Economia

La Generalitat insisteix en un permís de maternitat i paternitat per coronavirus si les escoles no obren al setembre

Recomana que tinguin la mateixa durada i siguin intransferibles per garantir un “repartiment equitatiu”

La Generalitat ha insistit en la necessitat que el govern espanyol apliqui un permís de maternitat i paternitat per coronavirus si les escoles no obren al setembre amb normalitat.

Així ho recull l’informe ‘L’impacte econòmic de la crisi de la Covid-19 en perspectiva de gènere’, en què recomana que aquests permisos tinguin la mateixa durada i siguin intransferibles per garantir un “repartiment equitatiu” entre pares i mares.

L’objectiu seria evitar un major impacte en les dones i que hagin d’abandonar la feina temporalment. En el cas de les famílies monoparentals, els permisos s’haurien de poder acumular.

D’altra banda, el teletreball ha estat més estès entre les dones que entre els homes, que han tornat abans a la feina presencialment.

El document es fa ressò de les “nombroses incògnites” que encara hi ha sobre l’escenari laboral i escolar del setembre i avisa que si la situació no s’aclareix, les dones serien qui possiblement acabarien demanant poder teletreballar, reduir la jornada i en casos més extrems deixar la feina.

El passat mes de maig, el president de la Generalitat, Quim Torra, ja va demanar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, una ajuda econòmica per als pares que no poguessin anar a treballar presencialment perquè han de tenir cura dels fills, una mesura que el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va proposar a l’inici de la crisi sanitària però que no es va acabar concretant.

El document elaborat pel Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda cita una conclusió tant del CEO com de Funcas que conclou que el teletreball està més estès entre les dones (51,4% segons el CEO) i que a mesura que avança l’estat d’alarma els homes han pogut tornar presencialment a la feina. Un dels possibles motius seria que els homes tenen una feina més vinculada amb la indústria mentre la de les dones és més de caràcter administratiu i poden continuar fent la seva feina a distància. Tot i això, l’informe avisa que quan les mesures de desconfinament es vagin relaxant seran les dones les que potser es quedaran més a casa, sigui per teletreballar o perquè hauran perdut la feina.

Una altra de les conclusions de ‘L’impacte econòmic de la crisi de la Covid-19 en perspectiva de gènere’ a partir d’altres enquestes és que les dificultats econòmiques i la pèrdua de feina han estat més presents entre les dones pel tancament de les escoles i de centres de dia que fan créixer les necessitats de cura i avisa que podria comportar el cas que renunciïn a la seva feina o haver-se de quedar a casa teletreballant.

L’estudi de la Generalitat també determina un fort impacte en les llars monoparentals, on en la gran majoria de casos (79,9%) hi ha dones al capdavant que han tingut moltes dificultats en la conciliació professional i personal, a les quals s’hi han afegit els problemes econòmics. El 7,9% de les dones vivien amb els seus infants, un percentatge que es redueix a la meitat entre els homes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.