Societat

Situació crítica a Pequín pel rebrot del coronavirus

Els científics asseguren que aquest podria ser més infecciós que el que es va registrar al gener a Wuhan

La situació epidèmica de la Covid-19 a la capital xinesa és “extremadament crítica”. Amb aquestes paraules el portaveu de l’Ajuntament de Pequín, Xu Heijan, va descriure ahir la situació del brot de coronavirus que va sorgir dijous de la setmana passada, en què ja calculen que hi ha més de 107 persones contaminades. El govern municipal va informar de l’ampliació de les mesures de control i prevenció epidemiològiques per aturar la propagació d’aquest nou brot de coronavirus detectat en el principal mercat de la capital xinesa.

Segons informava el diari Global Times, més de 29 comunitats de veïns han quedat segellades sota un estricte confinament i les persones d’alt risc com els contactes propers dels casos confirmats tenen prohibit abandonar la capital. De la mateixa manera, es va prohibir sortir de la ciutat a taxis i altres vehicles de transport de persones i de conducció, amb l’amenaça de “càstigs severs”, segons la Comissió Municipal de Transport de la capital.

La Comissió Nacional de Salut xinesa va informar de 27 nous casos confirmats les darreres 24 hores a la ciutat i que s’estan fent proves d’àcid nucleic a totes les persones que hagin tingut contacte amb casos confirmats o que hagin visitat el mercat d’aliments frescos de Xinfadi. A banda dels casos a la capital, es van registrar cinc positius més a la Xina: quatre a la veïna província de Hebei i un a la de Sichuan.

El subdirector del departament de biologia patògena de la Universitat de Wuhan, Yang Zhanqiu, va assegurar que el virus trobat a Pequín és probablement més infecciós que el que es va trobar a Wuhan, on es va produir la primera onada de coronavirus, pel nombre de contagiats en només quatre dies. Yang va assegurar que si el virus que s’estén a Pequín coincideix amb el tipus de virus mostrat al mercat de Xinfadi i a Europa es podrà dir que aquest va ser “introduït” a la Xina per gent o aliments europeus. El científic xinès no té cap dubte que aquest brot hauria de considerar-se “importat”.

Possible origen europeu

El brot que està afectant novament la Xina ha estat localitzat al mercat alimentari majorista més gran de Pequín, el mercat de fruites i verdures de Xinfadi, que proveeix una gran part del sud-oest de la capital xinesa i que podria tenir un origen europeu, segons les primeres anàlisis dels rastres genètics del focus. Els inspectors de sanitat del govern xinès van descobrir el virus a les fustes emprades per tallar el salmó importat d’Europa i es van arribar a trobar fins a 40 mostres diferents del virus en tot el recinte d’aquest mercat majorista. Aquest fet va provocar que els supermercats de Pequín retiressin tot el peix de les prestatgeries i les autoritats van ordenar inspeccions en les carns i mariscs d’altres mercats, restaurants i parades de carrer de tot el país.

El director general del mercat ha estat acomiadat de forma fulminant per negligència i tots els treballadors seran sotmesos al test de la Covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.