Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Washington sanciona membres del govern i elits russes, iots i empreses

Entre els afectats hi ha diversos ministres i magnats de l’entorn de Vladímir Putin

Estats Units ha imposat aquest dijous una nova ronda de sancions contra responsables del govern rus i membres de les elits d’aquest país, així com contra diversos iots i companyies, en resposta a la invasió russa d’Ucraïna.

El departament del Tresor ha informat en un comunicat de sancions contra cinc funcionaris d’alt rang russos.  Entre les persones designades pels EUA hi ha diversos ministres russos com el de Transport, Vitali Saveliev; el de Desenvolupament Econòmic, Maxim Rexetnikov; el de Construcció i Habitatge, Irek Envarovich Faizullin, i el vice-primer ministre i cap de gabinet de l’executiu, Dmitri Grigorenko.

Un altre funcionari sancionat és Iuri Sliusar, president d’United Aircraft Corporation, companyia propietat de l’Estat rus i proveïdor d’avions de les Forces Armades, que, segons Estats Units, han estat utilitzats a Ucraïna.

El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, ha explicat en un comunicat que Washington també ha tingut com a objectiu God Nisanov, “un dels homes més rics d’Europa i soci pròxim a diversos responsables russos”, i Evgeny Novitskiy, un altre oligarca vinculat amb l’executiu de Moscou.

Blinken ha afegit que han sancionat igualment la portaveu del ministeri rus d’Exteriors, Maria Zakharova, “pel seu paper com a responsable del govern de la Federació russa”, i el president de l’empresa d’exploració minera RosGEo, Sergéi Gorkov.

En el cas d’Alexei Mordaxov, Washington el descriu com “un dels multimilionaris russos més rics”, juntament amb la seva esposa i els seus dos fills ja adults. Mordaxov que té entre altres propietats el gegant miner i de l’acer rus Severstal.

En paral·lel, Washington ha sancionat aquest dijous  quatre companyies de Mordaxov: Severgroup, que té inversions en sectors com el de la metal·lúrgia, enginyeria, turisme, serveis bancaris, mitjans de comunicació i finances; Severstal; Algoritm, una empresa russa de tecnologia, mitjans i publicitat, i Nord Gold, que es dedica a la mineria d’or en diversos països.

El Tresor dels EUA ha afegit que ha castigat també Serguei Roldugin, “el custodi de la riquesa del president (Vladímir) Putin a l’estranger”, així com una corredoria de iots i set embarcacions vinculades al mandatari rus.

En concret, ha sancionat els iots Graceful, Olympia, Madame Gu –i l’helicòpter que alberga aquesta embarcació-, Sea Rhapsody, Shellest, Nega i Flying Fox, a més de companyies relacionades amb aquests i els seus responsables.

Una d’aquestes firmes és Imperial Yachts, que té l’oficina principal a Mònaco i seus a Rússia. Segons Estats Units, aquesta empresa proporciona serveis a les elits russes, entre els quals integrants de l’entorn de Putin.

Washington també apunta, entre altres, a l’aerolínia Skyline per “operar a la regió de Crimea d’Ucraïna” i ha identificat l’avió T7-OKY, com a propietat d’aquesta empresa.

En virtut d’aquestes sancions, queden congelats els actius que aquestes entitats i empreses puguin tenir sota jurisdicció nord-americana i se’ls prohibeix fer transaccions financeres amb ciutadans dels EUA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.