Política

L’advocada de Trapero “polvoritza” les acusacions

Demana a l’Audiencia Nacional que no copiï la sentència del Suprem i que “sense proves” ha d’absoldre el major i Laplana

Sosté que la Guàrdia Civil i la Policía Nacional volen un càstig per “restablir la seva imatge”

Amb una oratòria pausada i alhora incisiva, i fent entenedora la jurisprudència més enrevessada, la penalista Olga Tubau va demanar ahir a l’Audiencia Nacional l’absolució del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i de la intendenta Teresa Laplana en sostenir que no hi ha “cap mínim oasi de proves” per condemnar-los pel delicte de sedició (10 anys de presó per a Trapero i 4 anys per a Laplana) o per desobediència, com sol·licita la fiscalia.

Abans d’entrar en matèria carpeta a carpeta (res a veure amb el desgavellat informe dels fiscals), l’advocada va exposar “tres circumstàncies excepcionals” en la causa penal contra l’excúpula de la policia catalana. La primera és la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar els líders independentistes a sedició. Tubau es va declarar “sorpresa” que el tinent fiscal Miguel Ángel Carballo en llegís paràgrafs sencers en el seu informe, i va demanar al tribunal que no faci “un talla i enganxa” perquè està proscrit en l’àmbit penal ja que, segons la jurisprudència, “cada causa té el seu propi objecte”, a més de jutjar l’acció de diferents persones.

El segon fet “insòlit”, per Tubau, és que es va fer un judici amb l’acusació de rebel·lió “sense cap pregunta vers l’alçament violent” i –va indicar– que per afavorir el dret de defensa, la fiscalia hauria d’haver canviat el tipus des de l’inici i acusar com a màxim per sedició, ja que és la condemna del Suprem als líders del procés. La tercera circumstància i clau és que la Guàrdia Civil i la Policía Nacional han fet de policia judicial en la causa contra els caps dels Mossos d’Esquadra, quan van ser tots tres cossos policials els que “van fracassar l’1-O”, i va sostenir: “La Guàrdia Civil i la Policía tenien interès directe en l’1-O: amb la condemna, la seva imatge quedaria restablerta.”

Tubau va qualificar d’“infundades i absurdes” les acusacions del tinent coronel Baena quan en el segon atestat sobre els escorcolls a Economia, el 20-S, introdueix els fets de l’1-O “sense que li ho demani la magistrada”, i qualifica de vital el paper del major Trapero, quan en els 42 escorcolls de la Guàrdia Civil d’aquell dia van rebre suport d’agents d’ordre públic dels Mossos, fet que contradiu l’acusació de “passivitat”.

L’advocada també va desmuntar l’acusació de la fiscalia que considera “autors” del delicte de sedició Trapero i Laplana. Va recordar que va ser l’instructor del Suprem, Pablo Llarena, qui va descartar que els caps policials estiguessin al mateix nivell que els líders polítics, als quals sí que va sumar els líders de l’ANC i Òmnium.

“Terrorista” Trapero

La penalista va criticar el fiscal Pedro Rubira “per haver comparat el major Trapero amb un terrorista que delata els seus companys”, quan al Suprem va revelar que tenien un pla per detenir el president Puigdemont. “Dir això a un comandament policial que ha viscut de prop un atemptat, fa molt mal, molt.” I empipada va afegir: “No poden menystenir la comprensió lectora”, quan en el document del pla “queda clar que es fa referència a si ho ordena un fiscal o un jutge”.

Olga Tubau va insistir ahir que no hi ha cap trucada ni correu de Trapero i Laplana amb els líders condemnats, i que “el no voler és delictiu, però el no poder, mai”, en referència a la queixa de comandaments quan no arribaven reforços dels Mossos, amb excepcions, com a Unipost el 19-S, on temps després els agents de la Guàrdia Civil van premiar els dels Mossos amb una mètopa per la seva acció. L’advocada, que avui clourà el seu informe, va afirmar que la sedició i la desobediència “van quedar polvoritzades”, quan en la reunió a Palau, el 28 de setembre, el major i els comissaris demanen al president Puigdemont que suspengui l’1-O. Allà “compleixen” la resolució de la magistrada del TSJC, del dia abans, d’aturar preparatius i la votació.

LES FRASES

El magistrat Llarena ja va fixar que no hi havia coautoria de Trapero i Laplana, i no els va voler en la causa del Suprem
No hi ha ni un oasi de proves del suposat concert de Trapero i Laplana en el procés independentista
Olga Tubau
advocada de trapero i laplana

El TC rebutja suspendre les penes als independentistes

El ple del Tribunal Constitucional (TC) va rebutjar ahir per unanimitat suspendre les condemnes de sis líders independentistes catalans, mentre els magistrats resolen els seus recursos contra la sentència del Suprem. Fonts jurídiques van informar a Efe que el tribunal de garanties ha denegat la petició dels nou condemnats assenyalant que hi ha una doctrina consolidada del mateix tribunal que diu que només se suspenen les condemnes quan les penes de presó són inferiors a cinc anys, que no és el cas, perquè els condemnats compleixen entre 9 i 13 anys de presó.

Això no obstant, els magistrats no han resolt les peticions del líder d’ERC i exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras; de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, i de l’exconseller Raül Romeva, que es veuran més endavant, ja que abans urgeix resoldre les recusacions que van plantejar contra tots els magistrats. La decisió va fer que Òmnium Cultural convoqués protes- tes ahir al vespre davant de diferents jutjats i de la delegació del govern central a Barcelona.

D’altra banda, el Tribunal Suprem va notificar ahir a Oriol Junqueras la liquidació de la seva condemna pel delicte de sedició de 13 anys de presó i d’inhabilitació absoluta, que quedarà extingida el 29 d’octubre del 2030 i el 5 de juliol del 2031, respectivament. En la resolució afirma que la inhabilitació absoluta comporta “la privació definitiva de tots els honors i càrrecs públics que tingui el penat, encara que siguin electius, i incapacitat per obtenir els mateixos o qualssevol altres honors, càrrecs o ocupacions públiques i la de ser elegit per a càrrec públic durant el temps de la condemna”. Aquesta decisió és un tràmit que es produeix una vegada que el Suprem va rebutjar tots els recursos de Junqueras i va rebre la resposta a la qüestió prejudicial elevada al Tribunal de Justícia de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.