Política

ERC reclama a l’Estat avaluar l’acord pactat sobre inversió

Només veu possible un nou suport als comptes si s’han rebut els 2.339 milions

Xoc amb La Moncloa pel referèndum

ERC espera que aviat es reuneixi la comissió de seguiment d’execució dels acords que van pactar amb l’executiu espanyol el novembre de l’any passat a canvi de donar suport als pressupostos generals, ja que el compliment del compromís de destinar 2.339 milions d’euros en inversions i transferències a Catalunya serà imprescindible perquè els republicans comencin a treballar en una possible negociació per tirar endavant els comptes del 2022. Així ho va manifestar ahir la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, admetent que encara no s’han celebrat cap de les trobades quadrimestrals que es van fixar per avaluar el grau d’execució.

Aquesta trobada s’ha de sumar a la de la comissió bilateral entre governs fixada pel 2 d’agost per tractar l’infrafinançament i el dèficit d’inversions, i la de la taula de diàleg, encara sense data concreta, prevista pel setembre. Vilalta va deixar clar que cal separar la voluntat de treballar per resoldre les necessitats del dia a dia de la ciutadania i del país de la mesa de negociació per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat. En aquest punt es va referir a les paraules de la nova ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, que a la Cadena Ser va instar els independentistes a abandonar la idea del referèndum, perquè “haurien d’haver après la lliçó” sobre el compliment de la llei. Vilalta li va replicar que esperava que el govern espanyol “hagi après la lliçó que la repressió no serveix per resoldre res; només afegeix dolor i patiment i una escalada del conflicte polític”. Va advertir també que per resoldre el conflicte polític “no n’hi ha prou amb més infraestructures i inversió”, i va instar l’executiu de Pedro Sánchez a presentar la seva proposta en contraposició a les demandes d’amnistia i autodeterminació que defensarà el govern català en la reunió de la taula.

Qui també va replicar a la ministra Rodríguez va ser l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, en assegurar que el govern espanyol té “un problema d’interpretació de la realitat”, en qualificar els indults com un “gest molt important per a la convivència”, ja que són “una exigència del Consell d’Europa”.

LES FRASES

Esperem que el govern espanyol hagi après la lliçó que la repressió no serveix per resoldre res
Marta Vilalta
PORTAVEU D’ERC
En el marc de la Constitució hi cap tot, i fora, res. Crec que haurien d’haver après la lliçó
Isabel Rodríguez
MINISTRA DE POLÍTICA TERRITORIAL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.