Catalunya té 85 espècies autòctones que estan en perill “greu” d’extinció
El nou catàleg de fauna salvatge amenaçada inclou 285 espècies, amb diferents graus de vulnerabilitat
El document és en informació pública
El nou catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada elaborat per la Generalitat proposa incloure 263 espècies d’animals, amb diferents graus de perill d’extinció. La proposta de document incorpora 131 espècies que actualment no estan protegides, 71 més que ja ho estan però que passen al grau d’amenaçades, i 61 més que ja figuraven com amenaçades en el catàleg estatal i s’incorporen al català. A més, queden unificades totes les llistes de protecció de fauna de les diferents normatives amb les espècies i subespècies que es classifiquen en les diverses categories en funció del seu estat de conservació i grau d’amenaça específic a Catalunya.
El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat l’edicte d’informació pública del projecte del decret del catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada. El text quedarà obert a la ciutadania fins el 30 de setembre perquè se’n pugui millorar la redacció i el contingut.
El catàleg divideix les espècies amenaçades en dues subcategories: “En perill”, que inclou 85 espècies, amb un major risc, i “vulnerables”, amb 178 espècies que tenen un risc a mitjà termini. Tot i que totes les espècies amenaçades són també protegides, la catalogació com a amenaçada implica un grau de protecció superior. D’aquesta manera obliga l’administració a realitzar actuacions per afavorir-les, reduint el seu grau d’amenaça prioritzant els recursos per a la seva conservació.
Les espècies considerades en perill d’extinció són aquelles la supervivència de les quals és poc probable si els factors que provoquen la seva actual situació continuen actuant, mentre que les vulnerables són les que corren el risc de passar a la categoria anterior en un futur immediat si els factors adversos que actuen sobre elles no es corregeixen. En tots dos casos es poden incloure espècies que, tot i tenir poblacions estables, disposen d’un nombre d’efectius baix, o poblacions hivernants estables però crítiques pel que fa a la seva població reproductora, espècies amb poblacions relativament abundants però molt localitzades, que les poden fer molt vulnerables a un risc d’extinció, i espècies que requereixen un constant maneig per evitar-ne el risc d’extinció.
El projecte de decret estableix també les previsions sobre la llista d’espècies en règim de protecció especial; en regula el procediment d’elaboració i aprovació dels plans de recuperació i de conservació i el reforçament poblacional; i estableix el procediment per a la reintroducció de les extintes.