Política

El PSOE retrocedeix en un CIS en què creixen el PP i Vox

La diferència entre la coalició de govern i la unió de la dreta i la ultradreta es redueix

Els socialistes tornarien a guanyar les eleccions i ho farien amb millors resultats fins i tot que el 10-N, segons el baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent a l’octubre i fet públic ahir. Segons aquest sondeig, el PSOE de Pedro Sánchez obtindria un 30,8% dels vots, contra el 28% que va obtenir en els comicis de fa gairebé un any. L’enquesta consolida una tendència descendent dels socialistes en perdre 7 dècimes respecte del baròmetre del setembre, que els donava un 31,5% dels vots, i 1,3 dècimes en relació amb els resultats del sondeig del juliol, en què s’emportaven el 32,1%. Tot i això el PSOE trauria 11,9 punts més que el PP, que seria la segona força més votada.

Els de Pablo Casado continuen lluny dels socialistes però aconsegueixen retallar distàncies amb un lleuger ascens respecte al baròmetre del setembre. El PP assoliria un 18,9% dels vots, 8 dècimes més que al setembre, fet que els permetria retallar en 1,5 punts la distància amb el PSOE, però els resultats continuen situant el partit de dretes per sota dels obtinguts el 10-N, quan va aconseguir el 20,8% dels sufragis.

Puja també Vox, que s’emportaria un 12,5% dels vots, 8 dècimes més que al setembre. Els ultradretans serien la tercera força més votada davant d’Unides Podem. Els socis de govern del PSOE passen del 12,2% del setembre a l’11,7%, és a dir, baixen mitja dècima.

Patacada d’Arrimadas

També baixaria Cs, que s’emportaria la patacada més gran. La formació d’Inés Arrimadas s’emportaria un 8,8% del vots contra el 10,6% del setembre, és a dir, cauria 1,8 punts. Tot i la caiguda de Cs, la diferència entre la coalició de govern del PSOE i Unides Podem i la suma de les dretes i la ultradreta s’escurça. La suma del PP, Cs i Vox se situa en un 40,2%, mentre que la del PSOE i Podem, en un 42,5%. La diferència és de 2,3 punts, quan fa un mes se situava per sobre dels 3.

Els catalans, pugen

En relació amb les forces independentistes catalanes, el sondeig dona a ERC un 3,3% dels vots, és a dir, mig punt més que al setembre. També puja JxCat, que augmentaria una dècima i se situaria en un 1,8%, mentre que la CUP, amb un 0,5% dels vots, en perdria una. Per la seva part, Compromís, en coalició amb Més País, creix 3 dècimes amb relació al setembre i s’emportaria un 1,8% dels vots. Al País Basc, tant el PNB (1,3%) com EH Bildu (1,1%) pujarien. A Galícia, el BNG (0,5%) perdria 3 dècimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.