Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

L’OTAN preveu una guerra “llarga” a Ucraïna

Stoltenberg avisa que el conflicte “podria durar mesos, fins i tot anys”, i avisa que Putin vol controlar tot el país

L’Aliança Atlàntica espera una “gran ofensiva” del Kremlin al Donbass per assegurar un “enllaç terrestre” amb Rússia

L’OTAN anticipa una guerra “llarga” a Ucraïna. “Podria durar mesos, fins i tot anys”, ha augurat aquest dimecres el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, a la seva arribada a la reunió dels ministres d’exteriors de l’Aliança Atlàntica.

Stoltenberg ha instat als membres de l’OTAN a preparar-se per aquest escenari, tant pel que fa al suport a Ucraïna com al “reforç” de les seves defenses. Després de la retirada de tropes al nord del país, l’OTAN espera una “gran ofensiva” del Kremlin al Donbass per assegurar un “enllaç terrestre” directe amb Rússia. A més, l’Aliança no confia que el líder rus Vladímir Putin rebaixi la seva ambició a Ucraïna i avisa que pretén “controlar” la totalitat el país.

“Independentment de quan acabi la guerra, tindrà implicacions a llarg termini”, ha dit Stoltenberg abans de la reunió dels ministres on s’abordaran els nous riscos de seguretat per a l’organització, així com la matança a Butxa. El secretari general de l’OTAN ha reiterat que defensen els “esforços internacionals” per assegurar que els “perpetradors [de crims de guerra] seran castigats”. “Això revela la veritable naturalesa de la guerra de Putin”, ha assenyalat el polític noruec.

A part del conflicte amb Rússia, Stoltenberg ha insistit que els aliats han de tenir en compte l’ascens de la Xina en l’arena internacional. En aquest sentit, ha destacat que el ministre d’exteriors japonès participa aquest dimecres a la trobada per abordar els “reptes” que planteja una Xina més “assertiva” que “inverteix més en nous equipaments militars”. “Hem de treballar amb els socis a l’Àsia-Pacífic”, ha remarcat.

A la reunió dels ministres d’Exteriors de l’OTAN també hi assisteixen els seus homòlegs d’Austràlia, Nova Zelanda i Corea del Sud, així com el ministre d’exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleba, i representants de Finlàndia, Suècia, Geòrgia i la Unió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.