Gran angular

Mascotes, també en el focus de la innovació

Benestar i salut són l’eix de les noves oportunitats de negoci dirigides als membres més peluts de les famílies

Petgenetica indica la predisposició a malalties segons l’arbre genealògic
Kibus presenta el robot que cuina el menjar per al gos a temperatura ideal

Kibus va ser una de les sis start-ups gua­nya­do­res de l’edició d’enguany del pro­grama Unle­as­hed, l’acce­le­ra­dora de Purina, marca que iden­ti­fica la divisió d’ali­ments per a mas­co­tes de Nestlé. L’empresa emer­gent ha ideat un robot de cuina que pre­para la quan­ti­tat exacta de men­jar que neces­sita el gos i a més ho fa a tem­pe­ra­tura òptima. Kibus comer­ci­a­litza també les bos­ses de men­jar des­hi­dra­tat, amb els ingre­di­ents ido­nis per a la mas­cota. Només cal posar aigua en el robot i intro­duir-hi el men­jar perquè el cuini i el tin­gui a punt per a l’hora que se l’ha pro­gra­mat. Kibus també ofe­reix una apli­cació mòbil a través de la qual es té el con­trol de la nutrició de la mas­cota: pro­gra­mació d’àpats, històric de les men­ges i infor­mació en temps real.

“Uti­lit­zem ingre­di­ents cent per cent natu­rals, sense addi­tius ni con­ser­vants”, explica Albert Icart, ànima de Kibus, jun­ta­ment amb Albert Homs i Marta Arisa, tres joves empre­ne­dors d’Igua­lada. Icart prové d’una família empresària dedi­cada a pro­duir pin­sos per a ani­mals. “Vaig veure que hi havia un canvi de per­cepció quant a les mas­co­tes, que cada vegada més se les con­si­dera un mem­bre de la família i no tan sols un ani­mal de com­pa­nyia, i vaig pen­sar que calien noves solu­ci­ons per a una ali­men­tació menys pro­ces­sada, més natu­ral”, explica Icart.

Van començar a desen­vo­lu­par el pro­jecte a finals del 2018, aju­dats per una engi­nye­ria de Ter­rassa, experta en desen­vo­lu­pa­ment de pro­ducte. Van treure fins a tres ver­si­ons dife­rents del robot de cuina, fins que el juliol del 2021 van pre­sen­tar el defi­ni­tiu: un model esti­lit­zat que per­met ali­men­tar un gos gran durant una set­mana i un de petit, fins a tres set­ma­nes, a base d’ali­ment des­hi­dra­tat que inclou carn, ver­du­res i frui­tes. “Quan es posa dins del robot i es rehi­drata, el men­jar resul­tant sem­bla un risotto”, comenta Icart, que deta­lla que l’amo de la mas­cota “pot pro­gra­mar la quan­ti­tat i el nom­bre de men­ges diàries que vol donar al seu gos a través de l’apli­cació”. El dipòsit d’aigua del robot de cuina admet fins a cinc litres.

Any rècord.

Cata­lu­nya va regis­trar l’any pas­sat un nou rècord d’ins­crip­ci­ons d’ani­mals de com­pa­nyia, amb l’arri­bada a la xifra de 123.591, un 17,51% més que l’any ante­rior, segons l’Arxiu d’Iden­ti­fi­cació d’Ani­mals de Com­pa­nyia (AIAC), ges­ti­o­nat pel Con­sell de Col·legis Vete­ri­na­ris de Cata­lu­nya. L’AIAC té la base de dades més extensa del país, amb un total d’1,5 mili­ons d’ani­mals ins­crits. Tot i això, i mal­grat que la llei de pro­tecció dels ani­mals de com­pa­nyia esta­bleix l’obli­ga­to­ri­e­tat de la iden­ti­fi­cació de les mas­co­tes en el cas que siguin gos­sos, gats i fures, no tot­hom les ins­criu i, per tant, són mol­tes més de les comp­ta­bi­lit­za­des en la llista de l’AIAC.

A l’Estat espa­nyol, afe­gint-hi les xifres de Cata­lu­nya, es cal­cula que hi ha un total de 29 mili­ons de mas­co­tes i la xifra es dis­para si es comp­ta­bi­litza el total d’ani­mals de com­pa­nyia a la UE: 110 mili­ons de gats, 90 mili­ons de gos­sos i 106 mili­ons més entre aus, petits mamífers, pei­xos i rèptils. En defi­ni­tiva, un total de 88 mili­ons de llars euro­pees –al vol­tant de 202,4 mili­ons de per­so­nes– tenen ani­mals de com­pa­nyia.

Indústria forta.

I al vol­tant de les mas­co­tes es desen­vo­lupa tota una indústria amb ven­des anu­als de gran volum. En pro­duc­tes ali­men­ta­ris, per exem­ple, es van situar el 2020 en 21.800 mili­ons d’euros a la UE, un 2,8% més que l’any ante­rior. A aquesta xifra, s’hi han de sumar les ven­des rea­lit­za­des en ser­veis i pro­duc­tes rela­ci­o­nats, que van asso­lir els 21.200 mili­ons d’euros.

A l’Estat espa­nyol, aquesta indústria va fac­tu­rar el 2020 un total de 1.357 mili­ons d’euros, que va supo­sar un incre­ment del 5,6% res­pecte al 2019, segons dades de l’Asso­ci­ació Naci­o­nal de Fabri­cants d’Ali­ments per a Ani­mals de Com­pa­nyia (Anfaac), que con­cen­tra el 90% d’aquest sec­tor empre­sa­rial de l’Estat.

Men­tre que a les llars de la Unió Euro­pea domi­nen els gats, a l’Estat espa­nyol els gos­sos van lide­rar el rànquing de mas­co­tes el 2021, amb un total de 9.313.000; seguits pels gats, amb 5.859.000 exem­plars. Aquest pot ser el motiu pel qual mol­tes de les inno­va­ci­ons sor­gi­des a casa nos­tra con­si­de­ren el gos com a pri­o­ri­tari. Així ho entén Toni Cam­bredó, fun­da­dor de l’empresa Direct2­pet, cre­a­dora de Pet­ge­ne­tica, el test d’ADN per a gos­sos que informa des de l’arbre genealògic de l’ani­mal fins a la pre­dis­po­sició a desen­vo­lu­par malal­ties here­ditàries segons la seva raça o l’encre­ua­ment de races, o bé les tendències del seu tem­pe­ra­ment.

El test d’ADN es rea­litza a par­tir d’una mos­tra de saliva de l’ani­mal, que es pren amb un bas­to­net coro­nat per un cotó, simi­lar al que es fa ser­vir per rea­lit­zar el test d’antígens. “El cli­ent rep a casa seva la capsa amb tot el que neces­sita. Un cop té la mos­tra, ens l’envia i nosal­tres li farem arri­bar un informe exhaus­tiu a través del cor­reu electrònic, en un ter­mini màxim de qua­tre set­ma­nes”, explica Cam­bredó. Es pot triar entre tres tipus de test: l’informe de la raça, de la salut o el com­plet.

Pet­ge­ne­tica ana­litza més de 275 races fins a la ter­cera gene­ració de l’ani­mal i per­met detec­tar més de 150 malal­ties here­ditàries que poden afec­tar la salut de la mas­cota.

De tot i cada vegada més

Les mascotes tenen al voltant seu tot un món fet a mida. Des de bars i restaurants on és possible anar amb els animals, establiments que permeten l’entrada amb mascotes, platges i piscines on els gossos poden prendre banys, hotels on els animals de companyia són els clients prioritaris i on tot està enfocat al fet que tinguin una estada confortable, joies específiques que poden combinar amb les dels seus amos o tanatoris i urnes funeràries per recordar-los després del traspàs. Les empreses s’afanyen a aportar innovacions: Purina ha presentat sobres de menjar reciclables i una gamma de suplements alimentaris per a gossos i gats orientats a la salut de la pell i el pèl, el reforç del sistema immunitari o la mobilitat. En tèxtil, el Grupo Atenzza ha produït una roba intel·ligent que purifica l’aire que l’envolta, elimina olors... Tot un món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.