Salut

La Unitat de Teràpia Molecular del Càncer de Vall d’Hebron tracta el 2020 més pacients que mai tot i la pandèmia

Els assaigs clínics són per a moltes persones amb una malaltia oncològica l’única oportunitat de tractament

La Unitat d’Investigació de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) va assolir el 2020 una xifra rècord amb 1.262 pacients en 256 assaigs clínics, 74 dels quals eren assajos que es van iniciar en aquest període. Això suposa 140 pacients més tractats pel que fa a l’any anterior. Així, la unitat va aconseguir no només mantenir l’activitat, sinó augmentar-la i donar servei a més pacients tot i l’impacte de la pandèmia del coronavirus en el sistema sanitari.

La UITM - Fundació La Caixa coordina i realitza els assaigs clínics complexos amb medicaments en desenvolupament primerenc –fase I i els primers de fase II–. Els assaigs clínics són per a molts pacients oncològics l’única oportunitat de tractament.

La unitat va incloure 1.262 pacients en assajos clínics al llarg de l’any passat; d’aquests, 560 eren nous pacients que començaven un assaig clínic. El 2019, es van incloure 1.122 pacients, 499 dels quals començaven un assaig. En total, es van realitzar el 2020 256 assajos (219 l’any anterior), 74 dels quals s’iniciaven (54 el 2019).

Els assaigs clínics són per a alguns pacients l’oportunitat de trobar noves teràpies, especialment en aquells casos en què ja s’han provat diversos tractaments sense èxit. Mantenir l’activitat en aquesta àrea i fins i tot augmentar el nombre de pacients que han pogut participar en assajos clínics, tot i l’impacte que ha tingut la Covid-19, ha permès a moltes persones accedir a tractaments que poden suposar un canvi en el curs de la malaltia. A més, el fet que s’hagi mantingut l’activitat ha permès continuar amb l’aprovació de fàrmacs que estaven pendents i no paralitzar-ne el procés administratiu.

“Els pacients tractats en aquesta unitat, que provenen tant de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron com de la resta de Catalunya, d’Espanya i d’altres països, també s’han pogut beneficiar, durant aquesta situació de pandèmia, de les teràpies experimentals més innovadores i prometedores, vinculades a la medicina de precisió”, destaca la doctora Elena Garralda, directora de la UITM, en vigílies del Dia Mundial contra el Càncer, el 4 de febrer.

També es van mantenir els tractaments de tots aquells pacients que estaven participant en un assaig clínic –de qualsevol fase– d’oncologia o hematologia, als quals s’estava fent un seguiment.

El Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron i l’Oficina d’Assaigs Clínics del VHIO van reorganitzar tots els circuits perquè els pacients que havien de començar un estudi o aquells que ja hi participaven no notessin l’impacte de la Covid-19 i poguessin continuar el tractament. En aquest sentit, es van potenciar les reunions diàries internes organitzatives i les reunions telemàtiques setmanals de l’equip mèdic amb coordinació per valorar l’estat dels pacients inclosos o candidats per a un assaig clínic.

El càncer és la segona causa de mort al món, amb prop de 18 milions de nous casos diagnosticats i més de 9,6 defuncions relacionades amb tumors cada any. Malgrat que la supervivència a aquesta malaltia continua millorant, encara hi ha molts tipus de tumors per als quals no hi ha tractaments efectius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.