Gran angular

El PIB caurà un 12% el 2020, per créixer un 6,5% el 2021

Un informe de BBVA Research assenyala que la pèrdua de llocs de treball a causa de la pandèmia s’elevarà a 85.000

El PIB de Catalunya tancarà l’any 2020 amb una caiguda d’entre l’11,5% i el 12%, a causa de la pandèmia, i el 2021 la represa econòmica se situarà entre el 6% i el 6,5%, segons les previsions de BBVA Research.

Si aquest escenari es compleix, la pèrdua de llocs de treball a Catalunya s’elevarà als 85.000, entre el final del 2019 i el del 2021. Com s’afirma a l’informe Situació Catalunya, l’activitat econòmica a Catalunya s’ha reduït al voltant del 4,2% durant el primer trimestre, i un 18% al segon. La caiguda de l’activitat, segons els autors de l’informe, “s’explica per l’increment de la incertesa relacionada amb la pandèmia, l’establiment de les mesures de confinament i distanciament social necessàries per evitar el contagi i per la seva extensió per un període superior a l’esperat.” En el cas català, “caldria afegir un impacte més gran de la pandèmia en el consum, un menor impuls de la despesa pública i un pes més gran dels sectors de consum social.” A més, una exposició més gran al turisme i l’elevada dependència de la despesa dels no residents també han condicionat l’evolució de l’economia catalana.

Val a dir que, segons BBVA Research, aquest augment del PIB català de fins al 6,5% al 2021 de cap manera serà suficient per recuperar el nivell d’activitat previ a la crisi, i a la fi del 2021 es mantindrà encara més d’un 3% per sota del que es va observar al tancament del 2019. La incertesa es mantindrà, com assenyalen alguns indicadors de l’octubre, amb contraccions del 80% en allotjaments, 63% en restauració i 56% en moda. A més, les exportacions catalanes s’haurien reduït fins al setembre un 14,1% interanual.

La flexibilització de les restriccions va afavorir una important recuperació durant l’estiu: les exportacions de béns i la producció industrial van millorar de forma notable, amb unes contraccions del 7,6% i el 12% interanual, respectivament, molt més suaus que les del segon, del 30% quant a vendes de béns a l’exterior i del 20% en l’activitat industrial. Per contra, les pernoctacions hoteleres es van reduir un 66% a causa de la caiguda de les pernoctacions d’estrangers d’estrangers.

Quant al mercat laboral català, l’ocupació caurà el 2020 un 3,8%, per créixer un 1,3% el 2021, any en què la taxa d’atur mitjana s’elevarà al 14,4%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.