Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

L’ONU veu grans avenços cap a un acord sobre el cereal ucraïnès

Guterres assegura que les negociacions a Istanbul han suposat un “pas endavant clau”

Encara queden per tancar algunes qüestions “tècniques” per poder tancar un pacte

El secretari general de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, ha anunciat aquest dimecres grans progressos de cara a un acord que permeti l’exportació del cereal ucraïnès bloquejat per la guerra al país, però encara cal tancar algunes qüestions.

Representants de Rússia, Ucraïna, Turquia i l’ONU s’han reunit avui a Istanbul per resoldre la crisi del gra ucraïnès immobilitzat als ports del mar Negre. La trobada, que ha durat unes tres hores, s’ha desenvolupat sota un gran secretisme en un palauet d’Istanbul i no s’han conegut els detalls sobre eventuals resultats. Guterres, però, ha revelat poc després que les negociacions han suposat un “pas endavant clau”.

En declaracions als periodistes a Nova York, el diplomàtic portuguès ha explicat que hi ha acords en diversos dels aspectes com els mecanismes que controlaran les exportacions i el sistema de coordinació per facilitar la sortida del gra dels ports, tot i que encara caldrà més feina a nivell “tècnic” per tancar alguns punts i poder formalitzar un pacte.

Guterres ha assegurat que “el d’avui és un pas important i substancial de cara a un acord complet” i ha qualificat els progressos assolits com un “raig d’esperança” a l’hora d’estabilitzar els mercats alimentaris globals i, sobretot, poder donar suport als països més vulnerables.

“Encara es necessitarà més treball tècnic per materialitzar el progrés d’avui, però l’impuls és clar. Al final, l’objectiu de les parts no és només un acord entre la Federació Russa i Ucraïna, sinó un acord per al món”, ha subratllat.

L’ONU espera que ara les delegacions tornin a les seves respectives capitals i que puguin tornar a reunir-se “ben aviat”, probablement la pròxima setmana, per tancar un acord definitiu.

El govern de Turquia, el país amfitrió de la trobada, ha confirmat que s’hi han assolit alguns acords tècnics i s’han marcat noves reunions per la setmana vinent.

El ministre de Defensa turc, Hulusi Akar, ha explicat en un comunicat que la trobada ha constituït un “pas important” per contribuir a la solució de la crisi alimentària. Segons Akar, s’han acordat qüestions tècniques bàsiques com l’establiment d’un centre de coordinació a Istanbul, els controls conjunts en els punts de sortida i destinació dels ports, i la garantia de la seguretat de la navegació en les rutes de trasllat.

“Veiem que les parts estan disposades a resoldre aquest problema. Intentarem arribar a una conclusió duent-lo a terme en coordinació amb l’ONU”, ha dit Akar. El ministre ha afegit que les delegacions d’Ucraïna i de Rússia es tornaran a veure a Turquia la setmana vinent i “revisaran una vegada més tots els detalls i se signarà la feina feta”.


Control dels vaixells
Segons els observadors, el major obstacle per assolir un acord ha estat fins ara el control dels vaixells en la seva ruta cap a Ucraïna, ja que Moscou vol registrar-los per assegurar-se que no transporten armes al país envaït, una exigència que Kíiv rebutja.

La part ucraïnesa demana garanties de seguretat davant els atacs russos si accedeix a eliminar les mines marines que ha col·locat per protegir els seus ports, on ara hi ha més de 20 milions de tones de cereals i llavors de gira-sol que no poden sortir als mercats internacionals. L’escassetat mundial d’aquests productes està agreujada a més per la de fertilitzants que s’han deixat d’exportar després d’iniciar-se el 24 de febrer passat la invasió russa d’Ucraïna.

Segons la premsa turca, el debat se centra al voltant de l’ús de vaixells que acompanyin els vaixells amb el cereal ucraïnès a través de les aigües minades al voltant del port d’Odessa.

Abans del començament de la trobada, el govern rus ha afirmat que presentaria a Istanbul un paquet de propostes sobre l’exportació de gra ucraïnès per resoldre la crisi al més aviat possible. El ministeri de Defensa rus no ha revelat el contingut de les propostes, tot i que altres fonts russes han apuntat que el procés per reprendre l’exportació de gra ucraïnès pot durar un mes si Rússia, Ucraïna, Turquia i l’ONU arriben a un acord. “Hi ha una entesa que aquest procés no serà ràpid, però hi ha un desig general que no s’allargui més d’un mes”, ha dit la font a l’agència oficial russa RIA Novosti.

En cas d’un consens, Turquia i l’ONU supervisarien la implementació del mecanisme acordat.

Ucraïna insisteix en el desbloqueig dels seus ports marítims perquè la capacitat de transport a través dels ports del riu Danubi, el ferrocarril i per carretera cap a la frontera occidental no són suficients per reemplaçar la via marítima. Al juny, Ucraïna va aconseguir exportar unes 2,5 milions de tones de productes agrícoles a través de les rutes logístiques disponibles, però la demanda és d’uns 8 milions de tones al mes.

Aquesta setmana, després de recuperar l’estratègica Illa de les Serps, al mar Negre, Ucraïna ha aconseguit utilitzar l’estuari Bistroie, a la desembocadura del Danubi, per exportar part del gra des dels ports d’Izmail, Reni i Ust-Dunaisk.

Prèviament, les navilieres globals havien d’utilitzar el canal romanès de Sulina.