Eines

Imma Arjona

Manager de S&You

“El treball flexible en càrrecs alts i intermedis és la solució a la incertesa actual”

Ja fa anys que no és només l’empresa la que escull el candidat, sinó també al revés
La contractació menys rígida estava centrada en treballs de baixa qualificació

Imma Arjona és la direc­tora de S&You, l’àrea de negoci cen­trada en la selecció de càrrecs alts i inter­me­dis de la mul­ti­na­ci­o­nal de recur­sos humans Syner­gie. L’empresa de tre­ball tem­po­ral inter­na­ci­o­nal, d’ori­gen francès i amb qua­ranta-nou dele­ga­ci­ons a tot l’Estat espa­nyol, té seu a Bar­ce­lona i una tra­jectòria en reclu­ta­ment i selecció de pro­fes­si­o­nals de dife­rents nivells de for­mació. Arjona que coneix bé els can­vis de tendència en el món dels recur­sos humans, ens explica una pràctica que està emer­gent amb força als estats euro­peus, basada en la feina fle­xi­ble per a pro­fes­si­o­nals alta­ment qua­li­fi­cats.

En un entorn tan incert com l’actual, com està can­vi­ant la con­trac­tació en les posi­ci­ons amb més qua­li­fi­cació?
El tre­ball fle­xi­ble s’ha con­ver­tit en una solució per a un entorn d’incer­tesa; aquest fet ja s’estava donant, però amb la covid-19 s’ha acce­le­rat. D’aquest esce­nari, està emer­gint un model de con­trac­tació per a posi­ci­ons altes i intermèdies que ve d’Europa i que es basa en la fle­xi­bi­li­tat. Es con­creta que durant els sis pri­mers mesos d’incor­po­ració a l’empresa és una firma de recur­sos humans externa qui con­tracta el pro­fes­si­o­nal i no l’empresa on desen­vo­lupa l’acti­vi­tat. Durant aquests mesos, es gua­nya temps per ajus­tar el per­fil i conèixer millor el can­di­dat, etc.
En què es dife­ren­cia aquesta nova pràctica de la con­trac­tació tem­po­ral.
Ara com ara, el tre­ball tem­po­ral es fa ser­vir espe­ci­al­ment en posi­ci­ons bai­xes, i en sec­tors amb acti­vi­tats molt esta­ci­o­na­lit­za­des, com l’agrari, el de l’hos­ta­le­ria, etc. El tre­ball tem­po­ral els dona la faci­li­tat de tenir per­so­nes que no han d’incor­po­rar durant tot l’any a l’estruc­tura empre­sa­rial. Amb les noves dinàmiques de con­trac­tació, l’objec­tiu de l’empresa és con­trac­tar el can­di­dat de manera inde­fi­nida, però amb la pos­si­bi­li­tat de saber si fun­ci­ona l’engra­natge entre les dues parts, sense que les empre­ses hagin de tenir aquest com­promís i la càrrega admi­nis­tra­tiva que suposa.
Però aquest sis­tema pot supo­sar una major ines­ta­bi­li­tat per a posi­ci­ons intermèdies o altes, que fins ara sem­bla­ven més pro­te­gi­des davant la tem­po­ra­li­tat.
No, perquè també se’n pot bene­fi­ciar el can­di­dat. Sem­pre pen­sem que és l’empresa la que deci­deix, però ja fa anys que no és l’única que escull; hi ha hagut un canvi molt impor­tant, del qual no es té gaire consciència en ter­mes gene­rals, però el can­di­dat, en les posi­ci­ons més altes de les orga­nit­za­ci­ons, és qui tria l’empresa, el pro­jecte en què es vol impli­car i on vol fer la seva car­rera pro­fes­si­o­nal. L’empresa no és l’única que deci­deix, cada cop més el pro­fes­si­o­nal opta per can­viar d’empresa perquè hi veu uns valors com­par­tits i busca empre­ses que tre­ba­llin amb pro­jec­tes. Les empre­ses han de saber que ara els pro­fes­si­o­nals qua­li­fi­cats volen for­mar part d’orga­nit­za­ci­ons on se sen­tin valo­rats, i per això aquest nou model de con­trac­tació que ve fort d’Europa con­venç els pro­fes­si­o­nals. En aquesta nova rea­li­tat, neix un ser­vei de fle­xi­bi­li­tat que resulta bene­ficiós tant per a l’empresa com per al can­di­dat.
En el mer­cat labo­ral ja hi havia pràcti­ques de con­trac­tació fle­xi­ble.
Sí, hi ha eines com l’intering, que es fa ser­vir quan una per­sona es con­tracta durant un període de temps per fer una tasca pun­tual, o els models de con­tracte de tre­ball tem­po­ral. També hi ha l’out­sour­cing, en què una altra empresa con­tracta un pro­fes­si­o­nal i l’incor­pora a una ter­cera orga­nit­zació per a un pro­jecte con­cret, però sense ser-hi a la plan­ti­lla. La diferència res­pecte a aquest sis­tema nou és que té un valor afe­git i és que un con­sul­tor de l’empresa de recur­sos humans acom­pa­nya tot el procés d’incor­po­ració durant els sis pri­mers mesos. En fa un segui­ment i es genera una major garan­tia perquè encai­xin can­di­dat i empresa. Però si no hi encaixa el con­sul­tor el podria incor­po­rar en algun altre pro­jecte.
Sobre qui creu que recau més el poder de nego­ci­ació en un procés de selecció i con­trac­tació?
En una posició de direc­tor finan­cer que està en actiu, per exem­ple, té un poder de nego­ci­ació tan alta com la de l’empresa que l’ha de con­trac­tar. Amb el nou sis­tema de con­trac­tació, aquest model dona l’opor­tu­ni­tat que l’empresa i el can­di­dat encai­xin i es cone­guin.
Però els pro­ces­sos de selecció en aques­tes posi­ci­ons ja eren llargs i inten­sos.
Sí, és cert, es pas­sen pro­ves en dife­rents depar­ta­ments de l’empresa per asse­gu­rar l’encaix, i podien tri­gar un parell de mesos, tot i que depe­nia molt de cada empresa.
De quina manera la pandèmia ha acce­le­rat la incor­po­ració de nous models de con­trac­tació?
Amb aquesta pandèmia, hem vist com mol­tes empre­ses han hagut de reduir el nom­bre de per­so­nes en les seves estruc­tu­res; en seguei­xen neces­si­tant, però són més pru­dents a l’hora de con­trac­tar-ne de seguida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.