Gran angular

L’economia circular genera 33.000 llocs de treball

Segons un estudi d’ACCIÓ el volum de negoci és d’11.014 milions d’euros, un 4,6% del PIB de Catalunya

L’economia circular genera 33.000 llcs de treball, i un volum de negoci d’11.014 milions d’euros, gairebé el triple del que es va registrar fa cinc anys, i que representa el 4,6% del PIB de Catalunya, segons l’estudi L’economia circular a Catalunya, elaborat per ACCIÓ.

A Catalunya hi ha actualment 626 empreses que es dediquen a desenvolupar solucions o tecnologies vinculades a l’economia circular, un 60% més que fa cinc anys, segons estableix l’estudi. Per a la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, Natàlia Mas, “economia circular és sinònim de beneficis ambientals, reduir la dependència exterior de recursos estratègics escassos i crítics per a la indústria, guanyar resiliència gràcies a l’ús de recursos renovables, disminuir els costos de producció a llarg termini, guanyar productivitat, generar noves oportunitats de negoci, nous llocs de treball qualificats i més cohesió social”. En aquest sentit, “les empreses sostenibles són més eficients, tenen una proposta diferencial de base innovadora i un millor posicionament als mercats globals”, subratlla.

L’estudi també observa que el 93% del teixit empresarial d’aquest àmbit a Catalunya són pimes i que un 60% compta amb un component tecnològic rellevant. Es dediquen principalment a la recuperació de valor (51% del total), és a dir, companyies especialitzades en el reciclatge i valorització, consultores, enginyeries o empreses auxiliars que aporten equipaments, tecnologies o serveis per implementar aquestes solucions. Amb el 42% del total també destaquen les que treballen en l’àmbit del disseny circular de productes o serveis (consultores, empreses que desenvolupen nous materials o productes per a l’economia circular o proveïdors d’energies renovables) i finalment, amb el 7% del total, les especialitzades en la reparació i preparació per reutilitzar els productes.

Per sectors, les empreses que ja estan incorporant models de circularitat en major mesura en els seus processos de producció són les dels sectors agroalimentari (22% del total), el tèxtil i moda (10%), la construcció (9%), els proveïdors de metall (7%), el packaging (7%), la indústria farmacèutica i cosmètica (7%), l’hàbitat (6%), els béns d’equipament (5%), la higiene i neteja (4%) i la mobilitat i automoció (4%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.