Política

Junts decideix que els militants processats en casos de corrupció on hi hagi ‘lawfare’ no seran suspesos

La formació aposta per pactar “de forma molt prioritària” amb partits independentistes a ens com diputacions

La ponència política manté viva la consulta a les bases sobre la continuïtat al govern, però evita posar-li data

Junts per Catalunya (JxCat) ha decidit aquest dissabte que els militants processats per corrupció en casos on el partit cregui que hi ha lawfare (persecució judicial per motius polítics) no seran suspeses ni expulsades.

La formació ha inclòs aquesta mesura a la ponència organitzativa durant el segon Congrés Nacional de JxCat, que se celebra aquest cap de setmana a l’Hospitalet de Llobregat.

La ponència ha tirat endavant amb un 90,9% de vots afirmatius i serà ratificada demà en la darrera jornada del congrés nacional de Junts.

Preguntada per si aquesta modificació afecta la presidenta de la formació, Laura Borràs, pendent de l’obertura de judici oral per un presumpte cas de fraccionament de contractes, la responsable de la ponència, Violant Cervera, ha dit que aquest i altres casos que puguin arribar quedaran en mans de la Comissió de Garanties del partit, que decidirà si hi ha lawfare.

Prioritat als pactes amb independentistes
En paral·lel, la ponència municipal debatuda aquest dissabte aposta per pactar “de forma molt prioritària” amb partits favorables a l’autodeterminació i contraris a la repressió en organismes supramunicipals com les diputacions, però sense vetar de forma rotunda altres fórmules.

“Es prioritzaran sempre pactes amb partits amb què es comparteixi el mateix model de ciutat o de poble i que tinguin la independència de Catalunya dins el seu objectiu, però es respectarà l’autonomia local”, ha explicat el responsable de la ponència de Política Municipal, Jordi Fàbrega, en roda de premsa.

En el cas d’organismes supramunicipals, com els consells comarcals o les diputacions, el partit afirma que mentre hi hagi “exiliats i represaliats” es pactarà de forma “molt prioritària” amb partits que acceptin l’autodeterminació i condemnin la repressió, però sense tancar-se a altres opcions com la que governa actualment la Diputació de Barcelona, una suma del PSC i Junts.

El responsable ponència política del partit, Aleix Sarri, ha detallat en roda de premsa que aquestes opcions s’avaluaran i es prendrà “cada decisió cas per cas” en funció de l’anàlisi que es faci de l’acció de govern de cadascun.

Sarri ha apuntat que les esmenes de les bases que apostaven per revertir l’acord a la Diputació de Barcelona han quedat “transaccionades” a l’escrit definitiu, que no ofereix un calendari sobre una eventual decisió.


Consulta sobre la continuïtat al govern es manté però sense data
Pel que fa a la continuïtat del partit al govern de la Generalitat, el partit manté viva la proposta de consultar-ho a les bases però evita posar-li una data i ho supedita als resultats de l’avaluació que està fent del pacte d’investidura amb ERC.

La ponència política de Junts per Catalunya manté viva la consulta a les bases sobre la continuïtat del partit en el Govern, encara que evita posar-li una data i la supedita als resultats de l’avaluació que està fent del pacte d’investidura amb ERC.

Segons que han explicat diverses fonts del partit, totes les esmenes que demanaven la sortida immediata del govern o posar una data a la consulta han estat rebutjades.


La taula de diàleg, una “etapa superada”
En referència a la denominada “taula de diàleg” entre la Generalitat i el govern de l’Estat, Sarri ha apuntat que el text doctrinal de Junts planteja que aquesta és ja una etapa superada.

“Exposem que la donem pràcticament per acabada perquè considerem que no ha donat fruits. Recordem que aquesta etapa de diàleg no va començar fa un any i mig, si no fa més temps que se’n parla. No hi ha hagut prou resultats tangibles i la donem per acabada”, ha apuntat el dirigent.


Suprimir els impostos de successions i de patrimoni
La ponència sectorial ha proposat eliminar l’impost de patrimoni i suprimir el de successions i donacions. Segons ha detallat en roda de premsa el seu coordinador, l’exconseller Damià Calvet, també es planteja rebaixar els tipus màxim actual de l’IRPF del 50 al 45%. Les dues propostes hauran de ser ratificades aquest diumenge al plenari del congrés de la formació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.