Gran angular

Els ajustaments de plantilla que s’esperen

En els darrers mesos, hi ha hagut una allau d’acomiadaments massius, tot i les mesures de contenció, que responen més a canvis en les normes del mercat que a la crisi sanitària

En el sector bancari, es tracta de processos inevitables
raül Ramos
Professor ub
Les empreses se’n sortiran en funció de com estaven abans de la pandèmia
pere vidal
professor uoc
Durant les crisis, les empreses aprofiten per reorganitzar-se estratègicament
josep lladós
economista

Les mesu­res per evi­tar la des­trucció d’ocu­pació (ERTO) que es van decre­tar amb la pandèmia han acon­se­guit el seu objec­tiu fins ara. Ara bé, què pas­sarà quan dei­xin d’estar vigents?

Hi ha veus que par­len de grans ajus­ta­ments de plan­ti­lles, que asse­nya­len que a Cata­lu­nya la major part dels 112.000 tre­ba­lla­dors que con­ti­nuen en ERTO (maig 2021) s’aca­ba­ran que­dant sense feina. Hi ha estu­dis recents que augu­ren la des­trucció de 35.0000 llocs de tre­ball, només de les grans empre­ses a tot l’Estat, i de la des­a­pa­rició de més de 120.000 autònoms. El cert és que en pocs mesos, els anun­cis d’expe­di­ents de regu­lació d’ocu­pació (ERO) han anat apa­rei­xent en massa: Cai­xa­Bank, Robert Bosch, BBVA, H&M, El Corte Inglés, Iber­caja, Aern­nova, Air­bus, Ges­tamp, Coca-Cola, Acci­ona i Nike sumen més de 10.000 aco­mi­a­da­ments en diver­sos ter­ri­to­ris de l’Estat.

Raül Ramos, pro­fes­sor d’eco­no­mia del grup de recerca AQR-IREA de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, veu pre­vi­si­ble que aquests pro­ces­sos d’ajus­ta­ments seguei­xin aug­men­tant: “No ens pot estra­nyar, perquè en un any i mig s’han atu­rat mol­tes acti­vi­tats que han impac­tat en els nego­cis, però també hi haurà una part de la des­trucció de l’ocu­pació que deixa de ser via­ble atesa la nova rea­li­tat econòmica amb què han d’ope­rar les empre­ses.”

El cert és que els ajus­ta­ments de les plan­ti­lles en sec­tors com el de la moda, el del comerç (en gene­ral) i el finan­cer eren un secret de domini públic abans de l’esclat de la pandèmia. Els pro­ces­sos de digi­ta­lit­zació, can­vis d’hàbits dels cli­ents i altres cri­sis augu­ra­ven un apri­ma­ment con­si­de­ra­ble dels seus recur­sos humans. La pandèmia, amb l’eclosió del comerç en línia i l’avenç a pas­ses age­gan­ta­des de les pla­ta­for­mes digi­tals, va ser­vir d’acce­le­ra­dora i va fer de les seves avançant els ajus­tos uns anys.

El mes de març pas­sat, El Corte Inglés va pre­sen­tar el pri­mer ERO de la seva història (amb més de 3.200 per­so­nes afec­ta­des, que aca­barà cobrint amb bai­xes voluntàries) i no ha estat només per l’atu­rada de l’acti­vi­tat i les res­tric­ci­ons a la mobi­li­tat. La cadena de moda H&M, Adolfo Domínguez, Nike i el grup Indi­tex, per citar-ne d’altres, també estan immer­sos en pro­ces­sos d’expe­di­ents de regu­lació d’ocu­pació impor­tants.

En el cas del sec­tor finan­cer, en els dar­rers mesos les xifres d’emple­ats afec­tats per rees­truc­tu­ra­ci­ons labo­rals es comp­ten per milers: 8.400 a Cai­xa­Bank o 2.900 al BBVA, per citar-ne alguns. “Es tracta de pro­ces­sos de rees­truc­tu­ració que hau­rien tin­gut lloc tard o d’hora, per altres cir­cumstàncies, com ara les fusi­ons o la digi­ta­lit­zació del negoci o les noves con­di­ci­ons del mer­cat”, afe­geix Ramos.

Com­par­teix la mateixa opinió el col·legiat del Col·legi d’Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya i pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat Oberta de Cata­lu­nya. Josep Lladós, que explica que al dar­rere d’aquests pro­ces­sos hi ha els can­vis en les con­di­ci­ons del mer­cat, que aca­ben tenint un impacte en les for­ces labo­rals. En el sec­tor ban­cari, venim d’anys amb uns tipus d’interès molt bai­xos, uns mar­ges molt petits i de diver­ses ope­ra­ci­ons d’absorció que han aca­bat impac­tant en ajus­tos de plan­ti­lla. “En el cas del sec­tor de l’auto­moció, els can­vis regu­la­dors medi­o­am­bi­en­tals exi­gei­xen una pro­ducció menys con­ta­mi­nant que ha com­por­tat ajus­tos en les cade­nes de pro­ducció de les mar­ques auto­mo­bilísti­ques”, diu Lladós.

Així mateix, la pandèmia ha arri­bat quan estàvem immer­sos de ple en la revo­lució tec­nològica, amb una trans­for­mació de digi­ta­lit­zació dels nego­cis i de la venda en línia en tot allò que té a veure amb la dis­tri­bució comer­cial.

“Es dona, doncs, el cas que en una situ­ació de crisi les empre­ses apro­fi­ten per reor­ga­nit­zar-se estratègica­ment”, des­criu Lladós, que afe­geix que hi ha un cinquè ele­ment de l’eco­no­mia cata­lana que fa pre­veure més des­trucció d’ocu­pació. “Hi ha un con­junt d’empre­ses insos­te­ni­bles, cone­gu­des com empre­ses ovnis, que sub­sis­tei­xen a par­tir de l’endeu­ta­ment i els ajuts públics i que estan en una situ­ació molt crítica, que poden repre­sen­tar fins al 8% del tei­xit empre­sa­rial i a les quals els espera un futur més aviat negre.”

Eco­no­mia oberta.

Con­flu­ei­xen, a més altres cir­cumstàncies; d’una banda, una con­jun­tura econòmica des­fa­vo­ra­ble i, de l’altra, que l’eco­no­mia cata­lana és molt depe­nent de la mobi­li­tat i de l’exte­rior, i neces­sita mer­cats oberts i cir­cu­lació de per­so­nes.

Pere Vidal, pro­fes­sor de dret labo­ral a la UOC, con­si­dera que quan expi­rin les mesu­res de con­tenció dels aco­mi­a­da­ments, les rees­truc­tu­ra­ci­ons o la mateixa con­tinuïtat del negoci dependrà molt de com va entrar a la crisi sanitària, en quin estat esta­ven els seus balanços i quin era el seu múscul finan­cer.

“La dinàmica peri­llosa és la crei­xent des­trucció de tei­xit empre­sa­rial, espe­ci­al­ment les pimes que ara, en part, està con­tin­guda per totes les mesu­res públi­ques”, con­si­dera Raül Ramos.

La pèrdua d’ocu­pació no queda cir­cums­crita, però, als efec­tes de la pandèmia i la forta atu­rada de l’acti­vi­tat, ja que convé tenir pre­sent que d’aquest altre tsu­nami, el de trans­for­mació digi­tal, en què estem nave­gant, s’espe­ren efec­tes asimètrics en el mer­cat labo­ral. “El repte que tenim nosal­tres és millo­rar la pro­duc­ti­vi­tat en els llocs de tre­ball. El nos­tre model pro­duc­tiu té capa­ci­tat de crear ocu­pació i l’eco­no­mia es reac­tiva molt ràpida­ment, però a costa d’afe­gir poc valor”, lamenta Lladós.

Com a con­seqüència d’aquest model, el mer­cat labo­ral cada cop està més pola­rit­zat. Segons una anàlisi d’Inter­na­ti­o­nal Labour Office (ILO), que com­para la ràtio a l’Estat entre el 10% dels sala­ris més ben pagats i el 10% dels més mal pagats, la relació ha pas­sat d’un valor 23 a un de 36,1 (el pri­mer d’Europa). No hi ha motius per pen­sar que a Cata­lu­nya hagi estat gaire dife­rent.

El cas és que en altres cir­cumstàncies crítiques Cata­lu­nya ha creat llocs de tre­ball, però sense reduir la desi­gual­tat en pro­duc­ti­vi­tat, perquè s’aca­ben dema­nant habi­li­tats poc sofis­ti­ca­des i con­di­ci­ons labo­rals amb sala­ris bai­xos i pre­ca­ris.

Hi ha un desa­just evi­dent, i per cor­re­gir-lo els experts con­sul­tats cre­uen que cal afa­vo­rir tots els ele­ments que han de garan­tir la cre­ació de l’ocu­pació, inver­tir més en ciència, tec­no­lo­gia i recerca i desen­vo­lu­pa­ment, però alhora, miti­gar els efec­tes de la pola­rit­zació i el crei­xe­ment de col·lec­tius amb més ris­cos d’exclusió labo­ral. De fet, els atu­rats de més d’un any de durada repre­sen­ten el 40% del total.

Així doncs, garan­tir la for­mació per millo­rar els conei­xe­ments al llarg de la vida labo­ral, i espe­ci­al­ment en els atu­rats, s’hau­ria de situar entre les pri­o­ri­tats de les admi­nis­tra­ci­ons. No només perquè es creïn llocs de tre­ball en el sec­tor tec­nològic, sinó per la com­ple­men­ta­ri­e­tat que repre­senta la tec­no­lo­gia en el desen­vo­lu­pa­ment de la feina. “Tenim el risc de crear una bossa d’atur estruc­tu­ral d’orfes tec­nològics de llarga durada”, adver­teix Lladós.

LES XIFRES

113.000
afectats.
El maig va finalitzar amb 112.089 persones treballadores en expedient de regulació temporal d’ocupació a Catalunya, 24.470 menys que el mes anterior.
481.000
ATURATS.
L’atur registrat va baixar 15.368 persones i deixa en 481.817 el nombre de persones sense feina el mes de maig passat.
1,1%
de millora.
L’afiliació mitjana a la Seguretat Social ha pujat en 37.363 persones, la qual cosa representa una millora d’1,1% respecte al mes passat. Ara com ara, hi ha 3.435.428 persones afiliades.
35.000
llocs destruïts.
És la xifra de destrucció d’ocupació que es calcula només a les grans empreses quan s’eliminin les mesures de contenció al conjunt de l’Estat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.