Eines

L'Estat fa de banquer per a les pimes

crèdit directe. L'ICO ha engegat una línia que assumeix el 100% del risc de préstecs de fins a 200.000 euros per a inversió o liquiditat

La sol·licitud s'ha de fer a través del web www.facilitadorfinanciero.es

La línia ICOdirecto està dirigida a pimes i autònoms amb més d'un any d'antiguitat que necessitin finançament de fins a 200.000 euros (en una o més operacions per client) per a noves inversions o liquiditat. Els terminis d'amortització dels préstecs són de set anys amb dos de carència per als préstecs destinats a la inversió i de tres anys amb un de carència per als de liquiditat. El tipus d'interès és únic per a les dues modalitats, euríbor a sis mesos +3,50%, amb una comissió d'obertura de 0,50%.

La principal novetat d'aquesta línia —vigent del 15 de juny de 2010 al 31 de desembre de 2011— és que l'ICO rep directament les sol·licituds, realitza l'anàlisi de l'operació, determina les garanties que cal aportar i decideix sobre la concessió del préstec, assumint el 100% del risc. Un cop aprovat, seran BBVA o Banc Santander els encarregats de formalitzar i realitzar el seguiment de l'operació.

Poden acollir-se a aquesta línia tres tipus d'empreses:

-Les que han sol·licitat un préstec prèviament a les entitats financeres, però la petició ha estat rebutjada.

–Les que han obtingut préstecs de les entitats financeres, però en quanties menors a les sol·licitades. En aquest cas podran demanar el finançament complementari.

-Les empreses o autònoms que tenen actualment cobertes les seves necessitats de finançament, però amb expectatives de seguir incrementant l'activitat.

TRAMITACIÓ.

Els interessats a obtenir finançament han d'entrar en la pàgina web habilitada per l'ICO www.facilitadorfinanciero.es, donar-se d'alta com a usuari i completar les dades que se sol·liciten relatives a l'empresa i a la sol·licitud de crèdit. Per poder aportar la informació economicofinancera que es demana, cal tenir la següent documentació sobre l'últim exercici fiscal tancat:

-Els autònoms, declaració de l'IRPF i declaració de béns (s'ha d'informar del patrimoni brut).

-Les pimes, balanç i compte de pèrdues i guanys dipositats al Registre Mercantil, i model 201 de l'impost sobre societats.

Un cop emplenada la sol·licitud, es fa una primera anàlisi de risc amb l'objectiu de verificar si la sol·licitud compleix els requisits mínims exigits. Després d'aquesta primera anàlisi, es demanarà a l'autònom o pime la presentació de la documentació que certifiqui la informació introduïda, així com les garanties per aportar. Un cop aportada aquesta documentació, es completa l'avaluació de l'operació i es decideix sobre la concessió del préstec, que es comunicarà per correu electrònic. Si el resultat és positiu, l'entitat seleccionada, BBVA o Banc Santander, es posarà en contacte amb el client per procedir a la formalització del préstec.

L'ICO afirma que aquesta línia no pretén competir amb les entitats financeres, sinó complementar i dinamitzar les possibilitats de finançament de les empreses, però seria més precís afirmar que no competeix perquè es veu obligat a fer de substitut. El president de l'organisme, José María Ayala, va destacar al març que tot i que només gestiona el 2% dels actius del sistema financer espanyol, el nivell de penetració de l'ICO supera el 73% pel que fa a les operacions de més d'un any per sota del milió d'euros.

L'obtenció de finançament amb aquest producte és compatible amb l'obtenció de finançament amb altres línies ICO 2010, a través de les quals en el primer quadrimestre de l'any van rebre finançament per valor de 5.918 milions d'euros unes 100.000 empreses i particulars. Entre les línies vigents destaca ICO Inversión, destinada a finançar inversions productives de fins a 2 milions d'euros per autònom o pime i que ha canalitzat més d'un terç dels préstecs concedits el 2010. La línia Liquidez —per atendre les necessitats de finançament de capital circulant, també amb un import màxim de 2 milions— va deixar en els primers quatre mesos de l'any 1.780 milions a 30.710 empreses, amb un increment interanual del 44%. L'Emprendedores, per la seva banda, va deixar en el mateix període 53 milions en 1.429 operacions de préstecs de fins a 300.000 euros amb bonificació d'interessos per engegar nous negocis.

Aquest any també s'ha engegat Economía Sostenible, que inclou un fons de 1.000 milions d'euros per a crèdits de fins a 100 milions d'euros per empresa —amb un venciment de 30 anys i una estructura de 35% de capital i 65% de finançament— per infraestructures i instal·lacions energètiques.

En les línies destinades a particulars, s'ha esgotat la de Préstamo Renta Universidad, per a graduats universitaris que amplien formació. Menys èxit té la de Moratoria Hipotecaria, que finança l'ajornament del pagament de la meitat de les quotes, amb el qual es van fer fins a abril 1.000 operacions, mentre que es van formalitzar quasi 30.000 crèdits a interès zero per comprar ordinadors amb la del Plan Avanza.

L'ICF finança fins al 120% de les inversions

L'Institut Català de Finances (ICF), equivalent català de l'ICO, també té les seves línies de finançament adreçades a autònoms i petites empreses. ICFcrèdit és una línia de préstecs i lísings a llarg termini amb un pressupost de 300 milions d'euros, que enguany incorpora la novetat que es finança a un tipus d'interès de l'euríbor més un 1,75% fins al 100% del projecte i s'hi pot afegir un 20% addicional per cobrir necessitats de circulant. Les operacions es tramiten a les oficines dels 25 bancs i caixes que col·laboren amb l'ICF.

El Crèdit Innovació finança a un tipus de l'1,75% fins al 75% de la inversió en projectes d'innovació, amb un mínim de 100.000 euros i un màxim de 900.000. Per a projectes de majors imports, hi ha la Línia Innovació, en aquest cas concedida directament per l'ICF, amb un mínim de 300.000 euros i un màxim de 5 milions, que té un ajut del 4% del préstec a càrrec d'ACC1Ó. Les mateixes condicions regeixen per a la Línia Internacionalització per a inversió a l'exterior, que finança la creació de filials a l'estranger.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.