Gran angular

Segueix baixant el preu de l’habitatge de segona mà

Segons un estudi de Tecnocasa i UPF cau de forma evident el nombre de compradors d’habitatge per a inversió

El preu de l’habitatge de segona mà baixa per quart semestre consecutiu, amb una davallada a Barcelona durant els darrers sis mesos de l’1,54%, amb el metre quadrat de l’habitatge usat se situa en els 3.3033 euros per metre quadrat, molt per damunt de la mitjana estatal, de 2.292 euros per metre quadrat.

Aquestes dades es desprenen del XXXIII Informe sobre el mercat de l’habitatge, elaborat pel grup Tecnocasa i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). També es registra una davallada continuada en el nombre de compradors d’habitatge per a inversió, que a Barcelona ha caigut fins el 16%. A tot l’Estat, la mitjana és ara mateix del 20,6%.

Segons ha destacat Lázaro Cubero,director d’anàlisi de Tecnocasa, hi ha molta oferta immobiliària de particulars que està sobrevalorada i que, a causa d’aquesta sobrevaloració, s’allarga el procés de venda. En concret, a Barcelona la sobrevaloració arriba al 18% de l’oferta, mig punt per damunt que a Madrid. Aquest fenomen també determina que sigui necessària una negociació més dura entre comprador i venedor, sobretot pel que fa als habitatges que es consideren menys atractius. Durant el primer semestre de l’any, la diferència entre el preu d’oferta inicial de l’immoble i el preu final amb què es tanca l’operació ha estat d’una rebaixa de 8,8 punts.

El preu del lloguer també ha baixat en el semestre analitzat, amb una caiguda del 9,9% a Barcelona, i del 10% a Madrid. I és per això que ha caigut de forma notable la rendibilitat d’aquests immobles que es compren amb l’objectiu de posar-los en el mercat de lloguer. El 2021, la rendibilitat del lloguer es troba a mínims dels darrers anys, amb un 5,8% a Barcelona, per sota del també discret 6,2% de Madrid.

Quant al mercat hipotecari, Barcelona és la ciutat amb la hipoteca més alta (153.887 euros), seguida de Madrid (128.415 euros). La mitjana a tot l’Estat és de 124.370 euros.

Pel que fa als indicadors de risc d’una hipoteca, la ràtio préstec a valor se sitúa durant el primer semestre del 2021 en el 73%, mentre que la ràtio entre la quota mensual de la hipoteca i els ingressos de l’hipotecat es troba en el semestre analitzat en el 32%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.