Opinió

Sobre la reconstrucció

L’any 1755 la ciu­tat de Lis­boa va patir un ter­ratrèmol que va matar unes 90.000 per­so­nes i va des­truir un 85% dels seus edi­fi­cis. Després d’això, el pri­mer minis­tre de Por­tu­gal, Sebastião de Car­valho e Melo, marquès de Pom­bal, es va dedi­car inten­sa­ment a la recons­trucció de la seva capi­tal, amb una ins­trucció clara per als arqui­tec­tes: la nova ciu­tat havia de ser capaç de resis­tir futurs ter­ratrèmols. El resul­tat va ser una recons­trucció total­ment nova, amb car­rers amples i edi­fi­cis sòlids, que guarda poca relació amb el que la ciu­tat havia estat ante­ri­or­ment. A banda es van fer dife­rents refor­mes econòmiques, polítiques, edu­ca­ti­ves i reli­gi­o­ses, que van tenir un impacte deci­siu en molts pen­sa­dors de la Il·lus­tració euro­pea. De manera simi­lar, la covid-19 serà un motor de canvi en la nos­tra soci­e­tat i ara mateix ja comen­cem a veure l’impacte que tindrà en l’orga­nit­zació del tre­ball, en l’apro­vació gai­rebé unànime de la renda mínima d’inserció i d’altres. El més impor­tant, però, és pen­sar en un model econòmic i polític que pugui resis­tir millor futu­res epidèmies. És evi­dent que com a soci­e­tat no ens podem per­me­tre dei­xar ningú enrere i hem de fer el pos­si­ble per a miti­gar el des­as­tre econòmic en tots els sec­tors, però, mirant el futur, cal ser actius en la diver­si­fi­cació de l’eco­no­mia i evi­tar un mono­cul­tiu dels sec­tors de turisme i oci com el que hem vist en els dar­rers anys. Dels països medi­ter­ra­nis, Espa­nya és el que té més dependència d’aquest sec­tor i en con­seqüència el que ha patit més la res­tricció a la mobi­li­tat.

Per altra banda, sec­tors indus­tri­als de recerca, ense­nya­ment i sani­ta­ris estan tra­di­ci­o­nal­ment mal finançats i tenen poc suport, ja que dis­po­sen de períodes més llargs de retorn de les inver­si­ons que el turisme i per tant no s’han vist afa­vo­rits en els dar­rers anys. Tan­ma­teix, en aques­tes cir­cumstàncies, són els sec­tors que s’han mos­trat més resis­tents i han per­dut menys llocs de tre­ball. Un canvi d’aques­tes carac­terísti­ques no és fàcil i no es fa en dos dies, cal un pla a llarg ter­mini i una estratègia que aglu­tini tots els par­tits per a poder-lo man­te­nir. La covid-19, tot i el gran des­as­tre que ha sig­ni­fi­cat en aquests mesos, pot ser el senyal d’alarma i el cata­lit­za­dor de canvi que neces­si­tem per a estar en el camí del futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.