Gran angular

Anys decisius per a una nova política del clima

Els acords de la recent Cimera del Clima, decebedors per a alguns, d’esperança per a d’altres, en tot cas obren una nova etapa en la lluita contra el canvi climàtic

Potser caldrà oblidar la idea de creixement infinit de l’economia

No podia ser altra­ment, i el docu­ment de com­pro­mi­sos de la Cimera del Clima de Glas­gow no ha acon­ten­tat tot­hom, i si per a uns la lluita climàtica roman estan­cada, d’altres cre­uen que a par­tir d’ara tot anirà de debò.

De la banda de l’escep­ti­cisme, veus com la d’Irene Rubi­era, por­ta­veu d’Eco­lo­gis­tes en Acció a Glas­gow, es pla­nyen que “no hi ha cap verb al text que generi una vin­cu­lació legal, és a dir, una obli­gació dels països a actuar, són tot invi­ta­ci­ons”. Cer­ta­ment, si bé s’accep­ten les pres­crip­ci­ons de l’IPCC, una veri­ta­ble fita, per evi­tar la pujada de les tem­pe­ra­tu­res per damunt d’1,5 ºC, “la manca de vin­cu­lació d’acord amb la ciència fa difícil asso­lir-ho”. Tam­poc no es garan­teix prou a l’acord que la cre­ació d’un fons per res­ca­ba­lar dels impac­tes catastròfics sigui una rea­li­tat aviat. També plana la frus­tració sobre els fons d’adap­tació, vis­tos com a insu­fi­ci­ents, i el Fons Verd del Clima, 100.000 mili­ons de dòlars pro­me­sos el 2009 i que ajor­nen la seva revisió fins al 2025. Dema­nar l’aban­do­na­ment de la sub­venció a com­bus­ti­bles fòssils ha pas­sat al text, per als crítics, d’una exhor­tació ferma a una sim­ple reco­ma­nació.

L’experta Marta Tor­res-Gun­faus, de l’IDDR (Ins­ti­tut de Desen­vo­lu­pa­ment Sos­te­ni­ble i Rela­ci­ons Inter­na­ci­o­nals), con­si­dera “un gran pas que a par­tir d’ara tot llen­guatge de miti­gació faci referència a l’objec­tiu de no depas­sar la cota d’1,5 ºC”, però no oculta que la con­si­de­ració sobre els com­bus­ti­bles fòssils deixa dub­tes: “En alguns països serà com­pli­cat reduir-los, no va ser només l’Índia que va pres­si­o­nar perquè al docu­ment final es canviés eli­mi­nar per reduir.” Serà clau que es com­pleixi el com­promís de soli­da­ri­tat finan­cera, massa curt amb aquesta pro­mesa dels 100.000 mili­ons, en el sen­tit “de donar suport per trans­for­mar l’eco­no­mia alhora que es res­ca­bala els països més vul­ne­ra­bles dels danys soferts pel canvi climàtic”. La coo­pe­ració és fona­men­tal perquè mol­tes tec­no­lo­gies de miti­gació es desen­vo­lu­pin en l’àmbit local, i “anem lents en aquest apar­tat”. I apa­rei­xen inter­ro­gants: “Quan s’ha de can­viar de tec­no­lo­gia? Ho faig més tard per maxi­mit­zar bene­fi­cis, però per­ju­di­cant la lluita con­tra el canvi climàtic? Si elec­tri­fi­quem molt, estres­sa­rem el sis­tema energètic?” Com refle­xi­ona: “Pot­ser ja és hora d’aban­do­nar la idea que podem seguir en el crei­xe­ment econòmic infi­nit.”

El futur de la lluita per atu­rar l’emergència climàtica és de fet un gran joc geo­es­tratègic ple d’esculls: “A la Xina i l’Índia no els va agra­dar gens que els digues­sin: «Feu això», quan Europa i els EUA no han com­plert amb el fons de 100.000 euros. I això de pena­lit­zar els seus pro­duc­tes d’expor­tació per la càrrega de CO2 els deixa en molt mala posició.” Cer­ta­ment, un dels nusos del debat és si cal com­pu­tar a la Xina i l’Índia tot el CO2 que eme­ten les seves indústries, si és així per com­plaure la demanda glo­bal. Una altra vete­rana en COP, Elvira Car­les, direc­tora de la Fun­dació Empresa i Clima, aplica una anàlisi pragmàtica per des­ta­car fites com que “ja es parli de tan­car cen­trals tèrmi­ques, si no són de dar­rera gene­ració, poden cap­tar CO2 o fan un ser­vei impres­cin­di­ble”. Car­les con­si­dera clau un acord de trans­parència que evi­tarà dobles comp­ta­bi­li­tats de CO2, “i evi­tar així el gre­enwas­hing”. Car­les té plena con­fiança que el fons dels 100.000 mili­ons (ja s’hi havien dipo­si­tat 79.000 mili­ons) “serà damunt la taula el 2023, i serà una quan­ti­tat més alta el 2025, per pal·liar els des­as­tres climàtics, que van en aug­ment”.

Una de les claus de volta en els anys a venir, en la seva pers­pec­tiva, serà “la posada en marxa arreu dels mer­cats de car­boni, que fixin un preu prou dis­su­a­siu, com ara els 60 euros per tona d’ara, perquè els empre­sa­ris facin un esforç per impul­sar el canvi tec­nològic”. El sos­tre d’1,5 ºC pot aju­dar, en la seva opinió, “a acce­le­rar el procés de con­tri­bució d’esforços dels països per enfron­tar-se a l’emergència climàtica, es veu­ran obli­gats a reno­var-los a l’alça”.

El desllorigador, el preu de l’energia

L’empresari Joan Vila, autor del llibre Economia del canvi climàtic, es mostra escèptic sobre la força de l’acord de Glasgow, i creu: “Cal canviar el model, que potser arribarà, més que pel que s’ha pactat a Glasgow, per un fort encariment dels preus de l’energia, que forçarà una transformació de l’activitat econòmica.” Vila entrelluca un escenari, potser no gaire allunyat, “en què caldrà consumir menys energia, viatjar menys, redoblar esforços en eficiència als edificis... Tot això és possible, però tanmateix pot passar factura a moltes empreses”. I també preveu picabaralles arreu: “Ja ho veiem aquí, on ningú vol cedir, uns volen instal·lar com més aviat millor renovables; d’altres, que no els toquin el paisatge.” En el camp internacional, preveu una relocalització del que ara es fabrica a la Xina i aplaudeix una taxa a l’exportació de productes amb càrrega de CO2 que “pot posar ordre a la globalització i fer que tothom faci els deures”. El trencament amb el passat per assolir una societat més frugal pot arribar, segons creu, “a frenar els crèdits al consum”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.