Gran angular

JOSEP REYNER

ECONOMISTA. AUTOR DE L’INFORME ‘EUROMEDI’ (FUNDACIÓ VINCLE)

“Més que del dèficit fiscal amb l’Estat, s’hauria de parlar de què el causa”

El 65% de la licitació pública estatal recau en grans empreses que tenen la seu a la capital de l’Estat
Hi ha estudis que mostren que hi ha moltes decisions que afavoreixen de forma clara Madrid
Fer l’ICF més potent i apostar per les ‘fintech’ han de ser les prioritat del sistema financer català

Josep Rey­ner, mem­bre del Col·lec­tiu Eco­no­mis­tes pel Benes­tar, mos­tra el seu rebuig a la poca trans­parència de l’Estat en no voler par­lar de les cau­ses i les xifres del dèficit fis­cal català amb l’Estat, cosa que per a altres països euro­peus no sig­ni­fica cap tabú.

Cata­lu­nya neces­si­ta­ria 9.100 mili­ons perquè el seu estat del benes­tar, la qua­li­tat de vida dels ciu­ta­dans, arribés a nivells satis­fac­to­ris, segons ha afir­mat el Col·lec­tiu Eco­no­mis­tes pel Benes­tar, del qual vostè forma part, tal com es va reco­llir en l’estudi Com millo­rar la qua­li­tat de vida dels ciu­ta­dans de Cata­lu­nya. Què es podria fer perquè aquests recur­sos es que­des­sin a Cata­lu­nya?
La volun­tat del col·lec­tiu Eco­no­mis­tes pel Benes­tar no era mar­car un camí polític, sinó plan­te­jar que amb l’actual marc és impos­si­ble que els ciu­ta­dans de Cata­lu­nya puguin tenir un nivell d’acord amb la seva capa­ci­tat de gene­rar recur­sos. És obvi que a par­tir d’aquí s’obren dife­rents camins, i és feina de les for­ces polítiques deci­dir quin ha de ser el camí ade­quat.
I quin hau­ria de ser aquest camí?
Poden ser diver­sos... Un seria, després de l’experiència pas­sada, optar per una via nego­ci­a­dora que hau­ria d’incloure els temes de finançament, la inversió pública i altres qüesti­ons que ens estan limi­tant. I si aquesta via no dona resul­tats, cal­dria tirar per altres camins. La con­clusió és que l’actual marc és invi­a­ble perquè els seus ciu­ta­dans tin­guin el nivell de vida que mínima­ment els cor­res­pon.
Ja que parlàvem d’aquests 9.100 mili­ons, com es podrien dis­tri­buir?
Ens hem cen­trat exclu­si­va­ment en els aspec­tes que toquen molt direc­ta­ment el benes­tar de les per­so­nes i hem obviat altres que són igual­ment impor­tants. Vam deci­dir pri­o­rit­zar els aspec­tes que esta­ven més amenaçats, bé per la mateixa crisi pandèmica o per les con­seqüències d’aquesta crisi, perquè la situ­ació econòmica encara es dete­ri­o­rarà més durant força temps i, a més, es pro­duirà un crei­xe­ment de l’endeu­ta­ment. Vam voler cen­trar-nos en aquells apar­tats que estan més direc­ta­ment impli­cats amb el que és el benes­tar, com ara l’edu­cació, la salut, les infra­es­truc­tu­res més rela­ci­o­na­des amb la majo­ria de la població –com Roda­lies–, o les pen­si­ons o l’habi­tatge, que són aspec­tes clau per millo­rar la tran­quil·litat de les per­so­nes.
Teniu pen­sat apro­fun­dir en l’estudi que vau fer con­jun­ta­ment amb altres eco­no­mis­tes en altres punts?
Ara ens estem plan­te­jant ampliar el nos­tre estudi en l’apar­tat de cul­tura. També cal­dria apro­fun­dir més en temes de recerca, en altres tipus d’infra­es­truc­tu­res, empre­ne­do­ria, etc.
Fa temps que no es publi­quen estu­dis de rigor sobre el dèficit fis­cal de Cata­lu­nya amb l’Estat espa­nyol.
Aquest és un indi­ca­dor clar dels temors de l’Estat. Els dar­rers estu­dis que es van fer van sor­gir per res­pon­dre a les aspi­ra­ci­ons inde­pen­den­tis­tes. Els va fer el minis­tre Mon­toro aju­dat per un grup d’experts lide­rat per Ángel de la Fuente. Són uns comp­tes que es van fer amb una inten­ci­o­na­li­tat clara i amb un biaix evi­dent. És van apro­piar d’una única meto­do­lo­gia, que a ells els interes­sava, i van obviar totes les altres, que són pos­si­bles i per­fec­ta­ment legítimes i aptes segons qui­nes fina­li­tats es bus­quin. A part d’això, hi ha estu­dis i balan­ces fis­cals entre Cata­lu­nya i Espa­nya que fa la Gene­ra­li­tat. El dar­rer de caràcter ofi­cial el va fer l’Ins­ti­tuto de Estu­dios Fis­ca­les, i cal bus­car-lo el 2007, en el qual es refe­ria a dades del 2005. Aquest sí que reco­llia totes les meto­do­lo­gies.
I durant tot aquest temps la seva per­cepció és que el dèficit fis­cal ha millo­rat o bé que encara s’ha fet més insu­por­ta­ble?
Els dèficits fis­cals tenen unes cau­ses estruc­tu­rals que en el cas català són molt per­ma­nents en el llarg del temps, fins i tot tenen una certa esta­bi­li­tat. El que sí que és cert és que les con­jun­tu­res segons la meto­do­lo­gia que s’adopti et poden fer fluc­tuar, però hi ha una certa esta­bi­li­tat perquè hi ha molts trets que no can­vien. Per exem­ple, el sis­tema de finançament, que té molt biaix, el menys­te­ni­ment en inversió pública de l’Estat a Cata­lu­nya, pri­o­rit­zant altres ter­ri­to­ris. També afecta molt el tema del dèficit de pen­si­ons estruc­tu­ral en l’àmbit gene­ral, que és dife­rent segons els ter­ri­to­ris o el deute espa­nyol. Hi ha unes cau­ses estruc­tu­rals que fan que els dèficits fis­cals siguin molt esta­bles.
En altres països que ha ana­lit­zat hi ha més trans­parència?
En països amb tra­dició fede­ral la trans­parència dels dèficits i les balan­ces fis­cals no és un tabú. En par­len i ho fan ober­ta­ment, i el més impor­tant és que ana­lit­zen les cau­ses que el pro­vo­quen. S’hau­ria de par­lar més de les cau­ses que del mateix dèficit fis­cal.
I què pro­voca el dèficit fis­cal?
La dife­rent pro­duc­ti­vi­tat i els dife­ren­ci­als que hi ha en l’ocu­pació en cadas­cuna de les comu­ni­tats autònomes. Perquè d’una manera esta­ble, sigui quin sigui el moment del cicle econòmic als matei­xos ter­ri­to­ris sem­pre hi ha els matei­xos dife­ren­ci­als d’ocu­pació res­pecte a la mit­jana.
Els dar­rers qua­ranta anys el PIB per capita de Madrid s’ha dis­pa­rat i, en canvi, el català ha cai­gut. Per què?
Que no hi hagi política regi­o­nal no vol dir que no es facin coses. A Espa­nya s’ha fomen­tat poc la con­vergència regi­o­nal i molt la con­cen­tració regi­o­nal. Hi ha estu­dis que mos­tren que hi ha mol­tes deci­si­ons que s’han dut a terme per afa­vo­rir deter­mi­nats ter­ri­to­ris, entre els quals, Madrid. Allà es con­cen­tra el poder polític d’arreu de l’Estat. S’hi con­cen­tren 150.000 fun­ci­o­na­ris amb les seves res­pec­ti­ves famílies. Però és la capa­ci­tat i el poder que implica això, perquè els fun­ci­o­na­ris són els que deci­dei­xen sobre el 65% de la lici­tació pública esta­tal i ho fan sem­pre a favor de com­pa­nyies que tenen la seu a Madrid. Després hi ha l’estruc­tura radial de les comu­ni­ca­ci­ons, car­re­te­res, trens i avi­ons, que també és evi­dent a qui bene­fi­cia, o l’atracció d’empre­ses i de talent cap a Madrid a par­tir de polítiques fis­cals que els bene­fi­cien.
Aquest ele­vat dèficit també s’esdevé al País Valencià i a les Illes. Res­pon a alguna lògica con­creta?
Efec­ti­va­ment. Per això vam publi­car l’Informe Euro­medi, que ana­litza les poten­ci­a­li­tats de l’euro­regió medi­terrània i de les limi­ta­ci­ons que li són impo­sa­des. Els tres ter­ri­to­ris com­par­tim pro­ble­mes de finançament i d’infra­es­truc­tu­res que no aca­ben d’arri­bar. Ara mateix es podria fer una llista d’opor­tu­ni­tats per­du­des amb el cor­re­dor del Medi­ter­rani. Es podria fer una llista de temes pen­dents molt gran a par­tir de la inversió de l’Estat als ter­ri­to­ris de Cata­lu­nya, el País Valencià i les Bale­ars.
Per què han des­a­pa­re­gut la dot­zena de cai­xes cata­la­nes en els dar­rers deu anys, per la mala praxi de les cúpules direc­ti­ves, per l’entrada en el sec­tor immo­bi­li­ari o per altres cau­ses?
Sí, és així, es van ajun­tar unes situ­a­ci­ons que no s’hau­rien hagut de pro­duir. Al seu moment, no es va ser prou àgil per plan­te­jar algun tipus d’opció que tingués en compte la neces­si­tat que Cata­lu­nya com a país dis­posés d’unes enti­tats finan­ce­res autòcto­nes. I això, en moments més àlgids, va ser apro­fi­tat des de Madrid. Va ser el cop defi­ni­tiu con­tra les enti­tats d’aquí. Penso que es podria haver tre­ba­llat en un altre sen­tit i que s’hau­ria pogut fer amb més pre­visió i visió de país. Els nos­tres polítics no van estar a l’altura de les cir­cumstàncies.
El fet que Cai­xa­Bank i Banc Saba­dell tin­guin les seves seus soci­als fora de Cata­lu­nya és sufi­ci­ent per dir que ja no són estric­ta­ment cata­lans?
Quan encara tenien la seu aquí ja en tenia dub­tes. Aques­tes enti­tats, si mires qui n’ostenta el capi­tal, el que veus és la presència de fons d’inversió inter­na­ci­o­nals. Pen­sar que una enti­tat d’aquest tipus té una deter­mi­nada visió del país ja era difícil abans i ara encara ho és més. Però hi ha molts valors que s’han de defen­sar. Cai­xa­Bank encara té, per exem­ple, una obra social molt sig­ni­fi­ca­tiva en la qual s’ha d’espi­rar a tenir-hi algun tipus d’influència, encara que les pos­si­bi­li­tats són limi­ta­des.
Com hau­ria d’afron­tar Cata­lu­nya el futur del sec­tor finan­cer?
Pri­mer de tot, cal impul­sar al màxim que l’ICF pugui créixer, perquè ho neces­sita. També cal que creixi tot allò refe­rent a les fin­tech i a la tec­no­lo­gia. Cata­lu­nya n’hau­ria de treure pro­fit com a país.
Creu que el tan­ca­ment de Nis­san ha estat una decisió de la mul­ti­na­ci­o­nal o bé també es podria impu­tar a una negligència del govern de l’Estat?
La decisió de des­lo­ca­lit­zar-se no es pren en tres mesos ni en un any. És la con­seqüència d’una cadena de fets que a la llarga han deter­mi­nat que gai­rebé sigui la crònica d’una mort anun­ci­ada. Hi va haver l’opor­tu­ni­tat de fer-hi una impor­tant ampli­ació, i això es va dei­xar pas­sar. Aquí s’obren mol­tes espe­cu­la­ci­ons. Alguns diuen que es va dei­xar pas­sar perquè es volia afa­vo­rir la Renault de Valla­do­lid. El cert és que la planta de Nis­san a la Zona Franca va anar min­vant des de lla­vors.
Creu que hau­rem d’arri­bar fins al final del 2022 per tor­nar estar allà on érem abans de la pandèmia?
Amb tota segu­re­tat. Aquest any es recu­pe­rarà una part de l’acti­vi­tat per­duda, però serà un procés més llarg que durarà fins a l’any vinent i, en alguns sec­tors, pot­ser fins ben entrat el 2023.

Gestió financera i millora del dèficit

R.R.R.

Economista, consultor i exdirectiu de diverses entitats financeres, Josep Reyner Serrà, ara retirat, és autor de diversos estudis. Un d’aquests estudis és l’informe Euromedi, de la Fundació Vincle, que és una anàlisi de les potencialitats de l’euroregió Mediterrània i de les limitacions que li són imposades. És membre de la Comissió d’Economia Catalana del Col·legi d’Economistes de Catalunya i del Col·lectiu Economistes pel Benestar. Demana que es facin més estudis sobre dèficits fiscals. També és crític amb moltes decisions que tenen com a objectiu afavorir Madrid, “una illa de 6,7 milions d’habitants al mig de l’Espanya buida, que és una anomalia que només s’explica per un factor: la capitalitat política i el poder econòmic per afavorir-la”, tal com publicava fa poc en un article a L’Econòmic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.