Gran angular

L’economia circular genera 33.000 llocs de treball

Segons un estudi d’ACCIÓ el volum de negoci és d’11.014 milions d’euros, un 4,6% del PIB de Catalunya

L’eco­no­mia cir­cu­lar genera 33.000 llcs de tre­ball, i un volum de negoci d’11.014 mili­ons d’euros, gai­rebé el tri­ple del que es va regis­trar fa cinc anys, i que repre­senta el 4,6% del PIB de Cata­lu­nya, segons l’estudi L’eco­no­mia cir­cu­lar a Cata­lu­nya, ela­bo­rat per ACCIÓ.

A Cata­lu­nya hi ha actu­al­ment 626 empre­ses que es dedi­quen a desen­vo­lu­par solu­ci­ons o tec­no­lo­gies vin­cu­la­des a l’eco­no­mia cir­cu­lar, un 60% més que fa cinc anys, segons esta­bleix l’estudi. Per a la direc­tora gene­ral d’Indústria i con­se­llera dele­gada d’ACCIÓ, Natàlia Mas, “eco­no­mia cir­cu­lar és sinònim de bene­fi­cis ambi­en­tals, reduir la dependència exte­rior de recur­sos estratègics escas­sos i crítics per a la indústria, gua­nyar resiliència gràcies a l’ús de recur­sos reno­va­bles, dis­mi­nuir els cos­tos de pro­ducció a llarg ter­mini, gua­nyar pro­duc­ti­vi­tat, gene­rar noves opor­tu­ni­tats de negoci, nous llocs de tre­ball qua­li­fi­cats i més cohesió social”. En aquest sen­tit, “les empre­ses sos­te­ni­bles són més efi­ci­ents, tenen una pro­posta dife­ren­cial de base inno­va­dora i un millor posi­ci­o­na­ment als mer­cats glo­bals”, subrat­lla.

L’estudi també observa que el 93% del tei­xit empre­sa­rial d’aquest àmbit a Cata­lu­nya són pimes i que un 60% compta amb un com­po­nent tec­nològic relle­vant. Es dedi­quen prin­ci­pal­ment a la recu­pe­ració de valor (51% del total), és a dir, com­pa­nyies espe­ci­a­lit­za­des en el reci­clatge i valo­rit­zació, con­sul­to­res, engi­nye­ries o empre­ses auxi­li­ars que apor­ten equi­pa­ments, tec­no­lo­gies o ser­veis per imple­men­tar aques­tes solu­ci­ons. Amb el 42% del total també des­ta­quen les que tre­ba­llen en l’àmbit del dis­seny cir­cu­lar de pro­duc­tes o ser­veis (con­sul­to­res, empre­ses que desen­vo­lu­pen nous mate­ri­als o pro­duc­tes per a l’eco­no­mia cir­cu­lar o proveïdors d’ener­gies reno­va­bles) i final­ment, amb el 7% del total, les espe­ci­a­lit­za­des en la repa­ració i pre­pa­ració per reu­ti­lit­zar els pro­duc­tes.

Per sec­tors, les empre­ses que ja estan incor­po­rant models de cir­cu­la­ri­tat en major mesura en els seus pro­ces­sos de pro­ducció són les dels sec­tors agro­a­li­men­tari (22% del total), el tèxtil i moda (10%), la cons­trucció (9%), els proveïdors de metall (7%), el packa­ging (7%), la indústria far­macèutica i cosmètica (7%), l’hàbitat (6%), els béns d’equi­pa­ment (5%), la higi­ene i neteja (4%) i la mobi­li­tat i auto­moció (4%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.