Política

El PSC fixa avui el congrés per rellevar Iceta de líder

El canvi de primer secretari es va acordar en el mateix moment de decidir que seria Illa el candidat electoral

El congrés extraordinari per avalar el relleu es preveu abans d’acabar l’any

El PSC té previst fixar avui la data del congrés extraordinari en què rellevarà Miquel Iceta al capdavant del partit per tal que Salvador Illa assumeixi formalment i amb tots els ets i uts el lideratge polític. El mateix Iceta recorda que és ministre a Madrid i que, per exemple, aquesta setmana, ha de viatjar a Venècia i Tòquio: “Ser primer secretari del PSC requereix una dedicació que en aquests moments jo no estic en disposició de fer.” El relleu a la primera secretaria es considerava només una qüestió de calendari des del moment que, fa un any, Iceta va pactar amb el president espanyol Pedro Sánchez i amb el mateix Illa la sortida d’aquest del ministeri de Sanitat per encapçalar la candidatura del PSC a la presidència de la Generalitat.

Iceta explica que, quan es va acordar el relleu de candidat, ja es va preveure el canvi de lideratge posterior al partit per evitar qualsevol sensació de bicefàlia al capdavant del PSC. L’assumpció del lideratge formal per part del ja líder parlamentari es produirà en un congrés extraordinari proper que es vol celebrar després que el PSOE faci el seu aquest octubre. Encara que el partit haurà d’obrir el procés de primàries per escollir el nou primer secretari, al PSC es dona per fet que Illa obtindrà el suport majoritari de la militància.

De fet, al partit es dona força més importància al congrés del PSOE que ha de consolidar el lideratge de Pedro Sánchez i del seu equip com a primer pas per revalidar La Moncloa. De fet, l’anunci de relleu d’Iceta per Illa com a candidat electoral, tot i ser fet per sorpresa i amb el coneixement de pocs dirigents, va ser acollit amb satisfacció pels quadres del partit com una oportunitat per a la victòria electoral del PSC i la maniobra guardada sota clau i anunciada inesperadament pel mateix Iceta no va generar ni una sola crítica pública al si del partit. En anunciar per sorpresa que seria Illa el candidat a la Generalitat el 14-F, el 30 de desembre passat el mateix Iceta afirmava que el partit necessitava un “revulsiu” i que la decisió havia estat seva personal i ben meditada des que, a l’estiu, un estudi intern del PSC apuntava a la “talla presidencial” de Salvador Illa, aleshores ministre de Sanitat al capdavant de la gestió de la pandèmia de Covid-19. Entre el 16 i el 17 de novembre Iceta comunicava la seva decisió a Illa i al president Sánchez i es reservava l’anunci públic com a revulsiu de campanya a les portes de Cap d’Any.

L’oportunitat d’Illa

El relleu era celebrat al si del partit i fonts consultades el dia de l’anunci recordaven que Miquel Iceta ja era la cara visible del PSC com a portaveu durant el tripartit –de fet, el seu paper protagonista durant el govern tripartit i la negociació de l’Estatut havia estat una raó per descartar Iceta com a relleu inicial de Pere Navarro per liderar el PSC–. Des que finalment Iceta va rellevar també inesperadament Navarro ha estat ja dos cops candidat a la Generalitat.

Iceta i el PSC van veure en Illa “l’oportunitat de disputar la victòria a ERC i Junts” i així va ser, perquè els socialistes han aconseguit tornar com a primer partit del país, tot i que la victòria no li ha servit per trencar la majoria independentista. En el fons el relleu es va plantejar més en clau de futur pensant en l’oportunitat que Illa tindria de fer una llarga campanya electoral de quatre anys com a cap de l’oposició si aconseguia la victòria.

Possible president del partit

La presidència del partit socialista seria un pas natural un cop deixada la màxima responsabilitat executiva com a primer secretari i tenint en compte que el mateix Salvador Illa ha deixat clar aquest mateix agost en una entrevista a Catalunya Ràdio que Iceta “seguirà tenint un rol important” abans de qualificar-lo de “figura indispensable” per a la formació. De “relleu natural” qualificaven el canvi proper tant el mateix Illa com la portaveu parlamentària Alícia Romero. Tenint en compte que el congrés federal del PSOE està previst per a la segona quinzena d’octubre, el PSC anunciarà avui la data del seu congrés extraordinari posterior per avalar el canvi, un data que s’apunta per abans d’acabar l’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.