Economia

El Congrés aprova el fons Covid-19 per a les CCAA amb crítiques

ERC i JxCat donen suport al decret així com PP i Cs, però avancen que els 16.000 milions són “insuficients” i critiquen el repartiment

El Congrés dels Diputats ha aprovat el fons de 16.000 milions d’euros en transferències directes i no reemborsables a les Comunitats Autònomes per a la recuperació de la Covid-19.

El decret del govern espanyol ha comptat amb el suport d’ERC i JxCat malgrat crítiques per “insuficient” i pels criteris de repartiment. El PP i Cs també han votat a favor mentre que altres formacions nacionalistes, com el PNB, hi ha votat en contra. El decret ha obtingut 257 vots a favor, 70 en contra i 2 abstencions.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha afirmat que amb aquest fons l’Estat espanyol “compleix amb el compromís que té amb les CCAA i es fa realitat l’afirmació que a aquest govern l’importen els problemes dels ciutadans”.

Segons Montero, el fons “suposa un alleugeriment” per a les autonomies i els permetrà no fer cap “ajustament” immediat. “És un fet objectiu que totes les CCAA se’n beneficiaran”, ha assegurat. Montero ha defensat que els criteris de repartiment estan “ponderats” i “equilibrats”.

En canvi, els partits independentistes i sobiranistes han criticat els criteris de repartiment. “S’hauria pogut fer millor”, ha dit el diputat d’ERC Joan Margall, que ha afirmat que haurien d’haver tingut més en compte l’impacte de la pandèmia a cada territori. El diputat de JxCat Ferran Bel ha denunciat “la insuficiència” dels recursos.

Bel ha afirmat que els “més de 3.000 milions d’euros” que estima que correspondran a Catalunya “no arreglaran el problema financer” que té ni cobriran els sobrecostos derivats de la pandèmia. “Vostè n’és conscient”, ha dit a Montero. El diputat del BNG Néstor Rego ha criticat que el repartiment “torna a ignorar la realitat diversa i plurinacional de l’Estat”.

“Ens crea molts dubtes com es repartiran aquests 16.000 milions”, ja que “ens planteja una mena de dogma de fe”, ha dit el diputat d’EH Bildu Oskar Matute. La diputada del PNB Idoia Sagastizabal ha opinat que el fons “atempta de forma greu” en la relació bilateral entre l’Estat i el País Basc i ho ha vist “pa per avui i fam per a demà”.

El fons per a la reconstrucció destinarà la major part, 9.000 milions, a despesa sanitària dels quals un primer tram de 6.000 es pagarà al juliol i el segon, de 3.000, al novembre. En el repartiment del primer tram per a sanitat tindrà un pes del 35% la població protegida, d’un 30% els ingressos a l’UCI, d’un 25% les hospitalitzacions i d’un 10% les PCR totals.

Pel que fa al segon tram de 3.000 milions, que es repartirà amb dades actualitzades el 31 d’octubre, el pes de la població augmenta al 45%, els ingressos a l’UCI en tindran el 25%, les hospitalitzacions un 20% i les PCR el 10. A educació es destinaran 2.000 milions, que s’entregaran al setembre. El criteri de repartiment serà de la població en funció del padró de les CCAA.

Els 5.000 milions d’euros restants del fons aniran destinats a compensar la disminució d’ingressos per la caiguda de l’activitat i es pagaran al desembre. En el repartiment no estaran inclosos el País Basc i Navarra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.