Política

El PSOE ultima amb Rufián el sí al pressupost i la quota al català

L’acord sobre la llei audiovisual és imminent i s’espera ‘in extremis’ per a la votació d’avui

El fons Covid és viu

Amb Pedro Sánchez i els seus vint-i-dos ministres absents, el Congrés obria ahir el debat més important de l’any i que ha de culminar amb l’aprovació, entre avui i dijous, dels pressupostos del 2022, amb esmenes sobtades com la forçada per Míriam Nogueras (Junts) per crear un fons Covid de 1.600 milions que va ser votada per tots excepte el PSOE, Podem i el PNB. Després d’arrencar el sí d’EH Bildu i Més País, el PSOE ultimava ahir amb els de Gabriel Rufián el sí d’ERC als comptes en una negociació pendent dels últims serrells en la lletra petita de la llei audiovisual per garantir el català a plataformes com ara Netflix. “Tancarem de manera molt positiva l’acord en matèria audiovisual”, va dir el portaveu del PSOE al Congrés, Héctor Gómez, que manté l’estira-i-arronsa amb ERC per la quota perquè sosté que “el mecanisme passa per incentius” per “no generar barreres d’entrada”. El temps corre: l’acord ha d’arribar abans que es comenci a votar avui a les onze del matí.

ERC amplia el menú de l’acord a les pensions i els interins, però és el català a l’audiovisual el que frena la firma. Bildu obté el fre fix al desnonament dels vulnerables i veure ETB3 a Navarra. El punt morbós arriba dijous amb la votació de la secció 37, la que inclou la partida que alimenta el fons Covid i que el PSOE ha de votar si no vol tombar els comptes, tot i no voler abonar-lo.

Llum verd a pensions amb equitat

El govern de Pedro Sánchez va acordar ahir amb ERC –EH Bildu– el projecte de llei de reforma de les pensions amb la introducció del mecanisme d’equitat intergeneracional mitjançant una tramitació exprés molt criticada per l’oposició. Amb 20 vots a favor, 16 en contra i una abstenció, la comissió de Treball va avalar l’informe de la ponència que garanteix el poder adquisitiu de les pensions i la iniciativa salta ara al ple del Congrés per al debat final.

A més del mecanisme d’equitat –que substitueix el factor de sostenibilitat fixat per Mariano Rajoy–, el pacte del PSOE amb ERC inclou fer una auditoria de la seguretat sobre ingressos (per cotitzacions socials) i despeses (en pensions contributives i no contributives) per conèixer la despesa impròpia entre 1967 i 2019. Abans d’un any, a més, el govern espanyol també haurà de reformar les pensions mínimes per lligar-les a l’evolució del salari mínim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.