Gran angular

En quinze anys la producció d’aigua dessalinitzada es duplicarà

L’ACA preveu que es passi dels 80 hm3 als 160 hm3 per any, mentre que en cinc anys és previst que l’ús d’aigua regenerada passi de 30 hm3 a 100 hm3

En els pròxims anys, hom preveu que la capacitat de producció d’aigua dessalinitzada es dupliqui, per passar dels 80 als 160 hm3 per any i que, en cinc anys, es tripliqui l’ús d’aigua regenerada, que passaria dels 30 hm3 als 100 hm3 anuals, segons ha informat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Per assolir aquests registres, la capacitat de la dessalinitzadora de la Tordera es multiplicarà per tres, fins els 80 hm3 per any, i es construirà una nova planta a la conca del riu Foix, amb capacitat per produir 20 hm3 per any. D’altra banda, en el marc de l’agenda verda de l’ACA, hom preveu la inversió de més de 150 milions d’euros entre 2020 i 2035 per potenciar l’ús de l’aigua regenerada.

La dessalinització i les estacions regeneradores d’aigua han produït més de 720 hm3 en el període comprès entre 2005 i el 2020, segons dades de l’ACA. D’aquesta quantitat, 220 hm3 corresponen a l’aigua produïda per les dessalinitzadores catalanes (Tordera, a Blanes, i Llobregat, al Prat de Llobregat), mentre que els 500 hm3 restants provenen de l’aigua produïda als terciaris (instal·lacions que serveixen per aplicar a l’aigua depurada un tractament addicional i més avançat per garantir la qualitat per altres usos). Aquest volum d’aigua ja supera a la capacitat total dels embassaments de les conques internes, que disposen d’espai per emmagatzemar un total de 694 hm3.La dessalinització existeix a Catalunya des de l’any 2002, amb la posada en servei de la planta de la Tordera, amb una capacitat de producció inicial de 10 hm3/any, que va ser duplicada en el 2011 fins el 20 hm3/any. L’altra planta d’aquest tipus al nostre territori és la del Llobregat, inaugurada el 2009 i amb una capacitat de producció de 60 hm3.El funcionament d’aquestes instal·lacions es modula a partir de l’estat dels recursos naturals (aigua dels embassaments i aqüífers), incrementant la seva producció quan aquests es redueixen. Durant el darrer semestre de 2017 i primers mesos de 2018, la dessalinització (juntament amb els pous de sequera) van aportar prop de 100 hm3 d’aigua quan els embassaments estaven al 43% de la seva capacitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.