Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Les càmeres de videovigilància d’una empresa aporten evidències d’un crim de guerra rus a Ucraïna

Les imatges mostra com un grup de soldats russos saquegen un negoci i maten dos civils desarmats

El vídeo forma part de les proves recollides per la fiscalia ucraïnesa en la investigació de possibles crims de guerra durant l’ocupació

Les imatges captades per diverses càmeres de videovigilància han aportat proves del que podria ser un crim de guerra perpetrat per Rússia a Ucraïna.

Les cadenes CNN (Estats Units) i BBC (Regne Unit) han publicat aquest dijous un vídeo que mostra com soldats russos assassinen a sang freda dos civils ucraïnesos desarmats.

El vídeo, amb imatges enregistrades per les càmeres de vigilància d’un negoci als afores de Kíiv, mostra com aparentment un grup de soldats russos dispara contra l’amo i el vigilant del comerç.

Un d’ells és el propietari d’un concessionari de vehicles que va ser saquejat –la família del qual no ha volgut facilitar el seu nom- i el segon és Leonid Oleksiyovych Plyats, de 68 anys, que treballava com a guàrdia de seguretat.

Les imatges mostren com cinc soldats russos intenten entrar a negocis de la zona, disparant als panys i trencant cristalls.

Quan l’amo del concessionari s’acosta amb les mans enlaire, els soldats l’aturen i semblen escorcollar-lo a la recerca d’armes. Després arriba Plyats i també és escorcollat. El vídeo no té àudio però sembla haver-hi alguna conversa abans que els dos civils comencin a caminar de retorn als seus llocs i que sembli que els militars també decideixen abandonar el lloc.

Però de sobte, almenys dos dels soldats tornen i disparen a l’esquena dels dos ucraïnesos que marxaven, i que cauen a terra. Els soldats russos s’allunyen dels cossos dels homes als quals acaben de disparar, i els deixen estesos a terra.

Un d’ells, Leonid, no mor immediatament sinó que aconsegueix aixecar-se, fer-se un torniquet i caminar cap a la seva caseta, on demana ajuda per telèfon a un amic. Aquest avisa els grups d’autodefensa de la zona. Però tot i que aquests intenten acudir al lloc, el pas de tancs russos per la carretera entre ells i el lloc dels fets els atura i no aconsegueixen arribar a temps per salvar-li la vida.


Les imatges també mostren com cinc soldats –identificats com a membres de la força invasora pels seus uniformes i després d’analitzar qui controlava aquest àrea en el moment del succés i les declaracions de testimonis- roben bicicletes i motocicletes i saquegen els despatxos, on beuen una ampolla de whisky que hi troben. Finalment, els assaltants copsen que hi ha càmeres, però ja és tard per evitar que aquestes recullin força evidències per incriminar-los.

El succés es va produir el 16 de març i no forma part dels atacs de les tropes russes que, en aquestes dates, arrasaven les poblacions dels voltants de la capital ucraïnesa.

Fonts de la fiscalia ucraïnesa han assegurat que l’incident s’investiga com un dels possibles crims de guerra comesos per les tropes russes a Ucraïna i que el vídeo forma part de les proves que actualment tramiten els fiscals. El ministeri públic, diverses ONG i organismes internacionals desenvolupen una àmplia recerca per determinar si durant la invasió russa d’Ucraïna, que va començar el 24 de febrer, s’han comès crims de guerra i fins i tot actes de genocidi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.