després que decaigui l’estat d’alarma, diumenge que ve. En qualsevol cas, ha assegurat que les converses amb l’executiu espanyol no estan trencades i ha dit que és una qüestió que volen portar de manera conjunta amb la patronal.

Álvarez ha recordat que els ERTO existeixen des del primer Estatut dels treballadors dels anys 80, amb les seves posteriors adaptacions, i ha afirmat que s’ha convertit en “l’instrument laboral més important” de la legislació laboral espanyola. “Convindria, aprofitant aquesta circumstància, que els poguéssim visualitzar més com un element estratègic des del punt de vista de relacions laborals del nostre país”, ha comentat.

D’altra banda, Álvarez ha apostat per la creació d’una banca pública i ha acusat el sector de concedir els crèdits ICO a clients preferents abans que a autònoms i petites i mitjanes empreses. “Això té a veure amb la manca d’instruments en banca pública”, ha insistit Álvarez, que ha puntualitzat que no s’ha referit a nacionalització. En aquest sentit, considera que l’Estat “ha d’estar present i condicionar determinades accions dels serveis públics” i ha afegit que “el servei financer és cada dia més públic”.

Per tot plegat, ha emplaçat la Comissió de Reconstrucció Econòmica i Social –formada per grups polítics amb representació al Congrés- a plantejar la necessitats de determinar els sectors estratègics a l’Estat i “protegir-los”.

En el transcurs de la seva intervenció, Josep Maria Álvarez també ha reiterat la necessitat d’un Pacte per la Indústria, que va reclamant en els darrers anys, i ha advertit que les peticions de l’Ingrés Mínim Vital podrien patir un “col·lapse” perquè no hi haurà suficient personal ja que és improbable que el perfil de sol·licitant pugui fer-ho telemàticament, segons ha dit. Sobre la prestació, ha dit que és un pas per incorporar aquestes persones a l’activitat econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.