Gran angular

Conrear les altres habilitats per trobar feina

La plataforma online SkillsMatch ajuda els usuaris a millorar en les habilitats no cognitives, com comunicar, tenir capacitat de treballar en equip o saber liderar

Amb el pas del temps, les habilitats no cognitives, talment com la capacitat de comunicar, treballar en equip, liderar o realitzar crítiques constructives han donat una passa endavant dins de les exigències de la demanda de professionals, tot igualant-se als propis coneixements tècnics.

SkillsMatch és una plataforma online d’avaluació i aprenentatge que justament se centra en allò que en l’argot es coneix com soft skills. En aquest projecte europeu, que compta amb la participació del centre tecnològic Eurecat, es convida els usuaris a millorar les seves habilitats no cognitives, per tal d’adaptar-se al que requereix el mercat laboral, que ara concedeix la màxima importància a aquestes capacitats.

La plataforma SkillsMatch, disponible en castellà i anglès, es pot fer servir arreu de la Unió Europea per part d’usuaris individuals, empreses i les institucions encarregades de les polítiques d’ocupació. Aquesta eina d’autoavaluació mostra els punts forts i febles de soft skills en relació amb el perfil que es demana per a una ocupació determinada.

El sistema, que parteix de les demandes reals del mercat laboral, ha analitzat milers d’ofertes de feina dels principals portals d’ocupació i proposa a cada usuari un itinerari formatiu personalitzat, que inclou propostes de recursos d’educació oberta i cursos en línia.

“La plataforma ha identificat 36 soft skills específiques per a diferents activitats professionals”, explica el director de Formació d’Eurecat, Marc Capellades, qui posa de relleu que “les empreses valoren cada vegada més els candidats que posseeixen unes robustes soft skills específiques per al seu lloc de treball, com a complement dels seus coneixements tècnics”, de manera que “el candidat que les tingui té moltes més possibilitats de destacar en un procés de selecció de personal i poder desenvolupar una carrera d’èxit”.

Segons la coordinadora del projecte, la Dra. Thashmee Karunaratne, investigadora sènior de la Universitat d’Estocolm, “la nova solució promoguda pel projecte pot ser una eina de gran ajuda per millorar l’ocupabilitat dels joves i dels ciutadans en risc d’exclusió, així com per mostrar la importància de les habilitats no cognitives en el mercat laboral”.

La solució desenvolupada per l’equip de SkillsMatch ha estat llançada en un moment en el qual els mètodes d’e-learning estan tenint més rellevància a causa del nou context causat per la crisi de la Covid-19, que comporta canvis importants en el sector de l’educació i de la formació.

El consorci del projecte SkillsMatch està coordinat per l’Egovlab, de la Universitat d’Estocolm (Suècia) i, a més d’Eurecat, compta amb la participació d’DMC Metrix (Irlanda), la Universitat d’Alcalá (Espanya), la Fondazione Politecnico di Milano (Itàlia), el Trinity College Dublin (Irlanda) i Everis (Espanya) com a socis. El projecte també ha comptat amb la participació de l’Organització Nacional irlandesa dels aturats (INOU), CCOO Serveis (Espanya) i la iniciativa sueca Korta Vägen, juntament amb la Universitat d’Estocolm com a organitzadors dels tallers amb usuaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.