Gran angular

Reutilitzar les ampolles permetria el sector del vi estalviar més de 100 milions de kg de CO2

El projecte reWINE planteja per al sector vitivinícola català un model de recollida, neteja i reutilització dels més de 48 milions d’ampolles que fa servir

Reutilitzar les ampolles permetria el sector del vi català estalviar més de 100 milions de kg de CO2 equivalents anuals, tot reduint així un 28% la seva petjada de carboni, i 21.756 tones de residus.

Aquesta és una de les dades que es contemplen en el projecte reWINE, que planteja un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització de les 48.346.793 ampolles que es fan servir al sector vitivinícola de Catalunya.

El projecte reWINE ha desenvolupat durant 20 mesos una prova pilot a set cellers catalans -la Cooperativa Falset Marçà, Cellers torres, Albert oya, la Vinyeta, Talcomraja, Vins Pravi i Joan Ametller-, trenta comerços, més de 50 restaurants, dues empreses logístiques, tres deixalleries del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental i dues plantes de rentat d’ampolles.

Durant tots aquests mesos de la prova pilot, s’han venut 150.000 ampollers amb l’etiqueta reWINE i se n’han recuperat 82.239. Per aconseguir-ho, s’han assajat diversos models logístics, en cinc escenaris diferents. D’una banda, s’han recollit ampolles a través dels restaurants participants i, de l’altra, a través de comerços amb sistemes d’incentius. Així, botigues dels supermercats Veritas i Ametller Origen abonaven 10 cèntims a les persones consumidores que retornaven una ampolla amb l’etiqueta reWINE. Al Vallès, també hi van particpar quatre establiments de Caprabo, que venien ampolles del projecte i els consumidors les havien de retornar a les deixalleries, cosa que els permetia entrar en un sorteig per guanyar una experiència vitivinícola. Alguns establiments petits aplicaven un dipòsit a l’ampolla (entre 0,12 i 0,5 cèntims) que era retornat un cop recuperaven l’ampolla.

“La prova pilot del reWINE ha demostrat que la reutilització d’ampolles al sector vitivinícola és tècnicament viable i més respectuosa amb el medi ambient. Però és una iniciativa ambiciosa que necessita més recolzament i iniciatives per part del sector i l’Administració”, destaca Juan Fran Sangüesa, cap de la Unitat de Projectes d’Innovació del Parc de Recerca UAB i coordinador del projecte.

Pel que fa a la petjada de carboni, hom ha comprovat que es ampolles reutilitzables són més respectuoses amb el medi ambient que les ampolles d’un sol ús, ja que hem comprovat que amb la reutilització es pot estalviar entre un 0,56 i 2,6 kg de CO2 equivalent per ampolla, acumulat després de 8 cicles.

Un dels reptes més importants per implementar la reutilització en aquest sector és resoldre el sistema de retorn d’ampolles. “La logística de recollida de les ampolles ha de ser fàcil i còmode, tant pels punts de venda com per les persones consumidores”, explica Marta Beltran, directora de projectes de Rezero.

“En el sector de la restauració ja existeixen begudes retornables, en canvi la reutilització no està present en els comerços”, destaca Beltran. Això queda reflectit en les dades obtingudes a la prova pilot: les vendes a botigues i supermercats, on els consumidors havien de retornar l’ampolla buida, el reWINE ha aconseguit recuperar un 21% dels envasos reutilitzables, mentre que en el sector de la restauració el nivell de retorn s’ha situat al 96%. “El reWINE també ha permès comprovar que el sistema de dipòsit, devolució i retorn –SDDR- és l’instrument més efectiu per garantir el retorn de les ampolles buides als establiments per part dels consumidors, molt per sobre d’altres incentius”, afirma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.