Política

Augmenta la pressió sobre el PP per l’operació Kitchen

El PSOE i Unides Podem impulsaran una comissió d’investigació al Congrés sobre l’espionatge del govern de Rajoy a Bárcenas

Els partits independentistes i d’esquerres s’afegirien a la iniciativa

El PSOE i Unides Podem, socis de govern, faran front comú amb les forces independentistes i d’esquerres perquè el Congrés investigui el PP per l’operació Kitchen, una trama d’espionatge presumptament orquestrada des del Ministeri de l’Interior durant l’etapa de Jorge Fernández Díaz (2012-2016), que podria acabar encausat en aquest cas que s’investiga a l’Audiencia Nacional. La trama apunta a alts càrrecs del govern de Mariano Rajoy per haver aconseguit la informació que tenia l’extresorer de la formació Luis Bárcenas sobre el finançament il·legal del partit i el cobrament de sobresous.

Després d’anunciar per separat les seves iniciatives –dimarts ERC, JxCat, la CUP, el BNG, Més País, Compromís i Bildu, i ahir els dos partits del govern–, els grups parlamentaris del PSOE i Unides Podem treballen ara per impulsar la iniciativa de forma conjunta. El suport socialista a la comissió assegura que la petició passi el filtre de la mesa de la cambra baixa, on té majoria absoluta amb la formació morada. De fet totes les peticions perquè s’investigui la fugida de Joan Carles de Borbó o les seves finances no han prosperat perquè el PSOE no hi ha donat suport. La decisió dels socialistes suposa una ruptura de tots els ponts amb el PP de cara a la negociació dels pressupostos de l’Estat i situa el líder del PP i cap de l’oposició, Pablo Casado, en una cada vegada més delicada posició. Des que dilluns l’instructor del cas, el jutge de l’Audiencia Nacional Manuel García Castellón, va aixecar el secret de sumari i es van anar coneixent detalls de l’operació, l’estratègia de defensa de Casado passa per desvincular-se ell del cas i l’actual direcció del partit de l’anterior. “Jo era diputat per Àvila i no tenia responsabilitats en el PP”, va dir. Segons el sumari, durant el govern de Rajoy es va impulsar una trama per espiar i robar informació compromesa a Luis Bárcenas. En aquesta conxorxa hi estarien implicats, a més de Fernández Díaz, el seu número dos en el ministeri, Francisco Martínez; l’aleshores secretària general del PP i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, i el seu marit, Ignacio López del Hierro. A banda de les informacions sobre l’espionatge a Bárcenas, hi ha altres revelacions.

Càrrecs del govern del PP van sospesar una nova operació Catalunya abans del referèndum del 2017. El cas Kitchen revela que De Cospedal hauria demanat a l’excap de la unitat central de suport operatiu de la Comissaria General d’Informació Enrique García Castaño, El Gordo, que muntés una segona operació Catalunya clandestina per atacar polítics independentistes, segons va revelar ahir La Vanguardia. El rotatiu ha tingut accés a una gravació en què García Castaño assegura que De Cospedal li va dir que havia donat l’ordre de “tornar a muntar el tema català”. Així ho va dir a l’exnúmero dos del Ministeri de l’Interior Francisco Martínez.

El cost de la seguretat de l’emèrit als EAU

El ministre espanyol de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, es va tornar a negar ahir a dir quant costa a les arques públiques el dispositiu de seguretat que protegeix Joan Carles de Borbó als Emirats Àrabs Units, on va fugir a principis del mes passat acorralat pels escàndols de corrupció i els casos judicials. “La protecció i la seguretat del cap d’estat anterior no té una partida pressupostària específica, i per tant no hi ha una despesa addicional dins el pressupost general de l’Estat”, va respondre el ministre a una pregunta de la portaveu de Junts per Catalunya, Laura Borràs, restant importància així a la quantitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.