Batlleiroig construirà un segon edifici corporatiu a Esplugues
La firma d’arquitectes ha triplicat la plantilla des del 2008
La firma d’arquitectes, paisatgistes i urbanistes Batlleiroig construirà un segon edifici corporatiu a Esplugues de Llobregat, a pocs metres de l’actual seu, al barri de Ciutat Diagonal, amb què vol resoldre les apressants necessitats d’espai que té i que provisionalment estan remeiant amb annexos i llogant immobles veïns. Les futures oficines ocuparan 1.500 m² i es finançaran amb la promoció d’habitatges unifamiliars al solar que han adquirit al costat de l’autovia B-3 d’accés a Barcelona. Les obres començaran l’any vinent i la intenció és que l’edifici es pugui ocupar a finals del 2024. No han facilitat la inversió.
Batlleiroig Arquitectes, que ha firmat obres conegudes com ara el cementiri de Roques Blanques i l’estadi Johan Cruyff, conservarà la seu actual, de 600 m² i dissenyada pel mateix despatx, però deixarà els lloguers, les estructures provisionals i alliberarà la Casa Moratiel. Aquest emblemàtic edifici racionalista, construït el 1958 per Josep Maria Sostres i Maluquer, està sent objecte d’obres per recuperar la imatge original i la intenció és que acabi sent un espai de representació i de mostra de Batlleiroig.
Tots aquests projectes tenen lloc gràcies al període de reflexió que ha propiciat la pandèmia i després d’anys de fort impuls de la firma, que en el moment d’instal·lació a Esplugues (2008) tenia una plantilla de 50 persones i que ara està en 140 professionals amb contracte.
La crisi financera i immobiliària del 2008 va castigar, amb uns anys de retard, l’activitat de Batlleiroig, que va caure fins al 2013, el punt més baix del cicle, i es va haver d’ajustar la plantilla. És aleshores quan comença una fèrtil relació professional amb el grup de moda Inditex, gràcies a la qual els balanços han dibuixat una línia d’ascens constant fins als 16 milions d’euros de facturació del 2021. Actualment tenen una oficina a Arteixo on treballen vuit arquitectes i acaben d’obrir-ne una altra a Madrid, amb cinc més. “Tradicionalment ens hem mogut en l’entorn de Catalunya i si comencem a treballar fora és perquè anem de bracet amb clients que hem fet aquí”, subratlla Enric Batlle, que amb Joan Roig van fundar la firma el 1981. En el cas de Madrid, l’oportunitat ha sorgit a través del grup Vita Student, una gestora de residències d’estudiants amb projectes a Barcelona i que ara es vol establir a la capital de l’Estat.
Vincles com aquests també els han obert les portes de Green Riyadh, una iniciativa amb què la capital de l’Aràbia Saudita vol convertir-se en una ciutat plena d’espais verds. Batlleiroig té l’encàrrec de fer diversos parcs. Són projectes a què la firma d’arquitectes destina molts recursos i també tenen un pes important en la facturació.
Durant la pandèmia també s’ha fet un canvi substancial en l’organització empresarial. Albert Gil, un dels vuit socis del despatx, ha assumit la gestió, que abans exercia Enric Batlle. L’empresa també té nou associats. Gil explica que una de les màximes inquietuds és la retenció de talent amb una política interna de beneficis socials i formació. “No hi ha alternativa si la teva aposta és oferir qualitat i fiabilitat als clients, que ens premien repetint”, diu Gil.
BATLLEIROIG ARQUITEC.
El dia que van conèixer Amancio Ortega
Quan Massimo Dutti va decidir separar les oficines del magatzem que té a Tordera (Maresme) i allunyar-se de l’estil industrial, es va fixar en els treballs de Batlleiroig. “Nosaltres mai imposem, ens adaptem a la necessitat i a la manera de treballar del client, i Inditex té equip i constructora propis”, explica Batlle. La relació va ser satisfactòria i van seguir l’edifici corporatiu de Pull&Bear a Narón (Corunya) i el de Stradivarius a Cerdanyola (Vallès Occidental). Fins que van conèixer Amancio Ortega a Arteixo, localitat on hi ha el centre neuràlgic del grup. Allà han concebut l’edifici comercial i de disseny de Zara. “És important rebre un encàrrec, però ho és més quan repetim”, diu Batlle.