Eines

El lideratge per a temps de crisi

La gestió dels equips en època de vaques magres ha d’apostar per desterrar el model tradicional, poc col·laboratiu

L’avaluació de l’estat de les organitzacions permet avançar

Un entorn empresarial marcat per la incertesa i la volatilitat requereix un nou model de lideratge, que desterri el tradicional líder forjat en la jerarquia i la unilateralitat. Els temps convulsos que venen, exigeixen, doncs, uns líders capaços de guiar de manera diferent les organitzacions. De fet, la pandèmia va accelerar el canvi en moltes empreses i ha evidenciat la necessitat de tenir uns nous lideratges que inexorablement es va implantant a poc a poc.

Líders que ho sabien tot.

Jordi Garriga, soci i director general d’e-motiva, una consultora de recursos humans especialitzada a potenciar el compromís a les organitzacions, explicava que venim d’un model de lideratge molt masculinitzat, amb líders que (creien) ho sabien tot: “Això ja no se sosté, perquè el coneixement s’ha democratitzat i va més enllà del poder. Justament, els líders que ho estan fent millor són humils, creuen que fer les coses conjuntament és millor que fer-les sols i que el llistó de l’organització ha de quedar per sobre de la seva ambició i capacitat personals, per altes que siguin”, explica Garriga, per a qui els lideratges que estan tenint més resultats són els que són capaços de demanar perdó. “Això era impensable fins fa poc, però necessitem noves maneres de dirigir. Els nous lideratges no plantegen o negoci o persones, sinó que tenen una alta orientació envers el negoci i les persones al mateix temps.”

Quines han de ser, doncs, les habilitats dels nous líders per als temps convulsos en què ens endinsem?

Un líder en temps de crisi ha de fer que els grans debats amb altres líders es facin a porta tancada, per alinear pensaments, decisions i accions, i després comunicar el que s’ha de traslladar-se a la plantilla de manera positiva, ja que generar confiança és clau.

Julio Moreno, responsable a l’Estat espanyol de la multinacional de recursos humans Kingsley Gate Partners, explica que cal una elevada visió estratègica. Així es com es pot guiar els professionals en entorns d’incertesa. A més d’una gran capacitat de comunicació han de mostrar flexibilitat per adaptar-se als canvis i molt especialment, han de saber connectar amb les persones amb empatia i credibilitat.

Per a Moreno el procés que han de seguir les empreses per fer la transició cap a un model de lideratge amb més transparència, menys jerarquia i una major orientació a la col·laboració depèn d’avaluar en quin punt està la seva cultura de lideratge. El que no es mesura, no es pot gestionar. Un cop fet això, s’han d’escollir els punts que cal treballar, que normalment seran els aspectes en què hi ha més distància.

Els quatre factors.

La consultora Watch&Act, especialitzada en processos de transformació empresarial, ha analitzat més de 1.800 líders per identificar els comportaments que aconsegueixen els millors resultats als equips, i destaca que hi ha quatre factors clau que caracteritzen el bon líder en temps de vaques magres: exigència, entusiasme, credibilitat i execució.

Segons Watch&Act, un lideratge basat en aquests factors aconsegueix que en la seva organització hi hagi un 62% menys de rotacions no desitjades, un 91% menys d’absentisme i un 262% més d’assoliment d’objectius.

La falta de talent és un altre dels reptes a què s’enfronten les organitzacions empresarials, i requereix igualment nous lideratges. Segons una investigació recent de Kingsley Gate Partner –que ha entrevistat més de 500 directius–, un 73% dels participants considera que els comportaments de lideratge han de canviar per atraure i comprometre el talent.

Què cal?

Per fer el canvi, les organitzacions han de saber triar un perfil de persones que s’adaptin al nou model de lideratge, i s’han d’escollir les persones que mostrin més afinitat amb el lideratge que es vol reforçar. Per aconseguir-ho, el responsable de la multinacional de recursos humans de Kingsley Gate Partners considera que les organitzacions no es mouen en una direcció si els seus caps no ho fan, per tant són ells els qui s’han de posar al capdavant dels canvis perquè siguin extensius per a tota la companyia. La majoria de les empreses estan immerses en processos de transformació, per la qual cosa el lideratge transformacional s’imposa al lideratge basat en l’eficiència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.