Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Brussel·les proposa prohibir les importacions d’or rus

La Comissió Europea prepara el setè paquet de sancions, que es podria aprovar la setmana vinent

Planteja “reforçar” els requisits d’informació a oligarques russos sobre els seus actius

La Comissió Euro­pea (CE) ha pro­po­sat aquest diven­dres tirar enda­vant un nou paquet de mesu­res econòmiques con­tra Rússia, el setè des de l’inici de la invasió d’Ucraïna per part de Mos­cou.

La nova llista de san­ci­ons que pre­para Brus­sel·les inclou la pro­hi­bició d’impor­tar or rus i reforçar els con­trols de les expor­ta­ci­ons de tec­no­lo­gies avançades de “doble ús”, és a dir, que es poden uti­lit­zar també amb objec­tius mili­tars, segons informa la CE en un comu­ni­cat.

També amplia els objec­tius de les san­ci­ons, que ja afec­ten 1.901 per­so­nes, entre ells el pre­si­dent rus, Vla­di­mir Putin, i 80 enti­tats. Els san­ci­o­nats tenen pro­hi­bit entrar al ter­ri­tori comu­ni­tari i se’ls han con­ge­lat els béns i actius que tenen a la UE.

Aquesta setena ronda de mesu­res vol “reforçar” els requi­sits d’infor­mació que es dema­nen als oli­gar­ques rus­sos sobre els béns i actius que tenen a la Unió, de cara a “inten­si­fi­car” la seva pos­si­ble con­ge­lació.

Segons l’exe­cu­tiu comu­ni­tari, el nou text “acla­reix l’abast exacte d’algu­nes san­ci­ons finan­ce­res i econòmiques” i “acla­reix algu­nes pro­vi­si­ons per reforçar la segu­re­tat legal” tant a ope­ra­dors com a estats mem­bres a l’hora d’imple­men­tar-les.

Final­ment, CE plan­teja ampliar sis mesos més, fins a finals de gener del 2023, les san­ci­ons impo­sa­des a Rússia per la invasió d’Ucraïna.

La pre­si­denta de la CE, Ursula Von der Leyen, ha argu­men­tat que “la bru­tal guerra de Rússia con­tra Ucraïna con­ti­nua. Per tant, avui pro­po­sem endu­rir les nos­tres con­tun­dents san­ci­ons de la UE con­tra el Krem­lin, apli­car-les de manera més efec­tiva”.

L’alt repre­sen­tant de la UE per a Afers Exte­ri­ors, Josep Bor­rell, ha asse­gu­rat que les san­ci­ons “són dures i con­tun­dents” i amb elles s’apunta a  “per­so­nes pro­pe­res a Putin i el Krem­lin”.

Les mesu­res encara han de ser deba­tu­des i apro­va­des pels ambai­xa­dors dels vint-i-set, que es reu­nei­xen la set­mana que ve.

Des del 24 de febrer la UE ha con­ge­lat les reser­ves del Banc Cen­tral rus a la UE, ha exclòs diver­ses enti­tats rus­ses del sis­tema Swift de transac­ci­ons finan­ce­res, ha pro­hi­bit les impor­ta­ci­ons de carbó rus a par­tir de l’agost i les de petroli per via marítima a par­tir del desem­bre.

Brus­sel·les ha subrat­llat que les san­ci­ons apro­va­des fins ara no pro­hi­bei­xen l’expor­tació russa de pro­duc­tes agrícoles a ter­cers països. Intenta con­tra­res­tar així el mis­satge del Krem­lin que la crisi ali­mentària glo­bal és culpa de les mesu­res adop­ta­des per la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.