Gran angular

Viticultura regenerativa: alternativa en temps d’emergència climàtica

Els experts congregats al I Simposi de Viticultura Regenerativa demanen fer la transició a un model que fixa el carboni i retorna la vida al sòl de la vinya

Els experts en viticultura creuen urgent fer el pas cap a un nou model d’agricultura regenerativa que contribueixi a fixar el carboni, retorni la vida al sòl i en freni l’erosió en el context actual d’emergència climàtica.

Aquestes han estat les conclusions principals del I Simposi de Viticultura Regenerativa, organitzat per Família Torres. “L’agricultura convencional destrueix en cinc anys el sòl que la natura triga 40 anys en crear”, ha advertit Francesc Font, enginyer tècnic agrícola especialitzat en agricultura regenerativa i soci d’Agroassessor Consultors Tècnics. En canvi, “l’agricultura regenerativa contribueix a fixar el carboni -i per tant, a mitigar la crisis climàtica-, torna la vida al sòl i a l’entorn -i per tant fomenta la diversitat- i frena l’erosió”, ha assenyalat l’agricultor, que predica amb l’exemple a les finques familiars.

Aquest model agrari es basa “en cultivar el sòl i en alimentar-lo perquè així aquest sòl pugui nodrir els cultius que alberga”, ha explicat Font. Pilar Andrés, investigadora del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i experta en biodiversitat del sòl, parla de sòls literalment vius: “Són un complex ecosistema de microorganismes que juguen un paper crucial en el cicle del carboni i la fertilitat de la terra”. Andrés ha especificat que “en un metre quadrat de sòl, a tres metres de profunditat, hi ha més carboni (de mitjana mundial) que en tota la columna de vegetació i de tota l’atmosfera superior”.

Per a Miquel Torres Maczassek, director general i cinquena generació de Família Torres, “la viticultura regenerativa és l’únic model que té com a eix principal la captació de carboni en els sòls, i s’ha de potenciar aquesta funció dels sòls per tal de contenir la crisi climàtica i ajudar el planeta a recuperar-se”.Al llarg de la jornada, s’han explicat diversos casos pràctics i els seus resultats. Darren Doherty, fundador de Regrarians i consultor i formador internacional en agricultura regenerativa, ha demostrat que aquest tipus de cultius no estan renyits amb la qualitat. “Estem treballant en una vinya a Austràlia occidental on tenen un cabernet que està entre els cent millors vins del món”, ha afirmat. També a Austràlia, James Sweetapple, viticultor, enòleg i propietari de Cargo Road Wines, ha destacat que l’agricultura regenerativa, que va adoptar fa deu anys, li ha permès “augmentar la producció en un 11,24% tot i que el país estava travessant la pitjor sequera en 100 anys”.Per altra banda, Miquel Torres Maczassek ha comentat que “la resiliència de la viticultura regenerativa transfereix al vi més consistència. El vi reflecteix millor la fertilitat del sòl i, en anys de sequera, podem obtenir vins més elegants, també”.

Allan Savory, ecòleg impulsor del maneig holístic i president i fundador del Savory Institute, ha explicat els resultats d’un estudi de la Universitat Estatal d’Ohio sobre els primers grangers a qui Savory va formar quan va arribar al país: “En aquell moment, als Estats Unitats, hi va haver més de 600.000 famílies grangeres que van fer fallida, mentre que les que van adoptar aquest tipus de gestió havien aconseguit augmentar els seus beneficis en un 300% de mitjana”.

Miquel Torres Maczassek ha anunciat que “estem impulsant la transformació de 500 hectàrees de vinya ecològic a Catalunya, cap a un model regeneratiu que permeti crear novament vida als sòls i regenerar-los, limitant la natura des d’una concepció holística de la terra”. El compromís amb la viticultura regenerativa permetrà al celler continuar reduint les seves emissions i poder arribar a la neutralitat de carboni abans del 2050. El director general de Família Torres també ha avançat que s’està treballant en la creació d’una associació de viticultura regenerativa, juntament amb AgroAssesor i altres cellers, per compartir informació i experiències i que serveixi de punt de trobada per a viticultors i agricultors que estiguin treballant amb un model de gestió regeneratiu o que estiguin disposats a emprendre aquest camí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.