Gran angular

Un visat per captar més talent digital

Patronals i empreses del món tecnològic demanen mesures que agilitzin la contractació de professionals de fora de la UE. Ara com ara, es triga sis mesos a poder atreure certs perfils

Cal balancejar instruments a curt i a llarg termini per cobrir els perfils tecnològics
jordi arrufí
mobile world capital
No buscar mesures correctives fa perdre competitivitat
Barcelona té un model de ciutat, privilegiat, però l’administració ha de ser més àgil
gary mullan
prosperity
Les empreses del sector estan en una mena de lluita constant pel mateix talent
gerard esparducer
erni
El salconduit simplificaria el permís d’entrada als estrangers

Un visat tec­nològic que per­meti una con­trac­tació més àgil de ciu­ta­dans de fora de la Unió Euro­pea s’ha con­ver­tit en una de les noves rei­vin­di­ca­ci­ons del sec­tor per alleu­ge­rir els pro­ble­mes pro­vo­cats per la falta de talent tec­nològic. La pro­posta s’ha tras­lla­dat al govern cen­tral, i des de dife­rents patro­nals del món de les tec­no­lo­gies de la infor­mació (TI) han acti­vat tas­ques de lobby per fer-ho pos­si­ble, però ara com ara, l’admi­nis­tració cen­tral, de la qual és com­petència, es manté en silenci.

Ins­tau­rar el visat tec­nològic seria faci­li­tar una mena de sal­con­duit que sim­pli­fi­ca­ria la con­cessió d’una visa o permís de residència a per­fils tec­nològics de fora de la UE, una eina que es va imple­men­tar a Por­tu­gal l’any 2019 i que els ha donat molt bons resul­tats. De fet, Lis­boa, s’ha con­ver­tit en un dels prin­ci­pals pols d’atracció de hubs tec­nològics inter­na­ci­o­nals d’inno­vació. El novem­bre pas­sat, el govern britànic va impul­sar el seu.

Ara com ara, a Cata­lu­nya, un procés de con­trac­tació del talent més cobe­jat TI que no esti­gui dins de l’espai Schen­gen, pot tri­gar més de sis mesos, una eter­ni­tat, tenint en compte l’agi­li­tat que exi­geix l’entorn digi­tal i la com­petència glo­bal que hi ha per a certs per­fils pro­fes­si­o­nals en aquest àmbit.

Gerard Espar­du­cer, direc­tor gene­ral de la firma tec­nològica Erni, que ocupa al vol­tant de 250 emple­ats a la seu de Bar­ce­lona (majo­ritària­ment engi­nyers) creu urgent que s’imple­menti aquest visat. “Les empre­ses del sec­tor estan en una mena de lluita cons­tant pel mateix talent, amb l’agreu­jant que cada set­mana s’anun­cien noves ins­tal·laci­ons de hubs tec­nològics a Cata­lu­nya”, explica Espar­du­cer.

L’absència de pro­fes­si­o­nals es compta per milers en el sec­tor tec­nològic. David Fer­rer, secre­tari de Polítiques Digi­tals de Cata­lu­nya, en una jor­nada sobre el futur digi­tal, va aler­tar que exis­teix una demanda no coberta de 60.000 llocs vacants a Cata­lu­nya. De fet, entre els anys 2017 i 2019 es va doblar la demanda de pro­fes­si­o­nals de tec­no­lo­gia de la infor­mació (TI). L’any 2020, el sec­tor va gene­rar 14.700 llocs de tre­ball a Cata­lu­nya, la mateixa xifra que només en el pri­mer semes­tre del 2021.

La demanda de tre­ba­lla­dors TI ha tin­gut, de fet, una pro­gressió expo­nen­cial. Jordi Arrufí, direc­tor del pro­grama de talent digi­tal de la Mobile World Capi­tal, explica que hi con­flu­ei­xen dife­rents fenòmens. Si fa una dècada eren prin­ci­pal­ment les con­sul­to­res tec­nològiques les que tenien vacants digi­tals, pro­gres­si­va­ment s’hi han anat afe­gint nous actors que com­pe­tei­xen per un recurs, de moment, escàs. Les start-ups, els cada cop més nom­bro­sos hubs de tec­no­lo­gia que s’han ins­tal·lat a Bar­ce­lona i, ara també, empre­ses de sec­tors no digi­tals (comerç, salut, manu­fac­tura, etc.) que estan en ple procés de trans­for­mació digi­tal i que neces­si­ten aquests pro­fes­si­o­nals per fer la tran­sició.

Aquesta man­cança de pro­fes­si­o­nals es reflec­teix en una esca­lada de sala­ris. De fet, els sous dels per­fils espe­ci­a­lit­zats en les tec­no­lo­gies de la infor­mació (TI) superen en més de 15.000 euros el salari mitjà. “Això afe­geix més pressió, perquè les indústries locals no poden assu­mir el dife­ren­cial del cost que genera aquesta mena de guerra de talent. Hi ha per­fils que tenen sala­ris supe­ri­ors al del gerent de la com­pa­nyia”, diu Espar­du­cer.

La neces­si­tat de bus­car solu­ci­ons a aquest feno­men, agafa, segons els experts, una dimensió d’urgència. El talent és l’actiu més trac­tor del sec­tor, és la seva matèria pri­mera i, per tant, qual­se­vol ins­tru­ment per afa­vo­rir-lo ha de ser ben­vin­gut.

Mesu­res.

És cert que en els dar­rers anys s’ha fet un esforç per incen­ti­var les voca­ci­ons tec­nològiques, però es tracta de mesu­res que tenen un retorn a deu anys vista, i el pro­blema ja és aquí. “Cal balan­ce­jar aques­tes ini­ci­a­ti­ves amb ins­tru­ments a curt ter­mini, com el reci­clatge de pro­fes­si­o­nals d’altres sec­tors cap al món TI i la impor­tació de per­fils tec­nològics allà on siguin, i per acon­se­guir-ho cal posar-ho més fàcil”, afe­geix Jordi Arrufí, que alerta que no bus­car solu­ci­ons empeny Cata­lu­nya a per­dre com­pe­ti­ti­vi­tat. “Si no s’aplana el camí per atreure inver­si­ons en tec­no­lo­gia com les que hem vist fins ara, mar­xa­ran a altres ter­ri­to­ris que garan­tei­xen agi­li­tat per cap­tar talent, com ja passa amb Por­tu­gal.”

Reti­cents a la mesura.

Des de l’admi­nis­tració cen­tral, però, veuen amb recança aquesta pro­posta. Faci­li­tar l’entrada de talent extern quan a l’Estat espa­nyol es manté una taxa d’atur del 16%, és una mesura que cre­uen que podria no ser ben rebuda soci­al­ment.“El pro­blema, però és que en el cas dels per­fils TI gai­rebé no hi ha atur, i aquesta mesura pro­tec­ci­o­nista fa per­dre capa­ci­tat de gene­rar més ocu­pació”, rebat Espar­du­cer

Actu­al­ment, l’Estat espa­nyol ja dis­posa d’un pro­ce­di­ment per faci­li­tar la con­trac­tació de talent alta­ment qua­li­fi­cat de qual­se­vol espe­ci­a­lit­zat i de fora de la UE. Aquesta eina, però, està diri­gida a per­fils de la franja sala­rial més alta, per sobre dels 45.000 euros l’any, i té asso­ciat un pro­ce­di­ment de vali­dació per jus­ti­fi­car que no hi ha per­fils simi­lars en el mer­cat local, espe­ci­al­ment far­ragós. “És una mesura que no resol la urgència, que està dis­se­nyada per a un per­fil molt específic que s’hau­ria de com­ple­men­tar amb eines pen­sa­des per faci­li­tar la con­trac­tació de pro­fes­si­o­nals més juni­ors”, insis­teix Gerard Espar­du­cer.

Amb aquest pro­ce­di­ment, no hi poden entrar, per exem­ple, els cen­te­nars d’estu­di­ants estran­gers de la UE, que trien Bar­ce­lona per for­mar-se en el camp de la tec­no­lo­gia. “Un cop aca­ben els estu­dis, no es poden aco­llir a aquest pro­ce­di­ment de pro­fes­si­o­nals alta­ment qua­li­fi­cats perquè no com­plei­xen els requi­sits de tra­jectòria pro­fes­si­o­nal exi­gits i, per tant, és talent que es podria que­dar a casa nos­tra, però que es perd”, explica Jordi Arrufí.

Bar­ce­lona aglu­tina el 95% de les ofer­tes d’ocu­pació digi­tals, en gran part, per la forta capa­ci­tat d’atreure hubs tec­nològics. Per posar algun exem­ple, al setem­bre, el gegant Micro­soft va anun­ciar que ins­tal·laria a la capi­tal cata­lana el pri­mer hub de recerca i desen­vo­lu­pa­ment d’intel·ligència arti­fi­cial i que dona­ria feina a 100 engi­nyers. La mul­ti­na­ci­o­nal PepsiCo també ha esco­llit la capi­tal cata­lana per al seu hub mun­dial en digi­ta­lit­zació i inno­vació, per al qual neces­sita 400 pro­fes­si­o­nals nous en l’àmbit. Així mateix, Seat tindrà a la ram­bla de Cata­lu­nya SEAT:CODE, el cen­tre de desen­vo­lu­pa­ment digi­tal de la com­pa­nyia, que pre­veu arri­bar als 150 emple­ats.

Agi­li­tat.

Pros­pe­rity, empresa de recur­sos humans líder en selecció de talent digi­tal i tec­nològic a Europa, acaba d’ins­tal·lar la seva seu cen­tral a Bar­ce­lona. Després de més de vint anys ope­rant inter­na­ci­o­nal­ment des de Dublín, París i Bar­ce­lona, la com­pa­nyia fa una ferma aposta per Cata­lu­nya i la resta de l’Estat i inau­gura unes noves ofi­ci­nes a la Ciu­tat Com­tal.

“Aquesta ubi­cació estratègica con­so­lida el posi­ci­o­na­ment de Pros­pe­rity en una de les ciu­tats euro­pees més atrac­ti­ves per a la cap­tació del talent i, espe­ci­al­ment, per a la recerca de per­fils tec­nològics i digi­tals”, explica Gary Mullan, cofun­da­dor i CEO de Pros­pe­rity, que creu que per no morir d’èxit el govern de Cata­lu­nya ha de ser molt més àgil per faci­li­tar les inver­si­ons tec­nològiques. “Bar­ce­lona té un model de ciu­tat, un estil de vida i un clima pri­vi­le­giat que resul­ten molt atrac­tius per cap­tar talent inter­na­ci­o­nal, però l’admi­nis­tració ha de ser molt més àgil per res­pon­dre a les neces­si­tats de la inversió tec­nològica si no es vol que­dar enrere com a país”, con­si­dera Mullan.

LES XIFRES

60.000
vacants.
És el nombre de demanda de professionals de tecnologies de la informació no coberta a Catalunya. La xifra, del 2021, segueix en ascensió aquest 2022.
1a
Posició.
El 22@ de la capital catalana s’ha convertit en el principal hub de talent a Europa. I l’estudi Startup Hetmap Europe ja situa a Barcelona entre els tres millors hubs tecnològics.
14.700
TREBALLADORS.
És la xifra dels nous llocs de treball que es van crear l’any 2020 a Catalunya, la mateixa que només en el primer trimestre del 2021.
15.000
EUROS MÉS.
És la quantitat amb què superen el salari mitjà a Catalunya, els sous dels perfils especialitzats en tecnologies de la informació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.