Empreses

Tecnotramit s’obre a operacions corporatives que aportin valor

La gestora hipotecària i BPO vol tenir un paper actiu en el procés de concentració que està experimentant el sector. Per innovar, la firma catalana ha optat per col·laborar amb ‘start-ups’

El sector tradicional de la gestió hipotecària i externalització de processos financers a Espanya està experimentant una intensa concentració i la firma catalana Tecnotramit ha presentat candidatura a formar part d’operacions corporatives que generin valor. En altres paraules: per a la creació d’organitzacions més eficients.

Això no obstant, Tecnotramit no se sent pressionada a fer cap pas en fals. “Nosaltres som un bombonet, una empresa amb una dimensió mitjana, ben gestionada, una cultura assentada de qualitat en el servei i de confiança en els treballadors”, explica Vicenç Hernández, un dels dos directors generals de la firma amb Isabel Pardo. A més, l’empresa, està en mans del fundador i president executiu Miquel Argerich, i no d’un fons d’inversió, com altres companyies del sector, per tant, asseguren que no tenen com a objectiu la rendibilitat a curt termini sinó un creixement consistent en el llarg. “Vendre, si només ens ha d’aportar diners, no ens interessa”, indica.

Ara bé, no són insensibles als canvis que s’estan produint en la intermediació. D’una banda, l’automatització de moltes tasques gràcies a la digitalització. D’una altra banda, l’augment de l’externalització de processos no crítics per part d’entitats financeres i companyies immobiliàries, però també de molts altres sectors, cap a empreses proveïdores de serveis, per alleugerir l’estructura de costos fixos. Els dos processos signifiquen més negoci per a les empreses de gestió, però també nous reptes d’eficiència.

El resultat és una polarització. D’una banda, hi ha el sector tradicional format per un petit grup de companyies -a més de Tecnotramit, hi ha el Grupo BC, líder en el mercat espanyol, Tessi Iberia, Grup Arnal i Indra divisió de BPO (externalització de processos) d’Indra. Aquest pool té tendència a reduir el nombre d’integrants i augmentar-ne la dimensió. D’una altra banda, estan proliferant les fintech i proptech, petites tecnològiques molt competitives, que reclamen part del negoci.

De moment, Tecnotramit està fent front al repte tecnològic amb un esquema híbrid d’innovació oberta, basat en la col·laboració amb empreses emergents segons un mode guanyar-guanyar. Ara bé, Tecnotramit no ha optat per una digitalització radical: “No volem ser una empresa de tecnologia, volem aplicar tecnologia on realment aporta un valor, però distingint on el factor humà és important”, subratlla el director general.

Tecnotramit va néixer el 2001 com una gestoria hipotecària a través de Miquel Argerich. El primer gran creixement de l’empresa va arribar el 2008 quan van assumir la gestió de les carteres d’immobles que les entitats financeres van fer per mitjà d’execucions hipotecàries. La nova àrea de negoci es va estendre a altres grans tenidors.

Posteriorment van anar assumint altres funcions a mesura que el sector financer anava centrifugant serveis, bàsicament feines no crítiques. Així la BPO és la tercera pota del negoci i l’assessoria jurídica, la quarta. Actualment gestiona més de 330.000 immobles i 40.000 hipoteques anualment.

TECNOTRAMIT

Facturació
30 M€
Treballadors
1.250
Any de fundació
2001
La gestió d’immobles suposa el 60% de la facturació; la gestió hipotecària, el 30%, i les altres dues àrees es reparteixen el 10% restant.
El Perfil

Gestor i divulgador

Vicenç Hernández és autor de cinc llibres sobre mercats financers i finances personals, entre els quals destaca ‘La gallina de los huevos de oro… puedes ser tú’. També és professor associat de diverses universitats i ha liderat diversos projectes d’emprenedoria, com ara Tres Habitat, una administradora de finques digital que és una ‘spin-off’ de Tecnotramit orientada al B2C.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.