Política

Johnson intenta girar full i deixar enrere el ‘Partygate’ tot i la forta posició ‘tory’

El primer ministre es veu capaç de continuar liderant el país i arribar als pròxims comicis

El ‘premier’ està pendent d’una investigació parlamentària del cas

Boris Johnson va intentar ahir fer pinya després de la victòria en la moció de confiança. En la reunió de gabinet del matí es va adreçar als seus ministres en un discurs que va deixar que gravessin les càmeres. “Ara podem posar punt final a aquest tema i ens podem centrar en els afers que realment preocupen la gent”, els va dir. Diversos diputats conservadors van declarar públicament que ara és hora de mirar endavant, de centrar-se en la crisi del cost de la vida que afecta els britànics. També de continuar “liderant”, en paraules de Johnson, l’ajut a Ucraïna en la guerra amb Rússia. En aquest sentit, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va felicitar Johnson per la victòria.

No obstant això, a Johnson no li serà gens fàcil, perquè el resultat de la moció l’ha deixat molt tocat. Fins a 148 diputats conservadors es van rebel·lar. Johnson gaudeix d’una majoria de 80 diputats que podria ser neutralitzada per una rebel·lió interna en qualsevol votació. “El lideratge de Johnson ja no és viable quan té el 40% del seu partit en contra”, va declarar William Hague, exlíder del Partit Conservador. També el diputat conservador Andrew Bergen va declarar que no creu que Johnson arribi a la conferència conservadora de l’octubre. El partit ara mateix està molt dividit.

Els partits de l’oposició també han lamentat el resultat de la moció. El líder dels nacionalistes escocesos al Parlament de Londres, Ian Blackford, va dir que “Johnson pot argüir que va guanyar la votació, però es tracta d’una derrota moral”. I hi va afegir que “qualsevol altra persona hauria marxat”.

La pressió contra Johnson es podria incrementar les pròximes setmanes. Primer el 23 de juny amb dues eleccions entre legislatura en dos districtes electorals tories que podrien perdre. I després, amb les conclusions de la investigació parlamentària que ha de determinar si Johnson va mentir sobre les festes a Downing Street. Tot apunta que conclourà que va mentir. I malgrat que Johnson ha canviat el codi ministerial que obligava a dimitir a qualsevol diputat que mentís al Parlament i ha substituït la pena per la petició de disculpes i una suspensió temporal, la resta de diputats se li podrien tirar a sobre perquè, a més, aquest canvi interessat ha provocat molt malestar.

A tot això, s’hi ha de sumar el referèndum d’independència que vol celebrar Nicola Sturgeon a Escòcia l’any vinent i la complicada situació a Irlanda del Nord, on els unionistes es neguen a formar govern compartit amb els republicans irlandesos fins que no s’elimini el protocol del Brexit. El ministre d’Afers Estrangers irlandès, Simon Coveney, va dir ahir que temia que Johnson tensés la relació amb la Unió Europea a Irlanda del Nord per guanyar suport a casa després del resultat de la moció.

Ara mateix els laboristes avantatgen en 11 punts els conservadors en intenció de vot i el país té una inflació rècord que fa que moltes famílies no pugin arribar a fi de mes. No li serà gens fàcil, a Johnson, arribar a les eleccions del gener del 2025.

LES FRASES

Ara ens podem centrar en els afers que realment preocupen la gent
Boris Johnson
primer ministre del regne unit
El lideratge de Johnson ja no és viable quan té el 40% del seu partit en contra
William Hague
exlíder del partit conservador


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.