Política

El CIS de març catapulta el PSOE, impulsa Vox i enfonsa Podem

El sondeig, fet abans de la crisi oberta per la moció a Múrcia, dona un avantatge de 13,4 punts als socialistes respecte al PP

El PSOE torna a ampliar l’avantatge respecte al PP, que ja és de 13,4 punts en estimació de vot. Així ho recull l’enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al març. El sondeig, que va ser elaborat entre els dies 1 i 11 d’aquest mes, recull l’efecte de les eleccions al Parlament de Catalunya, però no les conseqüències del terratrèmol polític causat per la moció de censura presentada pel PSOE i Cs a Múrcia, que va desencadenar l’avançament de les eleccions a la Comunitat de Madrid i la sortida de Pablo Iglesias del govern espanyol.

Segons aquest sondeig, que per les circumstàncies polítiques podria ser diferent si s’hagués fet ara, el PSOE millora els seus resultats respecte al febrer. Puja un 0,6% i se situa en un 31,3% en estimació de vot, mentre que el PP baixa un 0,9% i es queda en el 17%. Això fa que la distància entre el partit de Pedro Sánchez i la formació de Pablo Casado s’ampliï fins als 13,4 punts, segons el CIS. La distància entre els dos partits el mes passat era d’11,9 punts. El sondeig consolida l’ultradretà Vox en la tercera posició. La caiguda del PP l’aprofita la formació d’extrema dreta, que creix 1,4 punts i arriba fins al 15% en intenció de vot.

El soci de coalició del PSOE al govern espanyol, Unides Podem, cau un 1,6% i es queda en el 9,6%. Els de Pablo Iglesias gairebé empaten amb Cs, que augmenta lleugerament i se situa en el 9,5%. Els partits independentistes es mantenen més o menys estables. ERC baixa tres dècimes i la CUP en retrocedeix una, mentre que JxCat puja dues dècimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.