Política

El Parlament verificarà si Vox va vulnerar el codi de conducta

La mesa demana un informe a la comissió de l’Estatut dels Diputats a instàncies d’ERC, el PSC, JxCat, la CUP i En Comú Podem per determinar si Garriga es va extralimitar en vincular immigració i delinqüència

La intervenció del diputat de Vox Ignacio Garriga en el debat de política general de la setmana passada podria costar car al president del grup parlamentari ultra. La mesa del Parlament, a instàncies del conjunt de l’arc parlamentari –llevat de Ciutadans i el PP–, va demanar ahir un informe a la comissió de l’Estatut dels Diputats per verificar si el líder de Vox va vulnerar el codi de conducta de la cambra quan va vincular delinqüència i immigració “fent identificació expressa de la nacionalitat d’aquells que eren presumptes responsables amb la seva nacionalitat i per tant el seu origen”.

L’article 7 del codi en qüestió estableix que els diputats “han de mantenir en tot moment una conducta respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans, i una actitud escrupolosa i exemplar d’acord amb el principi d’igualtat sense discriminació per raó de gènere, orientació sexual, creences, ideologia, origen o condició social, ètnia, llengua o qualsevol altre”.

En concret, l’informe va ser sol·licitat després que ERC el requerís amb un escrit avalat pels grups del PSC, Junts per Catalunya, la CUP i En Comú Podem. Garriga podria ser sancionat amb una multa d’entre 600 i 12.000 euros o bé, si la infracció és molt greu, se’l podria suspendre temporalment com a diputat.

El president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, troba “intolerables” el discurs i les “sortides de to” de Garriga del dia 29, però no creu que s’hagin d’imposar “sancions parlamentàries”. Segons Carrizosa, cap dels grups impulsors de la iniciativa els va proposar d’afegir-se al cordó sanitari, però, igualment, tampoc no s’hi haurien adherit.

“Ens discriminen”

L’al·ludit va negar que el seu grup i ell mateix hagin vulnerat el codi de conducta de la cambra i es va refermar en les seves tesis que vinculen immigració i delinqüència. “És defensar la veritat. La immigració il·legal participa moltes vegades en la comissió de delictes”, va mantenir.

Segons Garriga, la infracció s’hauria d’aplicar als partits que els fan un “cordó democràtic” i “discriminen” Vox. “Seguirem defensant que la immigració il·legal malauradament causa molts delictes i és culpa de l’efecte crida que provoquen polítics progres del PSOE, ERC o Junts”, va insistir.

Atribuint-se el paper de víctima, el diputat ultra hi va afegir: “Ens discriminen contínuament per la nostra manera de pensar.” Segons les seves dades, la població immigrant a Catalunya suposa el 15% i la població reclusa d’aquest col·lectiu és més del 40%: “És una realitat treta de l’Idescat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.