Gran angular

Nora Ventosa

Presidenta de l'Associació Tecnio

“Les universitats no es poden deixar aïllades del sistema productiu català”

El suport de l’administració als centres de recerca ha anat minvant progressivament
No és cert que les pimes no puguin assolir innovacions tecnològiques importants

El segell Tec­nio que dona Acció, l’agència per la com­pe­ti­ti­vi­tat de l’empresa de la Gene­ra­li­tat, va ser una mesura molt revo­lu­cionària. Iden­ti­fi­cava grups de recerca, ubi­cats a uni­ver­si­tats cata­la­nes o enti­tats (com ara CSIC i poste­ri­or­ment també CERCA), que tin­gues­sin acti­vi­tats de trans­ferència de tec­no­lo­gia. És a dir, que trans­for­mes­sin la seva recerca en un pro­ducte ren­di­ble. Es trac­tava, a més, d’equips molt inten­sos en cre­ació de noves empre­ses de base tec­nològica. Recent­ment, la sei­xan­tena de grups que dis­po­sen d’aquest reco­nei­xe­ment s’han cons­tituït en asso­ci­ació i Nora Ven­tosa, la seva pre­si­denta, ens explica per què resulta tan essen­cial donar-los visi­bi­li­tat i impuls a aquest anco­ratge entre uni­ver­si­tat i empresa. L’ UAB, mem­bre de l’asso­ci­ació, va aco­llir la seva pre­sen­tació pública, a finals de novem­bre.

Què us ha ani­mat a con­ver­tir-vos en asso­ci­ació?
Els grups Tec­nio veiem peri­llar la nos­tra con­tinuïtat, i ens hem agru­pat no només per no des­a­parèixer sinó també perquè s’impulsi la cre­ació de més grups que con­nec­tin uni­ver­si­tat i empresa. L’asso­ci­ació l’ente­nem com un canal per visi­bi­lit­zar les man­can­ces i les neces­si­tats que tenim. Tot i que està més que demos­trat que som un pun­tal clau en la trans­ferència tec­nològica del país, el cert és que el suport finan­cer de les admi­nis­tra­ci­ons ha anat min­vant pro­gres­si­va­ment els dar­rers anys. I la nos­tra estruc­tura, sense recol­za­ment públic, es fa fràgil per afa­vo­rir la trans­ferència tec­nològica.
Per què heu per­dut el suport?
En certa mesura hi ha hagut una manca de comu­ni­cació entre l’admi­nis­tració i nosal­tres. Prin­ci­pal­ment, no hi ha un bon diàleg perquè nosal­tres estem ato­mit­zats, som grups petits de 20 a 30 per­so­nes com a molt, repar­tits pel ter­ri­tori. Ens man­cava una veu única per par­lar amb l’admi­nis­tració, que són uns dels nos­tres proveïdors de recur­sos, però també per poder interac­tuar amb altres agents econòmics com ara les patro­nals. Així que volem fer una apor­tació més trans­ver­sal de país, no només tras­lla­dar les neces­si­tats con­cre­tes de cada grup.
Des de l’última con­vo­catòria del 2019, hi ha 59 grups de recerca de Cata­lu­nya que tenen aquest segell, dels 1.700 que exis­tei­xen, per què aquest dese­qui­li­bri?
Perquè, ara com ara, no es donen els incen­tius sufi­ci­ents perquè la recerca aposti per la trans­ferència tec­nològica, i a més a més no està ben ver­te­brada per les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques. No crec que tots els cen­tres de recerca cata­lans hagin de tenir el segell Tec­nio, però neces­si­tem iden­ti­fi­car quina pro­porció de cen­tres de recerca que fan trans­ferència tec­nològica ens cal com a país. La nos­tra aspi­ració, com a asso­ci­ació, és que en un període de tres anys hi hagi defi­nits uns incen­tius clars perquè aug­menti el nom­bre actual.
Hi ha un pro­blema històric, que és la falta de finançament estruc­tu­ral de l’admi­nis­tració als cen­tres de recerca i les uni­ver­si­tats. Com podeu con­tri­buir vosal­tres a un canvi de tendència?
Hem de refle­xi­o­nar més sobre què és el que volem com a país, perquè gene­rar conei­xe­ment té un cost i sense recerca no hi ha trans­ferència, ni inno­vació. Però per trans­for­mar-la en riquesa cal trans­fe­rir-la. Nosal­tres volem que se senti la nos­tra veu en aquesta aspi­ració de fer esca­lar la trans­ferència tec­nològica, perquè hem demos­trat que som un ins­tru­ment eficaç, fle­xi­ble i que a més, com que els mem­bres dels cen­tres de recerca Tec­nio són pro­fes­sors d’uni­ver­si­tat, impreg­nem d’aquesta importància de la trans­ferència de tec­no­lo­gia els estu­di­ants. També cre­iem crític que es refle­xi­oni sobre quin tipus de per­so­nal es neces­sita, perquè, ara com ara, roman la falsa creença que un inves­ti­ga­dor ho pot fer tot, i no és així. Hi ha d’haver dife­rents tipus de per­fils pro­fes­si­o­nals, com a totes les orga­nit­za­ci­ons. Així mateix, no es poden dei­xar les uni­ver­si­tats com una cosa aïllada, han de ser inse­ri­des en el sis­tema pro­duc­tiu.
L’altra assig­na­tura pen­dent és que l’esforç pri­vat en R+D+I que es fa en aquest país està encara molt per sota de la mit­jana euro­pea. Creu que encara som a temps de cor­re­gir-ho?
Soc de l’opinió que hi ha una per­cepció equi­vo­cada que en empre­ses peti­tes i mit­ja­nes, les majo­ritàries del país, no es poden asso­lir inno­va­ci­ons impor­tants. És essen­cial que se’ns cone­gui i que s’enten­gui que amb el nos­tre sis­tema de col·labo­ració entre grups de recerca i empre­ses, els cos­tos i els ris­cos asso­ci­ats a la inves­ti­gació bai­xen. Fent ser­vir cen­tres de recerca de les uni­ver­si­tats o d’altres enti­tats de recerca s’afa­vo­reix la inno­vació oberta, amb inves­ti­ga­dors i equi­pa­ments externs. És una res­pon­sa­bi­li­tat de tot­hom, de l’empresa que confiï en nosal­tres i també de les uni­ver­si­tats i ins­ti­tu­ci­ons d’inves­ti­gació, que han d’ofe­rir més ser­veis cien­ti­fi­cotècnics que esti­guin oberts a altres agents amb un sis­tema tari­fari regu­lat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.