Política

Illa vol Iceta a la direcció del PSC i a la taula de diàleg

Presentarà candidatura a la primera secretaria en les primàries i aposta també per Granados

El congrés extraordinari per fer el relleu al capdavant del partit tindrà lloc el 18 i 19 de desembre

El secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, compta amb Miquel Iceta a la futura executiva en què el rellevarà com a primer secretari després que, ahir, l’actual ministre de Cultura i Esport va confirmar als companys de la direcció que no continuarà com a màxim líder del partit després del congrés extraordinari que es farà a Barcelona el 18 i 19 de desembre. Tot i que Illa no va voler confirmar si oferirà la presidència del PSC a Miquel Iceta, després de l’executiva d’ahir al vespre va explicar que no concep la direcció del partit sense ell pel seu “lideratge moral, no només orgànic”, una opinió que Illa comparteix amb els membres de la direcció que ho van voler expressar en veu alta després que Iceta els anunciés oficialment que deixarà la primera secretaria.

Illa també lloava al matí en una entrevista a la SER el paper de lideratge d’Iceta “en moments molt difícils” i li atribuïa la victòria del 14-F d’enguany, en què el PSC ha aconseguit tornar a ser la força més votada del país en unes catalanes, un objectiu que, recorda, Iceta i el PSC es van proposar en el darrer congrés ordinari.

Illa també va donar entenent que mantindrà al seu futur equip de direcció l’actual viceprimera secretària, Eva Granados, tot i que va recordar que el relleu d’Iceta s’haurà de dirimir en un procés de primàries al qual l’actual cap de l’oposició al Parlament ja anuncia que presentarà candidatura.

Després de l’anunci oficial de la renúncia d’Iceta, ara el partit haurà de constituir la comissió organitzadora del congrés extraordinari, un congrés que el consell nacional convocarà a l’octubre juntament amb el procés de primàries per si algun altre candidat vol disputar el lideratge a Salvador Illa.

Es tracta d’un congrés extraordinari en què només es renovarà el lideratge del partit i l’executiva però no les direccions de les federacions, un canvi que no es farà fins al congrés ordinari previst per a finals del 2023. L’executiva reunida ahir va fer un primer esbós de quin ha de ser el contingut del congrés del desembre partint del fet que “som el primer partit de Catalunya sota el lideratge de Miquel Iceta”, en paraules d’Illa, i amb l’objectiu que es destinin els esforços a “l’obertura a la societat catalana”, més que al debat organitzatiu intern. La direcció del PSC veu el congrés com una oportunitat per “reafirmar i consolidar” la proposta del partit com a projecte de govern per a Catalunya.

“Decebedor” Aragonès

En aquesta línia, el també cap de l’oposició al Parlament va afirmar que el PSC està decebut de la gestió dels primers cent dies del govern de Pere Aragonès, que considera que ha estat “molt per sota de les expectatives que fins i tot nosaltres hi havíem posat”.

Iceta va explicar ahir als seus companys d’executiva que no considera compatible continuar al capdavant del PSC amb les seves responsabilitats com a ministre per raons de dedicació i agenda, i també va avançar que ja preveia en el futur cedir a Illa la primera secretaria des del moment que va renunciar en favor seu a repetir de candidat a la presidència de la Generalitat. Iceta també justifica el relleu per la “tradició” al PSC de no generar una bicefàlia en el lideratge orgànic per tal d’atorgar-lo a la persona que encapçala la candidatura a la Generalitat així com el grup parlamentari.

El grup parlamentari presidit per Illa es reunirà demà i divendres al monestir de les Avellanes en dues jornades de treball per preparar el nou curs polític, especialment, l’inici del nou curs escolar.

[Miquel Iceta] entén que les seves responsabilitats actuals i la situació aconsellen que doni pas a un relleu
No hem parlat del paper que tindrà en la futura executiva, però cal valorar el seu lideratge moral, no només orgànic
Fora molt convenient que Miquel Iceta assistís a la taula de diàleg entre governs
Salvador Illa
secretari d’organització del psc

A favor d’un diàleg sense apriorismes ni dates límit

El cap de l’oposició, Salvador Illa, va defensar en una entrevista al Més 3/24 començar el diàleg entre governs “sense apriorismes” i sense posar cap “data límit”. Qui està cridat a rellevar Iceta com a màxim líder dels socialistes catalans va afirmar que “ha d’haver-hi una discussió franca i sincera, sense apriorismes, sense posar una data límit i sense actituds que he vist en alguns que diuen: «Això no funcionarà, si no surt el que jo vull ens aixequem.»” Iceta també podria substituir Illa com a representant del PSC a la taula de diàleg amb el govern d’Aragonès –Illa va seure a la taula amb l’executiu de Torra en representació del govern espanyol quan era ministre de Sanitat–. La primera trobada negociadora entre els dos executius està prevista per a la tercera setmana de setembre i el govern espanyol no dona per fet que hi assisteixi el president Pedro Sánchez tal com espera el president Aragonès, que veu imprescindible la presència del cap de l’executiu espanyol. Tenint en compte que Iceta va substituir Illa com a ministre del PSC a l’executiu espanyol després de cedir-li la candidatura a la Generalitat, és previsible que també el substitueixi a la taula de diàleg. Illa va mostrar ahir el seu desig que Iceta en formi part en representació del govern espanyol i del PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.