Gran angular

Neix un nou clúster a l’àmbit dels residus

Durant el 2021 es desenvoluparà un pla d’acció que inclourà capacitació, internacionalització, R+D o vinculació amb altres clústers

La Generalitat, a través d’ACCIÓ i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), impulsarà la creació d’un nou clúster de l’àmbit dels residus, que esdevindrà el primer d’aquest àmbit a Catalunya.

Un pla d’acció desenvoluparà el nou clúster durant l’any 2021. El pla inclourà accions de capacitació, internacionalització, R+D, foment de la innovació i vinculació entre clústers, entre altres iniciatives. El nou clúster agruparà el conjunt d’empreses del sector de la gestió de residus, incloent-hi tota la cadena de valor, i que tenen seu social o activitat econòmica de valor afegit a Catalunya. La iniciativa també treballarà conjuntament amb els agents d’entorn del sector dels residus, tant de l’àmbit de la innovació i la recerca com de l’àmbit de la formació.

D’altra banda, setze empreses catalanes invertiran 4,2 milions d’euros per al desenvolupament de projectes d’economia circular en l’àmbit dels residus. Es tracta de les empreses beneficiàries de la convocatòria d’aquest 2020 del programa Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental, una línia d’ajuts de l’ARC i ACCIÓ per incentivar projectes d’R+D en l’àmbit dels residus.

Durant tres anys, aquestes empreses impulsaran processos d’R+D per desenvolupar solucions tecnològiques per a ús propi o per a tercers en àmbits com la valorització de residus, la creació de nous materials i productes sostenibles o l’eliminació d’olors per a fomentar el reciclatge de materials. S’han prioritzat aquells projectes amb més impacte en la prevenció i gestió dels residus en l’àmbit de l’economia circular a Catalunya i amb més impacte sobre l’economia catalana, així com aquells alineats amb l’estratègia RIS3CAT. La línia ha tingut en compte tant iniciatives destinades a la implantació de tecnologia a les instal·lacions pròpies de l’empresa beneficiaria com aquelles dirigides a la creació de productes o serveis per a tercers.

Aquest 2020, el pressupost de la línia ha arribat als 1,75 milions d’euros per als 16 projectes, cadascun dels quals podrà obtenir fins a 150.000 euros d’ajut, un pressupost que prové majoritàriament del fons del cànon de residus industrials que gestiona l’ARC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.