Economia

Canadell, per la via irlandesa

El president de la Cambra creu que l’elecció de Donohoe a l’Eurogrup, en detriment de l’espanyola Calviño, afavoreix Catalunya

La internacionalització de l’economia catalana ajudarà a sortir de la crisi post-Covid

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, considera que la no designació de la ministra espanyola Nadia Calviño com a presidenta de l’Eurogrup és una bona notícia per a l’economia catalana en l’estratègia per sortir de la crisi que ha generat la pandèmia de la Covid-19. Canadell està convençut que l’elecció de l’irlandès Paschal Donohoe per liderar els ministres de finances europeus pot afavorir Catalunya pel fet que Irlanda és un país petit amb una major sensibilitat cap a sistemes econòmics com és el català.

Joan Canadell va fer aquestes consideracions en la presentació de la memòria econòmica de Catalunya, un document on es dibuixa un impacte brutal de la crisi del coronavirus, amb una caiguda d’un 10%, la més forta des de la Guerra Civil espanyola, però en el qual també s’apunten escenaris d’esperança basats, fonamentalment, en el ferm esperit d’internacionalització de l’economia del país.

En relació amb la creació del fons de la Unió Europea per fer front a l’impacte de la Covid-19, Canadell va dir que “ara cal veure com van les negociacions i ara no sabem com acabarà això”. Ara bé, va insistir a dir: “Sí que sabem que la presidència de l’Eurogrup ha recaigut en un estat petit, cosa que pot ajudar a fer que hi hagi més sensibilitat cap a economies com la nostra.” El president de la Cambra considera clau per garantir la reactivació econòmica de Catalunya el fet de poder disposar d’una part del fons europeu.

La memòria econòmica de Catalunya explica que l’any 2019 va suposar un bon exercici per a l’economia catalana, amb un creixement d’un 1,9%, un fet que consolidava una situació de privilegi i esperança en el futur perquè per sisè any consecutiu es creixia per sobre de la mitjana europea. Hi havia un bon antecedent i unes bones perspectives, perquè, segons la Cambra, l’any que serà recordat com el del coronavirus es presentava amb el vent a favor, però a partir del març tot es va torçar fins al punt d’esperar una caiguda de deu punts.

Per sortir del sotrac, la Cambra considera que s’ha d’apostar de manera clara i decidida per la investigació i el desenvolupament, la transformació digital i les infraestructures en sentit ampli, des de les de transport fins a les tecnològiques, de recerca i energètiques. El diagnostic de la Cambra de Comerç busca elements d’optimisme en els factors que juguen a favor de l’economia catalana per redreçar el rumb.

L’estranger com a motor

En aquest sentit es destaca la gran capacitat d’internacionalització amb el saldo positiu amb l’exterior d’un 14%, dividit en un 8,1% amb els països estrangers i un 5,5% amb l’Estat espanyol. Del total de negoci extern, un 64% són vendes a l’estranger i la resta, a l’Estat. A la vegada que el factor de la internacionalització ha suposat una feblesa quan la pandèmia de la Covid-19 ha obligat a tancar fronteres, des de la Cambra es considera que serà una oportunitat de creixement quan l’economia mundial desperti i es tornin a obrir els mercats. En l’informe s’assegura que el despertar econòmic es produirà abans a l’estranger, i d’aquí l’oportunitat de funcionar com a motor per a Catalunya.

La memòria econòmica de Catalunya indica altres dos factors com a elements a tenir en compte per ajudar a la recuperació. Per un costat, el poder d’atracció de Catalunya per a la inversió estrangera per a la industria manufacturera. El segon element és la recuperació dels salaris que s’estava produint i que ha de permetre als ciutadans disposar de major poder adquisitiu.

En el costat negatiu de la balança, l’informe de la Cambra indica que cal incrementar la despesa en investigació i desenvolupament i que cal tenir present també la baixa qualitat de l’ocupació generada en l’època de recuperació de la crisi. És un tipus de feines que amb la crisi de la Covid-19 s’han manifestat molt vulnerables. De manera clara i decidida, des de la institució que dirigeix Canadell s’adverteix que l’elevat dèficit públic actuarà també com a fre de la recuperació.

En la seva intervenció, Canadell va dirigir-se al president de la Generalitat, Quim Torra, present a l’acte, per afirmar que les 13 cambres catalanes estan disposades a “passar a l’acció i han de jugar un paper fonamental en la recuperació”.

Torra demana ajuda

Al seu torn, el president Torra va demanar “ajuda” i “complicitat” a la classe empresarial catalana en la reclamació “vital” a l’Estat que Catalunya rebi ja ara els recursos que necessita per afrontar la crisi de la Covid-19. “Quan demanem els 15.000 milions dels 30.000 que hem demanat és perquè els necessitem ara”, va dir Torra. El president va reclamar la complicitat empresarial: “Ara més que mai la classe empresarial catalana ha d’assumir les seves responsabilitats, respecte al govern català i al govern de l’Estat, fins que el govern català no sigui també el govern del nostre estat”.

En el pronòstic de l’evolució de l’economia, Torra es va acostar a les posicions de la Cambra quan va afirmar que “per desgràcia”, la caiguda del PIB per al 2020 anirà més enllà de les previsions i se situarà en els dos dígits; és a dir, en el 10% que pronostica la Cambra.

LES FRASES

La classe empresarial catalana ha d’assumir les seves responsabilitats, respecte al govern català i el de l’Estat

LES XIFRES

Demanem els 15.000 milions del total de 30.000 perquè els necessitem ara per actuar
Quim Torra
president de la generalitat
Que un estat petit presideixi l’Eurogrup pot ajudar a fer que hi hagi més sensibilitat cap a economies com la nostra
Les cambres hem de passar a l’acció i hem de jugar un paper fonamental en la represa
Joan Canadell
president de la cambra comerç


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.