Qui està obligat a fer pla d’igualtat?
A partir del març, a les empreses de 50 empleats també se’ls exigeix tenir-ne un
Ara que fa un any que es van aprovar dos reials decrets per reforçar les obligacions de les empreses en matèria d’igualtat, convé tenir present que s’ha ampliat el nombre de companyies que estan obligades a fer pla d’igualtat.
Actualment, totes les firmes que tinguin cent o més treballadors han de disposar d’un pla d’igualtat registrat. A partir del mes de març del 2022,i aquí radica una de les novetats del reial decret, també hi estaran obligades les que tenen cinquanta o més treballadors. També l’hauran de registrar les empreses amb menys plantilla de l’indicada, però que disposin d’un conveni col·lectiu que obligui a tenir aquest document, o bé si ho ha acordat l’autoritat laboral en un procediment sancionador.
Així mateix, des de l’octubre del 2020, és obligatori registrar tots els plans d’igualtat en els quinze dies següents a la seva aprovació, i només ho podran fer, els que hagin estat negociats, tant si la negociació ha acabat amb acord, com si no. La llei preveu, que si el pla registrat no compleix les exigències legals, de la mateixa manera que ocorre amb els convenis col·lectius, l’administració requerirà a l’ empresa que corregeixi el defecte que es detecti en un termini de temps determinat. “Per això és tan important verificar que el pla s’acull a la legalitat abans de presentar-lo al registre”, explica Maria Josep Ramo, advocada especialitzada en dret laboral.
Tanmateix, l’empresa que incompleixi l’obligació de tenir el document en ordre, a més de poder ser sancionades per Inspecció de Treball, podria ser exclosa de concursos públics pel fet d’estar incorrent en una prohibició legal per fer contractacions amb el sector públic.
La nova normativa afegeix més complexitat en el compliment de les obligacions en matèria d’igualtat, perquè la negociació d’un pla es pot complicar i els negociadors poden acudir a tribunals per denunciar mala fe.