Editorial

editorial

La gent gran i l’economia

El 2051, la població de més de 65 anys haurà crescut en un milió de persones, i ja suposarà el 30% del total dels habitants de casa nostra

Europa és un continent que es caracteritza per tenir la població força envellida, i Catalunya no se’n escapa. El cert és que tenir un alt percentatge de gent gran té conseqüències evidents per a l’economia, com ara pel que fa al seu creixement, la dificultat de mantenir les pensions, els canvis en els hàbits de consum o l’alentiment en la transició digital. D’altra banda, tothom reconeix que tenir professionals experimentats en una empresa és més que necessari.

D’aquí a vint anys, els sèniors coparan més del 50% del mercat de treball i es reduirà la força laboral que, en conseqüència, comportarà una tensió en el creixement econòmic. Per cada punt d’increment de l’envelliment de la població, es redueix en un 0,4% el creixement de l’activitat econòmica. Prova d’això és que el col·lectiu de 45 a 66 anys, una mena de tsunami demogràfic, cada cop serà més nombrós. El 2051, la població de més de 65 anys haurà crescut en un milió de persones, i ja suposarà el 30% del total a casa nostra. Una de les causes més grans d’aquest envelliment es deu al descens de la natalitat. Catalunya, amb 1,3 fills de mitjana per dona, està clarament per sota de la mitjana europea.

Sens dubte, tot plegat comporta efectes i riscos per a l’economia. Diversos estudis conclouen que un treballador gran té més habilitats en la planificació, gràcies a la seva experiència, però que disminueixen les seves habilitats físiques i numèriques.A més, als professionals de més edat els costa més prendre decisions a l’hora d’invertir si han d’assumir determinats riscos, cosa que comporta una baixada de la productivitat. Altres estudis també evidencien que a les empreses amb una població més envellida els costarà més dur a terme la transició digital.

Ara la pregunta és: què cal fer per capgirar la situació? Algunes propostes van en la línia d’augmentar la natalitat. Un objectiu difícil però que podria millorar força si les administracions apostessin pels incentius a l’hora de tenir un fill, tal com fan als països del centre Europa. També recomanen la prolongació de la vida laboral, un fet que seria positiu per a la sostenibilitat de les pensions, però que podria alentir l’entrada dels joves al mercat de treball.I també demanen que hi hagi un augment de la immigració.

De fet, en una organització sempre és recomana que hi hagi un equilibri de les franges d’edat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.